Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o aditivih za živila - UL 17/2011
Na podlagi tretjega odstavka 10. člena Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili (Uradni list RS, št. 52/00, 42/02 in 47/04 – ZdZPZ) v zvezi z 32. in 40. členom Zakona o državni upravi (Uradni list RS, št. 113/05 – uradno prečiščeno besedilo, 98/07 – odl. US, 126/07 – ZUP-E, 48/09 in 8/10 – ZUP-G) in na podlagi osme alineje tretjega odstavka 64. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v soglasju z ministrom za zdravje
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o aditivih za živila
1. člen
V Pravilniku o aditivih za živila (Uradni list RS, št. 100/10) se tretja alineja 1. člena spremeni tako, da se glasi:
»– Direktivo Evropskega parlamenta in Sveta št. 95/2/ES z dne 20. februarja 1995 o aditivih za živila razen barvil in sladil (UL L št. 61 z dne 18. 3. 1995, str. 1), zadnjič spremenjeno z Direktivo Komisije 2010/69/EU z dne 22. oktobra 2010 o spremembi prilog k direktivi Evropskega parlamenta in Sveta št. 95/2/ES o aditivih za živila razen barvil in sladil (UL L št. 279 z dne 23. 10. 2010, str. 22), (v nadaljnjem besedilu: Direktiva 95/2/ES).«.
2. člen
V Prilogi 3.2 se besedilo
+-------------------+--------------------------+---------------+
|»Predpakirani |E 300 Askorbinska |quantum satis« |
|izdelki iz svežega | kislina | |
|mletega mesa | | |
| |E 301 Natrijev askorbat | |
| | | |
| |E 302 Kalcijev askorbat | |
| | | |
| |E 330 Citronska kislina | |
| | | |
| |E 331 Natrijev citrat | |
| | | |
| |E 332 Kalijev citrat | |
| | | |
| |E 333 Kalcijev citrat | |
+-------------------+--------------------------+---------------+
nadomesti z naslednjim besedilom:
+-------------------+--------------------------+---------------+
|»Predpakirano |E 261 Kalijev acetat |quantum satis« |
|sveže mleto meso | | |
| | | |
| |E 262i Natrijev acetat | |
| | | |
| |E 262ii Natrijev | |
| | hidrogenacetat | |
| | | |
| |E 300 Askorbinska | |
| | kislina | |
| | | |
| |E 301 Natrijev askorbat | |
| | | |
| |E 302 Kalcijev askorbat | |
| | | |
| |E 325 Natrijev laktat | |
| | | |
| |E 326 Kalijev laktat | |
| | | |
| |E 330 Citronska kislina | |
| | | |
| |E 331 Natrijevi citrati | |
| | | |
| |E 332 Kalijevi citrati | |
| | | |
| |E 333 Kalcijevi citrati | |
+-------------------+--------------------------+---------------+
Na koncu tabele se doda naslednje besedilo:
+-------------------+--------------------------+---------------+
|»Nearomatizirane, |E 406 Agar |quantum satis« |
|naravno | | |
|fermentirane kreme |E 407 Karagenan | |
|in nadomestni | | |
|izdelki z |E 410 Gumi iz zrn | |
|vsebnostjo maščobe | rožičevca | |
|manj kot 20 % | | |
| |E 412 Guar gumi | |
| | | |
| |E 415 Ksantan gumi | |
| | | |
| |E 440 Pektini | |
| | | |
| |E 460 Celuloza | |
| | | |
| |E 466 Karboksimetil | |
| | celuloza | |
| | | |
| |E 471 Monogliceridi in | |
| | digliceridi | |
| | maščobnih kislin | |
| | | |
| |E 1404 Oksidiran škrob | |
| | | |
| |E 1410 Monoškrobni | |
| | fosfat | |
| | | |
| |E 1412 Diškrobni fosfat | |
| | | |
| |E 1413 Fosforiliran | |
| | diškrobni fosfat | |
| | | |
| |E 1414 Acetiliran | |
| | diškrobni fosfat | |
| | | |
| |E 1420 Acetiliran škrob | |
| | | |
| |E 1422 Acetiliran | |
| | diškrobni adipat | |
| | | |
| |E 1440 Hidroksipropil | |
| | škrob | |
| | | |
| |E 1442 Hidroksipropil | |
| | diškrobni fosfat | |
| | | |
| |E 1450 Natrijev | |
| | oktenilsukcinat | |
| | škroba | |
| | | |
| |E 1451 Acetiliran | |
| | oksidiran škrob | |
+-------------------+--------------------------+---------------+
3. člen
V Prilogi 3.3 se v delu A v drugi tabeli besedilo
+--------------------------+------+------+-----+------+----+----+
|»Grozdni sok, | | | | 2000«| | |
|nefermentiran, za | | | | | | |
|zakramente | | | | | | |
+--------------------------+------+------+-----+------+----+----+
nadomesti z naslednjim besedilom:
+--------------------------+------+------+-----+------+----+----+
|»Grozdni sok, | | | |2000« | | |
|nefermentiran | | | | | | |
+--------------------------+------+------+-----+------+----+----+
V Prilogi 3.3 se v delu A na koncu druge tabele doda naslednje besedilo:
