Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Kakšno bodočo ureditev proizvajalčeve razširjene odgovornosti na področju embalaže in odpadne embalaže si želijo slovenski proizvajalci*?


Ob javni obravnavi novega zakona o varstvu okolja, ZVO-2 v začetku letošnjega leta, se je ponovno odprlo vprašanje ureditve proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO) v Sloveniji, še posebej na področju embalaže in odpadne embalaže.

Proizvajalec, ki je zavezan PRO nosi finančno ali finančno in organizacijsko odgovornost za ravnanje s proizvodom po koncu njegove življenjske dobe. Vsi obstoječi sistemi ravnanja z embalažo in odpadno embalažo v EU se bodo morali 
prilagoditi novim zahtevam, z novimi nalogami in tudi stroški najkasneje do konca decembra 2024. Kako želijo zavezanci PRO izpolnjevati obveznosti na področju embalaže in odpadne embalaže pri nas?  Ena družba, več družb, popolnoma nova ureditev ali nadgradnja in izboljšanje obstoječega sistema?

10.3.2021 je Gospodarska zbornica Slovenije organiziral mednarodni spletni seminar, na katerem so bili predstavljeni primeri različnih ureditev sistemov PRO v EU (Belgija, Nemčija, Češka). Po zaključku predstavitev je sledila kratka razprava. Dogodek je potekal v angleškem jeziku s tujimi uglednimi predavatelji, ki imajo dolgoletne izkušnje pri vodenju sistemov PRO. Moderator dogodka je bil g. Borut Hočevar, novinar časnika Finance. 

Vabljeni k ogledu posnetka dogodka in prezentacij predavateljev. 

POSNETEK DOGODKA 

 

 

Časovnica

Govornik

Organizacija

Uvodni pozdrav: 12.00-12.10

Uvod

12.00-12.05

Antonija Božič Cerar 

Gospodarska zbornica Slovenije 

12:05-12:10

Gregor Klemenčič

Ministrstvo za okolje in prostor RS 

PRO predstavitve: 12.10-13.45

EU

12.10-12.30

Joachim Quoden

EXPRA

Belgija

12.30-12.50

Aurelia Leeuw

Fost Plus

Nemčija

12.50-13.10

dr. Bettina Sunderdiek

Zentrale Stelle Verpackungsregister

Češka

13.10-13.30

Petr Šikýř

Ekokom

Študija »One or more«

13.30-13.45

Aleš Rod

CETA

Razprava z vprašanji iz publike: 13.45-14.15


*Proizvajalec je embaler, pridobitelj embaliranega blaga, proizvajalec ali pridobitelj servisne embalaže ali tuje podjetje, ki daje embalažo na trg v RS

 


Antonija Božič Cerar

Antonija Božič Cerar

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.