Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: Dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja


 

Razlike med generacijami na delovnem mestu so vedno predstavljale izziv, a s staranjem prebivalstva in podaljševanjem delovne aktivnosti se danes soočamo tudi s štirimi ali ponekod celo petimi različnimi generacijami. Izziv je zato toliko večji, pa vendar rešljiv in poznamo že številne dobre prakse.

 

Zaradi različnih osnovnih vrednot, stilov komunikacije, delovne etike in drugih razlik je sobivanje različnih generacij v delovnem okolju pogosto zelo težko zagotavljati. Ključno za ustvarjanje harmoničnega delovnega mesta je učinkovito spodbujanje sodelovanja ter ustrezno izkoriščanje razlik med generacijami. Medgeneracijsko sodelovanje temelji na medgeneracijskem učenju, ki zagotavlja prenos in izmenjavo znanja in delovnih izkušenj ter solidarno pomoč med generacijami. Pomeni tudi druženje ter ustvarjanje, ohranjanje in širjenje socialne mreže.

V sklopu kampanje za ozaveščanje delodajalcev in vseh generacij zaposlenih o pomembnosti medsebojnega sodelovanja in vseživljenjskega učenja – Vsi zmagujemo, ko sodelujemo – so na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravili natečaj za Priznanje MEGA (medgeneracijsko aktivno podjetje) za dobre prakse s področja medgeneracijskega sodelovanja. Na natečaju lahko sodelujejo delodajalci v javnem in zasebnem sektorju, ki v svojem delovnem okolju z dobro prakso zmanjšujejo ali odpravljajo stereotipe o posameznih generacijah delavcev, ozaveščajo o pomembnosti spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja in vseživljenjskega učenja ter s konkretnimi učinkovitimi ukrepi spodbujajo medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje na delovnem mestu ter vseživljenjsko učenje. Sodelovanje na natečaju prispeva h krepitvi ugleda prijaviteljev kot družbeno odgovornih delodajalcev.

Rok za prijavo je do 11. junija 2021. Več informacij o natečaju lahko najdete na povezavi: https://sodelovalnica.si/natecaj/.

>>> VIR

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.