V luči začasne uporabe sporazuma CETA je Evropska komisija pripravila uporaben priročnik z naslovom “The Food and Beverage Market Entry Handbook: Canada – a Practical Guide to the Market in Canada for European Agri-food Products and Products with Geographical Indications”. Poseben del priročnika je namenjen čokoladi, konditorskim izdelkom in predelanim žitom.
V Evropski uniji so mala in srednje velika podjetja (MSP) v živilskem sektorju pod vse večjim pritiskom zaradi odprtega trga, vse več potrošnikov pa zahteva standardizirane ter cenovno konkurenčne živilske proizvode. Veča se tudi pomen velikih trgovcev na drobno. Za podporo tradicionalni hrani in MSP-jev se je s pričetkom projekta TRAFOON v novembru 2013 vzpostavila mreža za prenos znanja s poudarkom na živilskih izdelkih iz žit, rib, sadja, oljk, zelenjave in gob. TRAFOON povezuje raziskovalce, zagotavlja prenos znanja in omogoča združevanje MSP-jev za spodbujanje trajnostne inovacije in podjetništva na področju tradicionalnih živil v korist evropske regije in potrošnikov.
V okviru projekta OPTIFEL so bile razvite smernice za živilskopredelovlano industrijo z naslovom “Specifikacije za razvoj sadnih in zelenjavnih živil za starostnike”. OPTIFEL (Optimised Food Products for Elderly Populations) je triletni project (2015-2017), sofinanciran s strani Evropske komisije (FP7). 26 partnerjev iz evropskih držav koordinira INRA, francoski nacionalni inštitut za raziskave v kmetijstvu. Cilj projekta je prispevati k zdravju starejših ljudi preko uporabe znanja o njihovih potrebah, preferencah in fizični zmogljivosti za razvoj novih izdelkov in embalaže.
Po sprejetju Uredbe (EU) 2015/2283 je Evropska komisija zaprosila Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) za pripravo smernic za pripravo vloge za tradicionalna živila iz tretjih držav. Te smernice predstavljajo enotno obliko dokumentacije, ki bodo v pomoč vlagateljem pri pripravi dobro strukturirane dokumentacije. Varnost tradicionalnega živila mora biti utemeljena z zanesljivimi podatki o njegovi sestavi, izkušnjami iz uporabe in njegove predlagane pogoje uporabe. V ta namen se navedejo sledeči podatki: opis, proizvodni proces, sestava, podatki o stabilnosti, specifikacija, podatki o izkušnjah uporabe v tretjih državah in o predlaganih pogojih uporabe tradicionalnega živila na trgu EU.
Mednarodno združenje za sladila (ISA) je objavilo brošuro z naslovom “Nizkoenergijska sladila: vpogled v njihovo uporabo, prednosti in vlogo v zdravi prehrani”. Brošura je dostopna tudi na spletni strani. Namen brošure je podajanje ključnih in najnovejših znanstvenih informacij o nizkoenergijskih sladilih, njihovi uporabi, prednostih in varnosti. Še vedno je na voljo tudi daljša verzija publikacije.
Po sprejetju Uredbe (EU) 2015/2283 Evropskega parlamenta in Sveta o novih živilih, je Evropska komisija zaprosila Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) za posodobitev in pripravo smernic za pripravo in predložitev vlog za odobritev novega živila. Te smernice predstavljajo enotno obliko dokumentacije, da bi se zagotovilo pomoč vlagateljem pri pripravi dobro strukturirane vloge za dokazovanje varnosti novih živil.
V skladu z 43. členom Uredbe (ES) št 396/2005 je EFSA prejela pooblastilo Evropske komisije za pregled obstoječih mejnih vrednosti ostankov (MRL) za dimetoat in ometoat. Na podlagi ocene razpoložljivih podatkov, so bili pripravljeni MRL predlogi in izvedena je bila ocena tveganja za potrošnika. Vsi predlogi MRL s strani EFSA še vedno zahtevajo nadaljnjo obravnavo tveganja, potrebno pa bo upoštevati tudi ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti.
Velški sindikat kmetov je začel svoj manifest za 2017 splošne volitve, kjer opisuje svoje glavne prednostne naloge ob odhodu Velike Britanije iz EU. Sindikat si želi zagotovilo za dostop na trge in njihovo uspešno delovanje.
Glede na podatke Freshfel Europe so prizadevanja EU za spodbujanje uživanja sadja in zelenjave uspešna, saj podatki za leto 2014 kažejo porast v porabi glede na predhodno leto. Poraba svežega sadja in zelenjave glede na zadnje podatke iz leta 2014, znaša 353 g na prebivalca letno.
Danski prašičerejci lahko zaradi novega sporazuma s Kitajsko in s tem povečanih priložnosti za izvoz, prejmejo bonuse za razširitev svoje črede. Kitajska je že sedaj velik uvoznik danskega svinjskega mesa in stranskih proizvodov, v prihodnje pa si želi še uvoz toplotno obdelanih proizvodov, kot so klobase, narezki in šunka.