+------------------+------+------+-----+-------------+----+-----+
|»Ribam podobni |1 000 | 500 | | | | |
|izdelki na osnovi | | | | | | |
|morskih alg | | | | | | |
+------------------+------+------+-----+-------------+----+-----+
|Točeno pivo, ki | 200 | 200 | | 400 | | |
|vsebuje več kot | | | | | | |
|0,5 % dodanega | | | | | | |
|fermentacijskega | | | | | | |
|sladkorja in/ali | | | | | | |
|sadnih sokov ali | | | | | | |
|koncentratov | | | | | | |
+------------------+------+------+-----+-------------+----+-----+
|Sveži neolupljeni | 20 | | | | | |
|citrusi (samo | | | | | | |
|površinska | | | | | | |
|obdelava) | | | | | | |
+------------------+------+------+-----+-------------+----+-----+
|Prehranska | | | |1 000 v | | |
|dopolnila, kot so | | | |proizvodu, | | |
|opredeljena v | | | |pripravljenem| | |
|predpisu o | | | |za uporabo« | | |
|prehranskih | | | | | | |
|dopolnilih, ki so | | | | | | |
|v suhi obliki in | | | | | | |
|ki vsebujejo | | | | | | |
|vitamin A ter | | | | | | |
|kombinacije | | | | | | |
|vitaminov A in D | | | | | | |
+------------------+------+------+-----+-------------+----+-----+
V Prilogi 3.3 se v delu B v drugi tabeli besedilo
+--------------------------------+-----------------------------+
|»Grozdni sok, nefermentiran, za | 70« |
|zakramente | |
+--------------------------------+-----------------------------+
nadomesti z naslednjim besedilom:
+--------------------------------+-----------------------------+
|»Grozdni sok, nefermentiran | 70« |
+--------------------------------+-----------------------------+
Na koncu tabele B se doda naslednje besedilo:
+--------------------------------+-----------------------------+
|»Borovnice (samo Vaccinium | 10 |
|corymbosum) | |
+--------------------------------+-----------------------------+
|Cimet (samo Cinnamomum | 150« |
|ceylanicum) | |
+--------------------------------+-----------------------------+
V tabeli v delu C se pri aditivu »E 234« besedilo spremeni tako, da se glasi:
+--------+------------+------------------------+----------------+
| | |Pudingi iz pšeničnega | 3 mg/kg |
| | |zdroba in tapioke in | |
| | |podobni izdelki | |
| | +------------------------+----------------+
| | |Zorjeni sir in topljeni | 12,5 mg/kg |
| | |sir | |
| | +------------------------+----------------+
|»E 234 |Nizin ((1)) |Clotted cream | 10 mg/kg |
| | +------------------------+----------------+
| | |Mascarpone | 10 mg/kg |
| | +------------------------+----------------+
| | |Pasterizirani jajčni | 6,25 mg/l« |
| | |melanž (beljak, | |
| | |rumenjak ali celo | |
| | |jajce) | |
+--------+------------+------------------------+----------------+
Pri aditivu »E 242« se besedilo spremeni tako, da se glasi:
+-------+------------+-------------------------+----------------+
|»E 242 |Dimetil |Brezalkoholne |vhodna količina |
| |dikarbonat |aromatizirane pijače |250 mg/l, |
| | | |ostanki |
| | | |nedokazljivi |
| | | | |
| | |Brezalkoholno vino | |
| | | | |
| | |Tekoči koncentrat čaja | |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Jabolčni mošt, hruškov |vhodna količina |
| | |mošt, sadna vina |250 mg/l, |
| | |Vino z manjšo vsebnostjo |ostanki |
| | |alkohola |nedokazljivi« |
| | |Pijače na osnovi vina in | |
| | |vinski proizvodi, ki jih | |
| | |zajema Uredba Sveta | |
| | |(EGS) št. 1601/91 z dne | |
| | |10. junija 1991 o | |
| | |določitvi splošnih | |
| | |pravil za opredelitev, | |
| | |opis in predstavitev | |
| | |aromatiziranih vin, | |
| | |aromatiziranih pijač na | |
| | |osnovi vina in | |
| | |aromatiziranih mešanih | |
| | |pijač iz vinskih | |
| | |proizvodov (UL L št. 149 | |
| | |z dne 14. 6. 1991, str. | |
| | |1), zadnjič spremenjena | |
| | |z Uredbo (ES) št. | |
| | |1334/2008 Evropskega | |
| | |parlamenta in Sveta z | |
| | |dne 16. decembra 2008 o | |
| | |aromah in nekaterih | |
| | |sestavinah živil z | |
| | |aromatičnimi lastnostmi | |
| | |za uporabo v in na | |
| | |živilih ter spremembi | |
| | |Uredbe Sveta (EGS) št. | |
| | |1601/91, uredb (ES) št. | |
| | |2232/96 in (ES) št. | |
| | |110/2008 ter Direktive | |
| | |2000/13/ES (UL L št. 354 | |
| | |z dne 31. 12. 2008, str. | |
| | |34). | |
+-------+------------+-------------------------+----------------+
