Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Obisk Kluba nagrajencev GZS na Koroškem

 OBISK KLUBA NAGRAJENCEV  GZS NA KOROŠKEM







Klub nagrajencev Gospodarske zbornice Slovenije si je za tokratno tradicionalno jesensko srečanje 5. oktobra izbral Koroško, kjer se je kot gostitelj podpisala Sijeva družba Metal Ravne, pri sprejemu, programu in predstavitvi regije pa so sodelovali še GZS Območna zbornica Koroške, Petrol Energetika, občina Ravne na Koroškem in Regionalna razvojna agencija Koroške. Andrej Gradišnik, ki je tudi sam nagrajenec GZS, in Alojz Buhvald, sta uglednim gospodarskim kolegom predstavila razvoj Metala, ki še posebej v zadnjih letih doživlja velik razcvet. Alojz Buhvald je gostom povedal, da je Metal največji zaposlovalec v regiji, da je to podjetje, ki ima lastni razvoj, proizvajajo tisoč različnih vrst jekel, samo v lanskem letu pa so trgu ponudili 104 nove izdelke. Ruski lastniki so vsa ta leta ustvarjen dobiček pustili v podjetju za namene nadaljnjega razvoja, tega je bilo v zadnjih petih letih okoli 120 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa si na Ravnah obetajo še za 180 milijonov evrov investicij.

Današnjo podobo občine pa je predstavil dr. Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem, ki je tudi sodeloval v programu ob obisku Kluba nagrajencev Gospodarske zbornice Slovenije. Ravenski župan je nanizal kar nekaj primerov dobre prakse sodelovanja lokalnega okolja z gospodarstvom, na prvem mestu izjemno dobro sodelovanje z družbama Metal Ravne in Petrol Energetika v  projektu izkoriščanja odvečne toplote metalurških procesov za namene daljinskega ogrevanja in priprave sanitarne tople vode v mestu Ravne na Koroškem. Gre za prvi projekt v Sloveniji, ki ima z uporabo sodobne tehnologije in inovativnih sistemskih rešitev za integracijo pametnega, učinkovitega ter trajnostnega načina ogrevanja ob sočasni proizvodnji električne energije prihodnost za rast in razvoj novih projektov javno zasebnega partnerstva, kar bo industriji in mestom omogočalo prihranke energije, izboljšalo kakovost zraka in povečalo koristi za družbo kot celoto. Metal Ravne in Petrol Energetika sta bila skupaj z IJS in lokalno skupnostjo za to inovacijo, ki prinaša neposredne koristi vsem partnerjem in končnim odjemalcem, v letošnjem letu nagrajena na regionalni in državni ravni. Župan dr. Tomaž Rožen je tudi izpostavil, da so občina Ravne na Koroškem, Petrol Energetika in ostali zainteresirani deležniki partnerji pri projektu strategije pametnega mesta, ki jo bo v kratkem obravnaval občinski svet. Petrol Energetika namreč že uvaja nove poslovne modele, pri katerih so v stičišče postavljeni prav končni odjemalci in njihove potrebe, ti modeli pa so izhodišča, na katerih bodo gradili prihodnost povezovanja industrijske energetike s scenariji energetskih rešitev v lokalnih skupnostih, ki temeljijo na prednostni izrabi lokalnih virov in upoštevajo potrebe in priložnosti, ki jih ponuja lokalno okolje. In na tem področju so našli skupni imenovalec prihodnjega razvoja tako gospodarske družbe, med njimi še posebej Sij Metal Ravne, Petrol Energetika kot tudi Občina Ravne.

Z gospodarskim razvojem v regiji je bila zadovoljna tudi Metka Naveršnik, direktorica GZS Območne zbornice Koroške,  ki je gostom predstavila gospodarsko podobo regije z izrazito industrijsko tradicijo. Skorajda vsi gospodarski kazalci se izboljšujejo in v lanskem letu so se v primerjavi z letom poprej prihodki gospodarskih družb na Koroškem povečali za 3,5 odstotka, neto poslovni izid za 46,1 odstotka, dobiček za 9,2 odstotka,  dodana vrednost za 13 odstotkov, povprečna bruto plača pa za poldrugi odstotek. Po prihodkih so na prvih mestih še vedno družbe Tab Mežica, Metal Ravne, Petrol Energetika, Johnson Controls in MPI Mežica, največji izvoznik je Tab, največji zaposlovalec v koroški regiji pa Metal Ravne. Na Koroškem se lahko pohvalijo tudi z inovacijsko tradicijo in kulturo, saj je bilo od leta 2003 v regiji prijavljenih 272 inovacij, 950 inovatorjev pa je bilo nagrajenih. Metka Naveršnik pa je ob teh lepih gospodarskih uspehih regije spomnila še na grenko čašo pelina, ki tare Koroško, to je prometna infrastruktura in dolgo čakanje na začetek gradnje tretje razvojne osi. Svojo prezentacijo pa je končala z mislijo: »Obrnite svoj pogled navzgor, na vrhu je vedno prostor!«

Karmen Sonjak, direktorica RRA Koroška, je v svojem izvajanju podčrtala, da Koroška temelji na tradicionalni industriji, vendar obogatena z novimi trendi, mrežni podjetniški inkubatorji že rodijo sadove in so ustvarili 90 novih mest, ustanavljajo pa se tudi nove visoke strokovne šole. »Delamo vse, da bi to bila regija s prihodnostjo«, je zaključila Sonjakova. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.