Kmetijski pridelek oziroma živilo tradicionalnega ugleda: - je proizveden iz tradicionalnih surovin oziroma - ima tradicionalno sestavo oziroma - je pridelan oziroma predelan na tradicionalni način.
Kmetijski pridelek oziroma živilo je lahko označeno z označbo "tradicionalni ugled", če izpolnjuje predpisane pogoje glede sestavin oziroma postopka pridelave oziroma predelave za posamezen kmetijski pridelek oziroma živilo tradicionalnega ugleda. Uporaba označbe tradicionalnega ugleda je kolektivna pravica vseh, ki izpolnjujejo predpisane pogoje zanjo. Označbe tradicionalnega ugleda: Pravilnik o pogojih za uporabo označbe ''tradicionalni ugled'' za belokranjsko pogačo - UL 52/2002 Pravilnik o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za belokranjsko povitico - razveljavitev - UL 91/2009
Pravilnik o pogojih za uporabo označbe ''tradicionalni ugled'' za idrijske žlikrofe - UL 52/2003 Pravilnik o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za idrijske žlikrofe - sprememba in dopolnitev - UL 33/2005 Pravilnik o pogojih za uporabo označbe “tradicionalni ugled” za prosto povitico - razveljavitev - UL 91/2009
Pravilnik o označbi tradicionalnega ugleda Prekmurska gibanica - UL 47/2004