Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Regionalna razvojna konferenca: Pametne rešitve za izzive regije

GZS Območna zbornica Koroška je z regionalno razvojno konferenco delovno obeležila 50-obletnico delovanja. Konference z naslovom Pametne rešitve za izzive regije, ki se je odvijala v sodelovanju z RRA Koroška v Dvorcu Bukovje v Dravogradu, 21.9.2017, so se udeležili vodilni predstavniki koroškega gospodarskega, razvojnega in izobraževalnega sektorja regije ter župani koroških občin. Delovno srečanje je bilo priložnost za snovanje predlogov novih poslovnih modelov na področjih krožnega gospodarstva, digitalizacije za razvoj pametnih skupnosti, novih pristopov v izobraževanju ter priložnosti madim. Mojca Kert, predsednica UO GZS OZ Koroška, je ob dobri gospodarski sliki regije izpostavila dobre temelje za nadaljnji gospodarski razvoj regije. Na slednje se je navezal Boštjan Gorjup, predsednik GZS, ki je poudaril, da si ob dobrih rezultatih izvozno usmerjena regija mora zastavi cilje, usmerjene v ustvarjanje novih delovnih mest, boljšo infrastrukturo, kjer je prioriteta 3. razvojno os, ter v večja vlaganja v razvoj. Predsednik sveta Koroške regije, mag. Alan Bukovnik, je izpostavil pomen razvojnega povezovanja občin in gospodarstva. Marijana Cigala, županja Občine Dravograd, je ob zadovoljstvu, da je zbornica s sedežem v Dravogradu dolgoletna podporna institucija gospodarskega okolja regije, poudarila pomen krepitve aktivnosti tudi v prihodnje. Karmen Sonjak, direktorica RRA Koroška, je navezala pomen izhodiščnih tem konference na nadgradnjo razvojnih dokumentov regije. Dogodek je moderiral Miro Petek, z aktualno tematiko 3. razvojne osi, vključno s pomenom 2. tira, pa se je na konferenci pridružila tudi mag. Darja Kocjan, generalna direktorica Direktorata za kopenski promet na Ministrstvu za infrastrukturo.

 

Izhodiščnim temam so sledila delovna omizja, kjer so udeleženci zaokrožili konstruktivne predloge v zaključke, povzeli pa so jih nosilci delovnih omizij na področjih:

- KROŽNO GOSPODARSTVO: Mojca Kert in Tanja Šepul, Petrol Energetika d.o.o., Ravne na Koroškem v sodelovanju z dr. Dragico Marinič, Štajerska gospodarska zbornica

- DIGITALIZACIJA ZA RAZVOJ PAMETNIH SKUPNOSTI: mag. Domen Ocepek, KOPA računalniški inženiring d.d., Slovenj Gradec

- NOVI PRISTOPI V IZOBRAŽEVANJU: Andreja Sever, Gospodarska zbornica Slovenije

- PRILOŽNOST MLADIM: Aljaž Verhovnik, Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, Ravne na Koroškem in Ines Stupica, Slovenska gospodarska zveza, Celovec

V okviru srečanja je na pobudo OZ Koroška sledil tudi podpis Memoranduma za razvoj človeških virov, ki na področju izobraževanja predstavlja regijsko povezovanje z namenom zagotavljanja programov izobraževanja za potrebe koroškega gospodarstva, podpisale pa so ga predstavnice: GZS OZ Koroška, predsednica Mojca Kert, Mocisa - Centra za izobraževanje odraslih, direktorica Sonje Lakovšek, in Zavoda RS za zaposlovanje, direktorica OS Velenje, Nataša Detečnik.

V sklepnem delu konference je direktorica OZ Koroška, mag. Aleksandra Gradišnik, izpostavila pomen predlogov pametnih rešitev za izzive regije, ki predstavljajo delovne usmeritve OZ Koroška ob vlogi območne zbornice kot pobudnice razvojnega povezovanja na področju gospodarstva.  

mag. Aleksandra Gradišnik, direktorica GZS OZ Koroška


Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.