Gospodarska Zbornica Slovenije | Instantni bančni transferji izvedeni v manj kot 10 sekundah, ob enakih stroških - nov standard pri EU bankah!
GZS

Instantni bančni transferji izvedeni v manj kot 10 sekundah, ob enakih stroških - nov standard pri EU bankah!


Z novo EU uredbo obljubljeni »instantni bančni transferji« in izboljšave, ki bodo rezonirale široko po poslovnem in potrošniškem segmentu!

 Svet EU je odobril novo EU uredbo, ki bo posodobila SEPA standard za bančne transferje. Z novim standardom bodo omogočena bančna nakazila, kjer bo denar naložen na ciljni račun v manj kot 10-ih sekundah. Instantna pre-nakazila bodo končno tudi redna praksa EU bank!

 Instantni bančni transferji na voljo tudi izven delovnega časa bank, hranilnic… brez dodatnih stroškov za uporabnike!

Standard instantnega bančnega transferja bo na voljo uporabnikom tudi izven uradnih ur bank – torej ob katerikoli uri dneva. Standard se bo izpolnjeval tako znotraj posamičnih EU držav, kot med njimi. Storitev bo omejena valuto evro ter bo veljala za enake zneske, kakor veljajo za standardne kreditne prenose. Tudi stroški nove hitrejše storitve bodo morali biti enaki za potrošnike.

 Finančne institucije bodo morale zagotoviti da bodo instantni bančni transferji še vedno varni!

Dolžnost institucij bo preverjanje pravilnost IBAN številke upravičenca do nakazila, še pred izvedbo transakcije, kar naj bi preprečilo zmotne ali goljufive transakcije. Zmanjševanje tveganj preko takšnega sistema bo končno razširjeno tudi na preostale, ne-instantne, transakcije.

 Strateški in stroškovni razlogi za implementacijo instantnih bančnih transferjev vsekakor vključujejo krepitev enotnega trga EU

Po zagotovilih EU Sveta je namen storitve izboljšanje strateške avtonomije EU ekonomskega in finančnega sektorja preko zmanjšanja pretirane odvisnosti od finančnih institucij in infrastruktur iz tretjih držav.

Tudi likvidnostni vidik kaže da bo EU z vpeljevanjem takšnega standarda, izboljšala situacijo in konkurenčnost EU subjektov. Nedvomno bo sledilo znižanje transakcijskih in obratovalnih rezerv pri podjetjih. EU subjekti bodo občutili seveda tudi učinkovitejše upravljanje denarnega toka, olajšano širitev na druge EU trge, izboljšanje možnosti za širitev in rast podjetij.

 EU banke bodo k novem standardu morale pristopiti prej!

Nova EU uredba bo veljala tako za vse plačilne institucije, kakor institucije za poslovanje z e-denarjem. Obdobje prilagajanja na nov standard storitev bo krajši za EU subjekte, kakor za finančne subjekte iz tretjih držav.

 

 Avtor:

Rok Gros

 

 

Fotogalerija