Francoska evropska poslanka je ta teden pozvala k prepovedi zakola visoko brejih krav, Evropska komisija pa bo pred odločitvijo počakala na rezultate znanstvenega stališča agencije EFSA. Medtem Švica uvaja nov predpis, ki bo dovoljeval zakol brejih krav samo v izjemnih primerih.
Po Brexitu obstaja možnost tesnejšega trgovinskega sodelovanja ZDA z Veliko Britanijo, pri čemer ameriški izvozniki svinjine vidijo možnost za napredek na britanskem trgu, ki je trenutno tesno povezan z evropskimi dobavitelji.
Poslanci Odbora EP za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ComEnvi) so opozorili na sporazum o revidiranih EU pravilih glede uradnega nadzora v agroživilski verigi, ki naj bi se začela izvajati v prihodnjih tednih. Bodoča nova uredba bo poenostavila obstoječo zakonodajo in uvedla enotna pravila nadzora v večini sektorjev, vključno z zdravjem rastlin.
Uradni nadzor trga je razkril, da se 4-amino karminska kislina (4-ACA) uporablja v živilih kot so pijače z dodanim sladkorjem, v konditorskih izdelkih in v mesnih pripravkih. 4-ACA je molekula, ki nastaja iz karminske kisline in je lahko prisotna kot nečistoča v aditivu E120. Uredba Komisije (EU) št. 231/2012 z dne 9. marca 2012 o določitvi specifikacij za aditive za živila, navedene v prilogah II in III k Uredbi (ES) št. 1333/2008 Evropskega parlamenta in Sveta ne določa specifične omejitve za 4-ACA kot nečistočo, niti je ne omenja kot dovoljen aditiv v živilih. EU pravila o aditivih v živilih so osnovana na odobrenem seznamu snovi, med katerimi 4-ACA ni navedena. Omenjeni aditiv je del ponovne evalvacije s strani EFSA. Le-ta je znanstveno mnenje objavila v letu 2015 (www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4288). Predlog je bil izoblikovan na podlagi mnenja o specifikacijah na straneh 10-11. Glede prisotnosti 4-ACA je navedeno sledeče: »Odbor je ugotovil, da je prisotnost 4-amino karminske kisline (4-ACA), primarnega aromatičnega amina, bila zabeležena v nekaterih pijačah, na katerih je bilo označeno, da vsebujejo barvilo E120. Glede na literaturo (Stathopoulou et al., 2013; Lech et al., 2015) je 4-amino karminska kislina (4-ACA) naravno prisotna v insektih košenilj, lahko pa nastane tudi spontano med proizvodnim procesom karmina iz karminske kisline v prisotnosti amonijaka kot vira, kot so na primer beljakovine košenilj insekta.« V svojih priporočilih se EFSA nanaša na spodnje specifikacije: • Odbor predlaga, da se trenutno poimenovanje aditiva »E120 košenilja, karminska kislina in karmini« preimenuje v »E120 košenilj ekstrakt, karminska kislina in karmini«, kar je bolj pravilno navajanje uporabljenega materiala. • Odbor je ugotovil, da je potrebno specifikacije za karmin posodobiti glede na odstotek snovi, ki trenutno niso obravnavane, vključujoč 4-amino karminsko kislino. • Odbor je podal mnenje, da je potrebno zgornje meje za toksične snovi (arzen, svinec, živo srebro in kadmij), ki so v specifikaciji za E120 opredeljene kot nečistoče, spremeniti na način, da se zagotovi, da E120 kot aditiv ni bistven vir izpostavljenosti tem toksičnim elementom. • Odbor je podal mnenje, da ni mogoče določiti najvišjega odmerka za alergijsko reakcijo, zato je priporočljivo, da se zmanjša prisotnost spojin, ki povzročajo alergije v aditivu E120 z vpeljavo ustreznih čistilnih postopkov v proizvodnih procesih. • Odbor podpira ustrezno označevanje proizvodov, ki vsebujejo E120, z namenom zagotovitve ustreznih informacij v zvezi s prisotnostjo in potencialnim tveganjem alergijskih reakcij pri občutljivih posameznikih. Priporočamo, da skrbno preverite svoj portfelj proizvodov in morebitno uporabo aditiva E120. V primeru, da ga uporabljate, priporočamo, da se za pojasnilo o vsebnosti 4-ACA, posvetujete s svojim dobaviteljem.
Obširno januarsko poročilo Gospodarskega odbora MMO med drugim vključuje pregled stanja na globalnem trgu mleka in v EU, stanje intervencijskih ukrepov ter prodajo in cene mlečnih izdelkov po določenih državah EU.
Na voljo je najnovejše poročilo o cenah mlečnih izdelkov v EU. V tretjem tednu januarja se je cena vseh poročanih izdelkov od prejšnjega tedna znižala, najbolj za ementaler (- 7.1 %). V primerjavi z enakim obdobjem lani so se vsi izdelki, razen ementalerja, podražili, najbolj sirotka v prahu (58 %) in maslo (50 %).
V poročilu Evropske komisije je podana primerjava odkupa po državah članicah za obdobje januar – november 2016 glede na enako obdobje preteklega leta. Najbolj se je odkup zvišal na Cipru (22 %), v Luksemburgu (9,9 %) in na Nizozemskem (8,2 %). V Sloveniji se je v tem obdobju odkup zvišal za 4,3 %. Odkup so najbolj znižale Slovaška (4,8 %), Hrvaška (4,5 %) in Portugalska (4,4 %).
Po začasnih podatkih Evropske komisije je povprečna cena mleka v EU decembra 2016 znašala 32,03 eur/100 kg, kar je 1,3 % več kot pretekli mesec. V Sloveniji je bila novembra v primerjavi z oktobrom cena višja za 4,8 %, začasna ocena cene za december 2016 pa znaša 27,86 eur/100 kg.
Na voljo je 54 številka poročila EK, z naslovom:« Commodity price dashboard«. Poročilo zajema mesečni pregled cen najbolj reprezentativnih kmetijskih surovin in kmetijskih proizvodov ter cene hrane na ravni EU in na svetovnem nivoju. Čeprav niso vsi proizvodi primerljivi na nivoju EU in svetovnem nivoju, pa je dokument namenjen nakazati cenovna gibanja.
Evropska unija je podelila 44.543 ton (tel quel) uvoznih dovoljenj za države v sporazumih EPA/EBA v tednu do 20. januarja. Največji prejemniki so Svazi (163.512 t), Mauritius (112.984 t), Gvajana (70.280 t), Fidži (64.500 t) in Mozambik (52.100 t).