Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Koliko si star, ko si star?

POLET

 

Uradni začetek staranje je menda 70i rojstni dan. No, zadeve seveda niso tako enostavne, nekdo je star pri 50ih, spet drugi je pri 80ih mladostno živahnega duha in telesa. Kakorkoli – o staranju in še bolj o starizmu (kakor sedaj prevajamo že dolgo poznano angleško besedo ageizem), je zadnja leta veliko govora. Veliko seveda zato, ker se kot družba staramo, pa zaenkrat še nismo naredili kakšnih pomembnih premikov v smeri kako s tem kakovostno živeti in kako kot družba tudi ekonomsko prenesti. Veliko pa je govora o starizmu v zadnjih treh mesecih tudi v povezavi s koronavirusno boleznijo Covid-19, ki je vprašanja starosti, večje ogroženosti in zdravniške oskrbe starejših postavila kot precej občutljivo politično temo.  Lepota let : manifest proti starizmu: Ashton Applewhite ...

Res je – staranja se večina ljudi boji, zavedno ali nezavedno. Zato govor in razmišljanje o staranju potiskamo na stran. Toda starosti ni mogoče pobegniti, je pa mogoče spremeniti predstavo o njej in jo pričakovati kot kakovostno obdobje življenja.

Pri tem ni nepomembno kaj si o starosti in staranju mislimo, saj imajo naše misli veliko moč. Sposobni smo govoriti o psihosomatskih boleznih, malokdo pa je sposoben priznati, da lahko misli v resnici ustvarijo bolezen ali zdravje. Seveda ni vse odvisno samo od naših mislih, toda pozitivno pričakovanje zdravja, pa tudi starosti, je pomemben korak v lepo staranje in starost.

Priznani psiholog Zoran Milivojević govori o skriptih staranja, torej o nezavednem psihičnem programu posameznika, po katerem se ta stara. Gre za prepričanja posameznika kdaj se starost začne, s katero hitrostjo se stara in kako se počutijo in obnašajo stari ljudje. Ta prepričanja potem delujejo kot stvarnost, ki se uresničuje kot sledenje predpisani skripti. Ljudje se staramo po modelih, ki smo jih usvojili v rani mladosti in jih dopolnjujemo skozi življenje. Vedno sledimo nekim vzorom, ki so – vsaj kar se tiče odnosa do starosti – velikokrat negativni, starosti se bojimo, bojimo se bolezni, bojimo se, da bomo odveč in da bomo težko živeli.

Ali se da o starosti razmišljati tudi drugače? Da, seveda se da, vendar je o tem treba resno razmisliti in veliko storiti. Tudi s prebiranjem kakšne knjige, kot na primer knjige Ashton Applewhite »Lepota let – manifest proti starizmu.«

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Evropski socialni sklad

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.