Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: POREKLO BLAGA - novosti 2017, Dravograd, 7.12.2016

POREKL0 BLAGA - novosti 2017 
REGISTRIRANI IZVOZNIK 1.1.2017 - KANADA - UKRAJINA - JUŽNA AFRIKA - IZJAVA DOBAVITELJA, ponovne spremembe 

S 1.1.2017 se bo pričel uporabljati sistem registriranega izvoznika, ki se bistveno razlikuje od sedanjega sistema pooblaščenega izvoznika. Na delavnici Vam bomo predstavili vse, kar morate vedeti o tem načinu poenostavljenega potrjevanja porekla blaga. S 1.5.2016 se je pričela izvajati prenovljena carinska zakonodaja, ki je prinesla novosti glede vzorcev izjav dobavitelja in njihovega datiranja. Ker nov način datiranja povzroča težave v praksi, so v pripravi ponovne spremembe.  

Na delavnici bodo predstavljene tudi vse predvidene zakonodajne sprememba na področju porekla blaga –  sporazum s KANADO je bil podpisan v mesecu oktobru 2016 in njegov pričetek uporabe je predviden v začetku naslednjega leta, črtanje Ukrajine iz GSP in kakšne posledice to prinaša za uvoz iz Ukrajine v EU, nova pravila o poreklu z Južno Afriko na temelju novega sporazuma ter uveljavitev dveh novih sporazumov z afriškimi državami. Nedavno je bila objavljena tudi najnovejša razširjena PEM matrika, ki daje dodatne kumulacijske možnosti v trgovini z Švico in državami ZB. Kakšne novosti prinaša najnovejša matrika, bo predstavljeno na delavnici. Seveda pa Vam bomo z veseljem odgovorili tudi na vsa vaša zastavljena vprašanja. 

KRAJ IN DATUM: 

sreda, 7. decembra 2016 od 10.00 do 14.00 ure 
v predavalnici GZS Območne zbornice Koroška v Dravogradu, Koroška 47.

PROGRAM DELAVNICE: 
  1. REGISTRIRANI IZVOZNIKI – pričetek  uporabe 1.1.2017  – vse, kar morate vedeti o sistemu registriranega izvoznika
  2. NEPREFERENCIALNO POREKLO – novosti pri potrjevanju nepreferencialnega porekla blaga
  3. POOBLAŠČENI IZVOZNIKI - kako ravnati v primeru spremembe seznama izvoznega blaga in namembnih držav, ukinitev enotnega dovoljenja, itd...
  4. IZJAVA DOBAVITELJA –  napovedane so PONOVNE spremembe pri datiranju
  5. KANADA – CETA -  sporazum je bil podpisan v mesecu OKTOBRU 2016 – predviden pričetek uporabe v začetku naslednjega leta
  6. JUŽNA AFRIKA  - NOVA pravila o poreklu blaga
  7. UKRAJINA –  spremembe v trgovini z Ukrajino zaradi ukinitve določenih trgovinskih  ugodnosti
  8. NOVI SPORAZUMI Z AFRIŠKIMI DRŽAVAMI – nove možnosti koriščenja trgovinskih ugodnosti ob izvozu v nekatere afriške države (dva nova sporazuma, ki se že uporabljata!)
  9. KUMULACIJA z državami ZB in Švico  NOVA RAZŠIRJENA PEM MATRIKA, objavljena pred kratkim, dne 21.9.2016
  10. NAJNOVEJŠA PREGLEDNICA EU zakonodaje po posameznih sporazumih /avtonomnih režimih EU s pripadajočimi kumulacijami, dokazili o poreklu, pravili s seznama ter drugimi posebnostmi ter klasična preglednica EU zakonodaje Nova generacija sporazumov EU, o katerih potekajo pogajanja (ZDA, Japonska, Malezija, Mercosur…)
  11. VPRAŠANJA IN ODGOVORI. 
DELAVNICO BO VODILA: 

Iris Dolničar Gorjanc, univ.dipl.ekon, dolgoletna ekspertka na področju porekla blaga, ki je sodelovala  na številnih domačih in mednarodnih seminarjih iz tematike porekla blaga. 

KOTIZACIJA:
  • člani GZS Območne zbornice Koroška: 130,00 € + DDV na udeleženca, plačilo 158,60 €.
  • nečlani:  195,00 € + DDV na udeleženca,  plačilo 237,90 €.

Kotizacija vključuje obsežno strokovno gradivo, postrežbo in odgovore na vaša vprašanja po mailu še en mesec po izvedeni delavnici.

Kotizacijo vplačajte pred pričetkom delavnice na poslovni račun Gospodarske zbornice Slovenije  številka SI56 0292 4001 7841 495, sklic 00 3010 + matična številka podjetja.

 

PRIJAVE:

Prijave sprejemamo do 2.12.2016 do 12.00 ure na e-naslov oz.koroska@gzs.si, do istega dneva tudi odjave, sicer se kotizacija zaračuna v celoti oziroma je ne vračamo.

Vabimo vas, da izkoristite možnost izobraževanja v regiji in se nam pridružite!

 

 

 

 

Pripete datoteke

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.