Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt POLET: URAVNOTEŽIMO POKLICNO IN ZASEBNO ŽIVLJENJE


 

Projekt POLET: URAVNOTEŽIMO POKLICNO IN ZASEBNO ŽIVLJENJE

 

 

Delo ima pogosto prednost pred vsem ostalim v našem življenju. Želja po uspehu, močan občutek odgovornosti ali pretirana neodločnost nas lahko potisnejo k temu, da postavimo na stran svoje dobro počutje. Usklajevanje poklicnega in osebnega življenja je lahko izjemno zahtevna naloga, vendar je bistvenega pomena. Vzpostavitev harmoničnega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem je ključna za izboljšanje ne samo fizičnega, čustvenega in duševnega počutja, temveč je pomembna tudi za razvoj kariere.

 

Pogostost stresnih dogodkov je danes večja kot kdajkoli prej. Veliko se moramo odločati, odgovornosti so vse večje. Usklajevanje dela že dolgo ne pomeni več le sledenje osemurnemu delovniku. Številna delovna mesta zahtevajo, vsaj občasno, podaljšan urnik. Vse to terja dobro kondicijo in aktivno skrb za dobro počutje, za ohranjanje dobrega telesnega zdravja in zdravega uma.

Naučite se reči ne

Prijaznost ima tudi negativno plat, ki lahko terja svoj davek. Če ste vedno prijazni, obstaja skrb, da vse negativne občutke ponotranjite in držite v sebi, kar lahko vodi v tesnobnost in depresijo, tudi v odvisnost. Če ste venomer ustrežljivi in brez ugovorov prenašate vsa bremena, ki vam jih nalagajo drugi, imate veliko možnosti, da boste na koncu izčrpani ali celo izgoreli. Da bi se temu izognili, morate postaviti meje, sebi in svojim kolegom. Ko zapustite pisarno, se izogibajte razmišljanju o prihajajočih projektih ali odgovarjanju na elektronsko pošto podjetja. Ne glede na to, ali delate v podjetju ali od doma, je pomembno, da si jasno določite, kdaj boste delali in kdaj boste prenehali z delom. Vašega vodjo in člane ekipe je smiselno obvestiti o mejah, preko katerih ne morete biti dostopni, ker se ukvarjate z zasebnimi dejavnostmi. To bo pomagalo zagotoviti, da bodo do vas gojili ustrezna pričakovanja ter razumeli in spoštovali vaše omejitve.

Najdite čas za dopust

Poletje je čas dopustov. V veliko poklicih se takrat dogajanje umiri, kar pomeni dobro priložnost, da to zatišje izkoristite za počitek ter za fizično in duševno polnjenje, brez katerih boste težko kos novim delovnim izzivom. Kjerkoli že boste preživljali dopust in karkoli že boste počeli, pomembno je, da za nekaj časa popolnoma odklopite od dela. V negotovih časih je še posebej pogosto, da so zaposleni zaskrbljeni, da bo oddih motil potek dela, da jih bo ob vrnitvi čakal velik zaostanek ali pa celo, da bo njihovo mesto medtem zasedel kdo drug. Ta strah vas ne bi smel omejevati pri prepotrebnem odmoru, brez katerega se boste na koncu le sesuli. S pravilnim načrtovanjem si lahko vzamete čas, ne da bi vas skrbelo, ali boste s tem obremenili svoje kolege ali se kasneje spopadali z veliko delovno obremenitvijo.

Čeprav je služba pomembna, ne bi smela predstavljati vsega v življenju. Obstajajo še druga področja, kot so vaši najbližji in hobiji, ki vas osrečujejo. Ustvarjanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem zahteva ukrepanje, nikoli se ne vzpostavi samo od sebe, vsaj ne v pravo smer. Osebni čas, si morate načrtovati enako, kot načrtujete opravljanje delovnih nalog. Če tega ne počnete, ne boste nikoli imeli časa, da bi se ukvarjali z drugimi stvarmi. Ne glede na natrpanost vašega urnika si s takšnim sistematičnim pristopom lahko zagotovite nadzor nad svojim časom in življenjem ter pravo ravnovesje.

 

>>> VIR

 

 

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.