Koroška gospodarska zbornica

Novice


Gospodarski forum Koroške

zahvala Koroška gospodarska zbornica

Gospodarski forum Koroške

 

Razvoj Koroške je odvisen predvsem od izgradnje hitre ceste

 

Radlje ob Dravi, 8.9.2023: Konkurenčni pogoji, inovacije, trajnostni turizem, so bili v ospredju letošnjega gospodarskega foruma Koroške v organizaciji Koroške gospodarske zbornice, občine Radlje ob Dravi, Projekta Miss Slovenija in ostalih deležnikov. Dogodka, na katerem sta sodelovala kar dva ministra, za gospodarstvo in za digitalno preobrazbo ter predsednik državnega sveta Mark Lotrič, so se udeležili številni gospodarstveniki in se vsi enoglasno strinjali, da je za prihodnost Koroške ključna izgradnja hitre ceste.

 

»Dokler Koroška ne bo imele avtoceste, ne bo mogla zadihati«, je bil odločen Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport in dodal, da so ravno nedavne poplave razkrile problem pretirane administracije in omejevanja posegov v prostor, zato bo potrebno v prihodnje pri razvojnih projektih upoštevati javni interes. Minister se je zahvalil gospodarskim združenjem, gospodarski in obrtni zbornici, ki so v kriznih razmerah po poplavah veliko pomagale ministrstvu pri iskanju dobrih in koristnih rešitev za podjetja. Spomnil je, da je vloge za predplačilo oddalo skoraj 800 podjetij, ocenjena škoda s strani podjetij pa znaša 327 milijonov evrov. Minister pričakuje, da bo do izplačil 10 odstotkov predplačila lahko prišlo hitro, morda že do konca meseca. Hkrati pričakuje od gospodarskih združenj, da se bodo aktivno vključila tudi v pripravo zakona o obnovi.

Foto: Pia Dolar

Ministrica za digitalno preobrazbo dr. Emilija Stojmenova Duh je spomnila, da so tudi elektronske komunikacije del kritične infrastrukture in napovedala, da bo vlada v zakonu o popoplavni obnovi naslovila to problematiko, saj je Koroška ena od regij, ki je najslabše pokrita z infrastrukturo. Za Koroško je lahko rešitev omrežje 5G, zaradi konfiguracije terena, je še omenila ministrica.

Foto: Pia Dolar

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka je pohvalil hitro ukrepanje vlade po poplavah. »Določene rešitve lahko še izboljšamo, vendar v tem trenutku je pomembna predvsem hitrost in to, da bodo podjetja čim prej prišla do likvidnostnih sredstev za zagon proizvodenj. To je pomembno tudi za podizvajalce teh prizadetih podjetij«, je spomnil Šimonka. Izpostavil je tudi institut čakanja na delo kot zelo dobro rešitev in izrazil upanje, da bo vlada to rešitev uveljavila kot sistemsko, za kar si na GZS že dolgo prizadevajo.

Foto: Pia Dolar

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Blaž Cvar je opozoril, da ne smemo hiteti z dodatnimi obdavčitvami, dokler ne bo bolj jasna slika o višini škode. »Solidarnostni prispevek je dajatev, s katero se verjetno vsi strinjamo, morebitne dodatne obremenitve gospodarstva pa je potrebno gledati tudi v luči zaostrenih gospodarskih razmerah v Evropi«, je še dejal Cvar.

Foto: Pia Dolar

Roman Burja, izvršni direktor TAB, podjetja, ki izdeluje akumulacijske baterije in je bilo med bolj prizadetimi v poplavah je dejal, da po zadnji oceni škoda v podjetju znaša že 30 milijonov in ni prepričan, da je to že zgornja meja. Prvo linijo so sicer že zagnali, vendar so še daleč do polnega zagona.

Foto: Pia Dolar

Boštjan Gorjup, direktor BSH Hišni aparati meni, da ima Koroška izjemen potencial na področju inovacij. Regija ima bogato tradicijo industrije, priložnost za razvoj drugih in drugačnih veščin pa bo ponudila tretja razvojna os, meni Gorjup.

Foto: Pia Dolar

Matjaž Aberšek, inovator in podjetnik je prav tako izpostavil pomen inovacij, predvsem takih, ki bodo znala predvideti in preprečiti posledice naravnih ujm, ki bodo očitno vse bolj pogoste.

Foto: Pia Dolar

Rok Capl, v.d. direktorja Javne agencije SPIRIT Slovenija je spomnil, da se je SPIRIT včasih ukvarjal tudi z investicijami v inovacije, vendar je bila na novoustanovljena posebna agencija ARIS, kar pomeni, da bo področje inovacij deležno še boljše oskrbe.

Foto: Pia Dolar

Na Gospodarskem forumu Koroške je bilo govora tudi o turizmu. Kot je dejal predsednik Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž je ključ za uspeh v turizmu povezovanje. Predstavil je intenzivna vlaganja v infrastrukturo na Kopah, ki bo imela veliko vlogo v prihodnosti koroškega turizma. Na Koroškem stavijo in imajo pet zvezdično naravo oziroma na zeleni turizem, kot je dejal tudi Dominik S. Černjak iz Turistične zveze Slovenije. Barbara Zmrzlikar iz STO je izpostavila, da so koroške destinacije v Zeleni shemi STO odlične in imajo velik potencial še za razvoj.

Foto: Pia Dolar

 Alan Bukovnik, župan občine Radlje ob Dravi je poudaril, da je ključ v trajnostnem ravnanju z gozdovi, vlaganjem v turizem. Izpostavil je, da so Radlje že drugo leto zapored uvrščene na prvo mesto, med najlepše urejenimi majhnimi kraji v Sloveniji in poudaril, da bodo še naprej aktivno delali na tem, da postajajo še boljši in prepoznavni. Prof. dr. Jurij Diaci je izpostavil, da je skrb za gozdove ključna pri vseh podnebnih spremembah s katerimi se soočamo.

Foto: Pia Dolar

Okrogle mize so moderirali Katja Pokeržnik, direktorica Koroške gospodarska zbornica, Alan Bukovnik, župan občine Radlje ob Dravi in Sandi Markon, lastnik in direktor skupine stroka.si.

Foto: Pia Dolar

Foto: Pia Dolar

Foto: Pia Dolar

Foto: Pia Dolar

Foto: Pia Dolar

Iskrena hvala vsem, ki ste se gospodarskega foruma udeležili.

 

Katja Pokeržnik
Direktorica
Koroška gospodarska zbornica

Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

m: 031 647 677
e:katja.pokerznik@gzs.si

w:www.gzs.si/koroska_gz

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.