Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Aktivni odmori so koristni za vse


 

Večurno dnevno sedenje močno obremenjuje človeško telo in raziskovalci ga že več let povezujejo z mnogimi zdravstvenimi težavami. Biti fizično aktiven, tudi na delovnem mestu, je eden najpomembnejših ukrepov, ki jih lahko sprejmemo za ohranjanje ali izboljšanje svojega zdravja. Nekatere koristi telesne dejavnosti se pokažejo že zelo hitro, celo takoj po aktivnosti. Z aktivnimi odmori med delom lahko sproti odpravljamo negativne učinke sedenja, prisilne drže in ponavljajočih se gibov.





Strokovne smernice za odrasle narekujejo vsaj dveinpolurno zmerno telesno dejavnost na teden, da bi ta imela pomembne koristi za zdravje. Strokovnjaki spodbujajo ljudi, naj izvajajo vaje tudi za krepitev mišic in raztezanje ter se na splošno »več premikajo in manj sedijo«. To lahko pomeni tudi uporabo stopnic namesto dvigala ali da se na kratke razdalje odpravimo peš oz. s kolesom namesto z avtomobilom ter podobno. Vsaka dejavnost šteje. Dokazano je namreč, da tudi z manjšo aktivnostjo od priporočljive naredimo nekaj dobrega za svoje zdravje, še posebej, ko ta postane sestavni del našega vsakdana.

Raznolike možnosti …

Aktivni odmori na delovnem mestu so lahko zelo raznoliki. Izberimo si takšne, ki so nam všeč in ki jih bomo delali z veseljem ter redno. Izvajamo lahko raztezne vaje ali vaje za moč, za kar potrebujemo le po nekaj minut večkrat dnevno, za delovno mizo ali ob njej. Med delom z računalnikom so zelo priporočljive tudi vaje za oči. Če imate zdravstvene težave ali ste invalid, se pred izvajanjem vaj posvetujte s strokovnjakom. Zagotovo se bodo našle tudi takšne vaje, ki so primerne za vas. Z dihalnimi ali sprostitvenimi vajami se bomo lažje znebili napetosti in se boljše osredotočili na svoje delo in naloge. Za začetek poskusite tako, da nekajkrat globoko vdihnete, da boste lažje postali bolj prisotni in pozorni, v mislih opustili moteče zvoke ter si povrnili drobec manjkajoče energije. Odmori med delom lahko vključujejo tudi ples, jogo ali še kaj čisto drugega, možnosti so skoraj neomejene.

in številni učinki aktivnih odmorov

Redno izvajanje aktivnih odmorov na delovnem mestu prinaša pozitivne učinke na različnih področjih. Ugodno vplivajo na gibljivost telesa in skrbijo za nižji krvni tlak, s povišanjem porabe kalorij pa znižujejo indeks telesne mase. Poleg tega so takšni odmori odlični za motivacijo in povečevanje zadovoljstva pri delu. S telesno dejavnostjo bomo zmanjšali stres in utrujenost ter občutke depresivnosti, vse skupaj pa se bo odrazilo v višji produktivnosti. Delodajalci bi morali zato biti še kako zainteresirani za promocijo gibanja na delovnem mestu ter izvajati programe, ki to vključujejo. Na Švedskem so nekatera podjetja redna gibanja že uvrstila med nujne delovne obveznosti.

>>> VIR


  

 

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada

 


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.