V tabeli v delu D se za aditivom »E 316« doda naslednje besedilo:
+--------+-----------+-------------------------+----------------+
|»E 392 |Izvlečki |Rastlinska olja (razen | 30 mg/kg |
| |rožmarina |deviška in olivna olja) |(izraženo kot |
| | |in maščoba, pri kateri |vsota karnozola |
| | |je vsebnost večkrat |in karnozolne |
| | |nenasičenih maščobnih |kisline) |
| | |kislin višja od 15 % w/w |izraženo na |
| | |vseh maščobnih kislin, |osnovi maščobe |
| | |ki se uporabljajo pri | |
| | |toplotno neobdelanih | |
| | |živilih | |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Ribja olja in olja iz | 50 mg /kg |
| | |alg |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | |izraženo na |
| | | |osnovi maščobe |
+--------+-----------+-------------------------+----------------+
| | |Mast, goveja, | |
| | |perutninska, ovčja in | |
| | |svinjska maščoba | |
| | | | |
| | |Maščobe in olja za | |
| | |profesionalno izdelavo | |
| | |toplotno obdelanih živil | |
| | | | |
| | |Olja in maščoba za | |
| | |cvrtje, razen olivnega | |
| | |olja in olja iz oljčnih | |
| | |tropin | |
| | | | |
| | |Prigrizki (na osnovi | |
| | |žit, krompirja ali | |
| | |škroba) | |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Omake | 100 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | |izraženo na |
| | | |osnovi maščobe |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Fini pekovski izdelki | 200 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | |izraženo na |
| | | |osnovi maščobe |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Prehranska dopolnila, | 400 mg/kg |
| | |kot so opredeljena v |(izraženo kot |
| | |predpisu o prehranskih |vsota karnozola |
| | |dopolnilih |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | | |
| | |Dehidriran krompir | 200 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | | |
| | |Jajčni izdelki | |
| | | | |
| | |Žvečilni gumi | |
+--------+-----------+-------------------------+----------------+
| | |Mleko v prahu za | 200 mg/kg |
| | |prodajne avtomate |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | |izraženo na |
| | | |osnovi maščobe |
| | | | |
| | |Začimbe in dišave | |
| | | | |
| | |Predelani oreščki | |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Dehidrirane juhe in | 50 mg/kg |
| | |bujoni |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Dehidrirano meso | 150 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Meso in izdelki iz rib, | 150 mg/kg |
| | |razen dehidriranega mesa |(izraženo kot |
| | |in suhih klobas |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | | |izraženo na |
| | | |osnovi maščobe |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Suhe klobase | 100 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Arome | 1000 mg/kg |
| | | |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline) |
| | +-------------------------+----------------+
| | |Mleko v prahu za | 30 mg/kg |
| | |izdelavo sladoleda |(izraženo kot |
| | | |vsota karnozola |
| | | |in karnozolne |
| | | |kisline)« |
+--------+-----------+-------------------------+----------------+
4. člen
Priloga 3.4 se nadomesti z novo Prilogo 3.4, ki je kot Priloga sestavni del tega pravilnika.
5. člen
V Prilogi 3.5 se besedilo
+--------+-------------------------+----------------------------+
| |»polietilenglikol 6000 |Sladila« |
+--------+-------------------------+----------------------------+
nadomesti z naslednjim besedilom:
+--------+------------------------+----------------------------+
|»E 1521 |Polietilenglikol |Sladila« |
+--------+------------------------+----------------------------+
6. člen
V Prilogi 3.6 se v Delu 3 za aditivom »E 526« doda naslednje besedilo:
+--------+--------------+---------------------------+-----------+
|»E 920 |L-cistein |Keksi za dojenčke in |1 g/kg« |
| | |majhne otroke | |
+--------+--------------+---------------------------+-----------+
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 007-575/2010
Ljubljana, dne 22. februarja 2011
EVA 2011-2311-0066
mag. Dejan Židan l.r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Soglašam!
Dorijan Marušič l.r.
Minister
za zdravje
Pripeti dokumenti