Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Novosti na področju porekla blaga v letu 2013, Dravograd, 17. april 2013

Ugodnosti za člane GZS

 Popust za člane GZS

 

Delavnica je prvenstveno namenjena predstavitvi vseh novosti na področju porekla blaga v letu 2013, s poudarkom na Zahodnem Balkanu. Prejšnji mesec, dne 26.2.2013, je bila v Uradnem listu EU, serija L, št. 54 objavljena Regionalna konvencija o pan-evro-mediteranskih preferencialnih pravilih o poreklu blaga, ki omogoča vključitev držav Zahodnega Balkana v sistem pan-evro-mediteranske kumulacije porekla blaga. V kratkem se prav tako pričakuje objava nove, razširjene PEM matrike, v katero bodo prav tako vključene države Zahodnega Balkana.

Kaj prinaša vključitev držav Zahodnega balkana v PEM sistem, bo natančno pojasnjeno na delavnici, še posebej z vidika izvajanja SAP + kumulacije porekla blaga oziroma novih kumulacijskih možnosti. Seveda pa bomo predstavili in pojasnilitudi vse dileme, povezane z vstopom Hrvaškev EU:

• Kakšna dokazila o poreklu se bodo uporabljala po vstopu HR v EU ter prehodni ukrepi;
• Kaj storiti z izjavami dobavitelja, na katerih bo po vstopu Hrvaške v EU še vedno navedba Hrvaška ?
• Kaj storiti v primeru blaga hrvaškega porekla, nabavljenega pred vstopom HR v EU, ki je pri uvozniku v EU na zalogi in ga želimo po vstopu HR v EU  izvoziti v Mehiko, Korejo, Švico oz. druge države, s katerimi ima EU sklenjene sporazume o prosti trgovini ? itd….) 

Delavnica bo

v sredo, 17. aprila 2013 od 10.00 do 14.00 ure v predavalnici GZS Območne zbornice Koroška v Dravogradu, Koroška 47.

PROGRAM DELAVNICE:

  1. REGIONALNA KONVENCIJA o pan – evro - mediteranskih preferencialnih pravilih o poreklu blaga – KAJ  NAS ČAKA V LETU 2013 – OBJAVA NOVE MATRIKE
  2. VSTOP HRVAŠKE V EVROPSKO UNIJO
  3. Izjava dobavitelja na notranjem trgu EU –  aktualnosti v letu 2013, še posebej po vstopu Hrvaške v EU
  4. Izvajanje kumulacije z državami Zahodnega Balkana –SAP KUMULACIJA porekla blaga – SIMULACIJA PRIMEROV
  5. Uredba št. 978/2012 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 25. oktobra 2012 o uporabi sheme splošnih tarifnih preferencialov in razveljavitvi Uredbe Sveta (ES) št. 732/2008 – NOVOSTI NA PODROČJU SSP EU
  6. Sporazum o prosti trgovini s KOREJO – posebnosti v poslovanju s Korejo
  7. Predstavitev vse aktualne zakonodaje EU na področju pravil o poreklu blaga – NAJNOVEJŠA PREGLEDNICA ZAKONODAJE EU s poudarkom na novostih:
    · Nova generacija sporazumov EU, o katerih potekajo pogajanja (Kanada, Indija, Singapur, Malezija, Mercosur, .)
    · Avtonomni režim za Pakistan
    · Sporazum EU s Perujem in Kolumbijo TER Sporazum EU s Srednjo Ameriko
  8. Izvajanje sistema pan-evro-mediteranske kumulacije porekla blaga – uporaba dokazil EUR.1 in EUR-MED
  9. NOVOSTI na področju obvestil uvoznikom v EU
  10. A.TR in status blaga,kdaj ga smemo izstaviti in kdaj ne
  11. Uvoz iz držav Zahodnega Balkana, izvoz v Turčijo in druge države ZB- kdaj  in na kakšen način s  preferencialnim poreklom
  12. VAŠA VPRAŠANJA, NAŠI ODGOVORI.

SEMINAR BO VODILA:
Iris Dolničar Gorjanc, univ.dipl.ekon, dolgoletna ekspertka na področju porekla blaga, ki je sodelovala na številnih domačih in mednarodnih seminarjih iz tematike porekla blaga.

KOTIZACIJA IN PRIJAVE:
Za člane GZS Območne zbornice Koroška znaša kotizacija 138 EUR + DDV na udeleženca, za nečlane 198 EUR + DDV in vključuje udeležbo, gradivo in pogostitev z napitki. Kotizacijo je potrebno nakazati pred pričetkom seminarja na poslovni račun GZS številka 02924-0017841495, sklic 3010 + matična številka podjetja.

Prijave sprejemamo do 12.4.2013 do 15.00 ure na e-naslov oz.koroska@gzs.si, do istega dneva tudi odjave, sicer se kotizacija zaračuna v celoti oziroma je ne vračamo.

VLJUDNO VABLJENI!

 


 

  

 

 

 

 

 

 


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.