Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt Polet: Zakaj je dobro, da vsak dan berete?


 

ZAKAJ JE DOBRO, DA VSAK DAN BERETE?Morda niste med največjimi ljubitelji knjig, in takšni, ki berejo zelo malo ali celo nič, žal sploh niso tako redki. Pa vendar velikega pomena, ki ga ima branje, ne moremo zanikati. Dobro je spoznati številne neverjetne koristi, ki jih branje prinaša. Še boljše pa bo, če boste tudi sami poskusili in morda celo odkrili svojo novo strast!

Da je redna telesna dejavnost pomembna za ohranjanje in krepitev zdravja, smo v precejšnji meri že osvojili. A pomemben je tudi naš um in najpreprostejši način za njegovo krepitev je branje. Z branjem si širimo znanje, dobivamo vedno nove ideje, spoznavamo uporabne nasvete in razgibavamo svoje možgane. Dokazano je, da branje ohranja naš um mlad, zdrav in oster. Študije kažejo, da lahko branje celo pomaga pri preprečevanju Alzheimerjeve bolezni. Branje nam omogoča tudi razvijanje domišljije, odpira nam svet sanj in ponuja nove načine razmišljanja, ki nam lahko odkrijejo doslej za nas neznane možnosti spopadanja s svetom in njegovimi vsakodnevnimi izzivi.

Lažje premagovanje stresa in manj osamljenosti

Starejši doživljajo na delovnih mestih različne oblike stresa, ki se v zadnjem letu še poglablja. Pogost je tudi občutek osamljenosti, pa naj ta izhaja iz nerazumevanja potreb starejših ali pa iz dejstva, da se s staranjem naš krog ljudi postopoma manjša. Med mnogimi razlogi, zakaj je branje pomembno, je tudi ta, da lahko z branjem preganjamo dolgčas ali pa slabo počutje. Branje nas lahko navdihne in za razliko od televizije pomembno spodbudi ustvarjalno stran naših možganov. Branje pomembno prispeva tudi k boljši koncentraciji in nam pomaga, da se lažje osredotočimo na tisto stvar, ki je v nekem hipu najpomembnejša, se ji v celoti posvetimo in učinkovito izpeljemo do konca, v službi ali pa doma.

Hektičnosti sveta, neskončnih delovnih izzivov, epidemije koronavirusa in drugih tegob ne moremo odpraviti, lahko pa se z njimi uspešno soočamo. Da bi se umirili in lažje spopadali z vsakdanjim stresom, včasih ni nujno zapravljati ogromno denarja za najrazličnejše strokovnjake in njihove programe. Idealen način za sprostitev in umiritev je lahko tudi branje. V knjigi lahko najdemo dobrega prijatelja, ko se počutimo osamljeno ali izgubljeno. Branje o drugih, ki so premagali težke čase in se uspešno spopadli z izzivi, je lahko pravi navdih. Branje nam vpliva upanje in daje občutek pripadnosti ter nas opozarja, da nismo sami. Poleg tega z branjem dobivamo številne nove informacije in te so lahko odličen začetek pogovora z drugimi in navezovanja ali ohranjanja medosebnih stikov.

VIR«««

 

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

 

 

 

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.