Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Stres in delo na daljavo


 

STRES IN DELO NA DALJAVO

O stresu se že nekaj let resno govori, dejstvo je, da se z njim bolj ali manj uspešno sooča zelo veliko ljudi. No, da epidemija, v kateri se je svet znašel, že sama po sebi predstavlja stresno situacijo, pa tudi ni nobenega dvoma. Kako je torej s stresom v situaciji, ko delamo na daljavo, od doma? 




Delo izven ustaljenega delovnega prostora delavcu sicer nudi prednosti in mir za koncentracijo, vendar pa se zaposleni obenem sooča z veliko situacijami, ki nimajo tako pozitivnih predzankov, od neplačanih nadur, do večjega stresa in nespečnosti. To so ugotovitve vse več raziskovalnih inštitucij, ki opozarjajo, da delo na daljavo mogoče ni najbolj posrečena rešitev.

Svetovna organizacija za delo (ILO) tako na podlagi svojih podatkov in raziskav iz 15 držav ugotavlja, da so zaposleni izven konvencionalnih delovnih prostorov sicer bolj produktivni, vendar hkrati tudi podvrženi tveganju »daljšega delovnika, večje intenzivnosti dela, mešanja osebnega in službenega življenja in večjemu stresu in izgorelosti, s katerima se ne uspejo soočiti«.

Tako je na primer kar 42 odstotkov zaposlenih, ki delajo od doma ali na različnih lokacijah, potožilo, da trpijo za nespečnostjo, medtem ko delež nespečnih v ustaljenem delovnem prostoru znaša 29 odstotkov.

»Gre za razviden poseg dela v osebni čas in prostor zaposlenih,« je v izjavi povedal eden izmed avtorjev študije ILO Jon Messenger in dodal, da obstajajo dokazi, da ljudje za uspešno delo, inovativnost in osebno zadovoljstvo potrebujemo predvsem medosebno interakcijo s sodelavci in sodelavkami.

Je torej delo od doma res prihodnost? Smo pri tem »pozabili« na stranske učinke? Kaj pa stres, ki je bil pomemben dejavnik obolevnosti že pred epidemijo? Vse več zaposlenih se po več kot letu dni trajajoči koronakrizi s tem ne strinja. Veliko ljudi, predvsem mlajših, si želi več fizičnih stikov s sodelavci in nadrejenimi. Podatki iz različnih študij dokazujejo, da se več kot polovica zaposlenih sedaj počuti še bolj obremenjenih z delom, da so popolnoma izmučeni in pod nenehnim stresom.

Z izzivi dela od doma in večjim stresom se, kar je izjemno zanimivo, bolje soočajo starejše generacije. Študija Microsofta je pokazala, da  jih več kot 60 odstotkov meni, da so trenutno zelo uspešni pri svojem delu. Medtem mladi, predvsem pripadniki generacije Z, torej stari od 18 do 25 let, ki so v večini primerov ravno začeli s prvo redno službo v življenju, poročajo o boju med uravnoteženjem zasebnega življenja in službe. Pritožujejo se nad pomanjkanjem motivacije za delo, počutijo se neslišane med sestanki in ne vidijo svojega doprinosa. Še bolj kot starejši sodelavci se soočajo s stresom, počutijo se nekoristne in izgubljajo voljo.

 

>>> VIR

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.