Gospodarska Zbornica Slovenije | OZP - Obvezni zdravstveni prispevek po novem
GZS

OZP - Obvezni zdravstveni prispevek po novem


S 1. januarjem 2024 je začel veljati Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-T) (Ur.l. RS, št. 78/2023), s katerim se dopolnilno zdravstveno zavarovanje spreminja v obvezni prispevek. Za vse zavarovance je znesek enak in sicer 35 evrov.  V zakonu je zapisano, da bodo višino prispevka uskladili enkrat letno (predvidoma marca).  Znesek bo določil minister za zdravje, pri čemer bodo upoštevali rast povprečne bruto plače v Sloveniji v preteklem letu.  V letu 2024 se prispevek ne bo spremenil, prva uskladitev bo tako šele marca 2025.

Za koga bo novi prispevek obvezen?

Z zakonom je določeno, da novi OZP nadomešča zdajšnje premije dopolnilnega zavarovanja in se prenaša v obvezno zdravstveno zavarovanje.  To pomeni, da bo novi OZP obvezen za vse, tudi za tiste zavarovance, ki so doslej doplačevali za storitve. Pri tem ne bo več možnosti izbire, tako kot do sedaj v sistemu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Kako se bo plačeval OZP (obvezni zdravstveni prispevek)?

Za večino zavarovancev se ukinja mesečno plačevanje položnic in vzpostavlja avtomatiziran sistem. Se pravi, da tisti, od kogar dobivate dohodek (plačo, pokojnino) bo od tega odvedel 35 evrov prispevka. Delodajalec bo zaposlenim odvedel prispevek od bruto plače.

Preko direktnega nakazila oziroma položnic bodo novi prispevek plačevali samozaposleni, brezposelni, ki niso prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje in jim ta ne krije prispevkov, ter na primer študenti, ki pavzirajo.

Kako bo novi OZP (obvezni zdravstveni prispevek) plačeval samostojni podjetnik?

Za zavarovance, ki so samostojni zavezanci za prispevke, bo novi OZP obračunan na OPSV-obrazcu, ki ga morajo samozaposleni predložiti FURSu najpozneje do 15. v mesecu za pretekli mesec, plačati pa do 20. v mesecu za pretekli mesec (enako kot velja za ostale prispevke). Prvič bo obračunan pri prispevkih za januar 2024.  V primeru zamude pri plačilu novega OZP veljajo enaka pravila, kot veljajo glede zamude pri plačilu ostalih obveznih prispevkov, torej se zavezancu za čas zamude obračunajo predpisane zamudne obresti.

Če samostojni podjetnik ne bo redno plačeval prispevka, se mu bodo zadržale pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja z izjemo nujnih storitev, in sicer na način, kot se že danes na podlagi veljavne zakonodaje samostojnim zavezancem zadržijo pravice.  Večje zapisano na njihovi spletni strani.

Zaradi uvedbe novega OZP so bili dopolnjeni vsi obrazci za obračun prispevkov (REK, OPSV), na podlagi katerih prispevke za obvezno zdravstveno zavarovanje pobira FURS.

 

Kdo bo plačeval novi prispevek za otroke in mlade?

Zdravstvene storitve za otroke, učence in študente do 26. leta, ki se redno šolajo, v celoti plača obvezno zdravstveno zavarovanje. Prav tako krije tudi storitve za otroke in mladostnike z motnjami v telesnem in duševnem razvoju ter z nezgodno poškodbo glave in okvaro možganov. Novega prispevka te skupine ne bodo plačevale.

Kako je s plačevanjem OZP za tujce?

Tujci, ki se izobražujejo v Sloveniji, družinski člani, ki ne plačujejo prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje, ter osebe s stalnim bivališčem v RS, ki so zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja, si sami plačujejo prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.  Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo zavarovane osebe, ki jim bo posredoval plačilni nalog UPN, pred tem, v mesecu januarju2024, pisno obvestil o vseh spremembah glede plačevanja prispevkov.

Katere zavezance bo za plačilo OZP torej bremenila FURS?

Finančna uprava RS bo za OZP bremenila naslednje samostojne zavezance: samostojne podjetnike, osebe, ki opravljajo samostojno poklicno dejavnost, samostojne zavezance – kmete, samozaposlene v drugi državi članici EU, osebe v delovnem razmerju v tujini, ki opravljajo delo na območju RS, osebe, ki so sočasno zaposlene v drugi državi članici EU do polnega delovnega časa, zaposlene pri mednarodnih organizacijah, ustanovah, konzularnih in diplomatskih predstavništvih s sedežem v RS, osebe s stalnim bivališčem v RS, zaposlene pri tujem delodajalcu, ki niso zavarovane pri tujem nosilcu zavarovanja, vrhunske športnike in vrhunske šahiste, družbenike družb v RS, ki so poslovodne osebe, ter družbenike družb v drugi državi članici EU, ki so poslovodne osebe.  OZP bodo morali plačati v času, ko del meseca ali cel mesec prejemajo nadomestilo ali drug dohodek iz naslova obveznih socialnih zavarovanj.

 

 

Pripravila:

Mojca Umek

SPOT Svetovanje osrednjeslovenske regije

 

 

Vir:

-         Ministrstvo za zdravje

-         ZZZS

-         FURS


Fotogalerija