Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Projekt Polet: NATEČAJ, KI BO MOTIVIRAL ZAPOSLENE ZA VEČ





Projekt Polet: NATEČAJ, KI BO MOTIVIRAL ZAPOSLENE ZA VEČ




Motivirani in zavzeti zaposleni pomembno prispevajo k doseganju uspehov v organizacijah. Denar in možnost napredovanja sta sicer izjemno dobra motivatorja, a žal nista vedno tudi izvedljiva. Ena od možnih oblik motivacije zaposlenih so različni natečaji, ki spodbujajo dobro energijo, zagnanost in primeren tekmovalni duh v delovnem okolju. Zahtevajo pa nekaj ustvarjalnosti ter poznavanje in razumevanje zaposlenih, da se bodo na predlagano tekmovanje dobro odzvali.

Tekmovanja na delovnem mestu so posebni natečaji, lahko tudi igre, kjer se sodelavci potegujejo za nagrade ali priznanja. Če tekmovanja izvajamo premišljeno, lahko s tem spodbujamo timsko delo in  produktivnost ter zvestobo zaposlenih.

Kdo bo letošnji naj sodelavec ali naj sodelavka?

Izvajanje natečaja, kjer izbiramo naj zaposlenega, je lahko odličen način za motiviranje ekipe. Lahko poteka v obliki letnega ali pa mesečnega izbora. Da bo tekmovanje dobro sprejeto, mu moramo posvetiti ustrezno pozornost in zmagovalca nagraditi z nekaj ugodnostmi. Najbolje je, da zaposleni niso omejeni s številom zmag, zmagovalce pa izpostavimo z njihovim imenom na vidni plošči v dobro obiskanem delu podjetja. Prav tako je smiselno, da imajo možnost glasovanja vsi zaposleni, s tem jih vključimo v tekmovanje ter zagotovimo široke možnosti za zmago in se izognemo kritikam o favoriziranju zgolj določenih zaposlenih. Ne nazadnje pa naj sodelavca ali sodelavko delajo tudi odnosi znotraj ekipe in mnenje tistih, s katerimi največ sodelujejo, še kako šteje.

Dekorirajte vaš delovni prostor in se potegujte za lepe nagrade

Dejstvo je, da k ustvarjanju delovnega vzdušja pripomore dobro počutje na delovnem mestu. Zakaj ne bi zaposlenim prepustili nekaj svobode, kako si opremijo svoj delovni prostor, in za okrasitev pripravili celo zabavno tekmovanje? Zaposleni si lahko okrasijo svojo mizo, pisarno ali pa cel oddelek ter pri tem med seboj tekmujejo. Takšno tekmovanje bo zagotovo prineslo ustvarjalno vzdušje tudi pri opravljanju delovnih nalog ter bo spodbudilo člane ekipe k medsebojnemu sodelovanju na bolj sproščen način.

Kaj pa motivira starejše zaposlene?

Učinkovito motiviranje ni lahka naloga, saj se zaposleni lahko zelo različno odzivajo na različne spodbude. Toda ljudje smo družbena bitja, vsaj občasno vsi potrebujemo in imamo radi druženja ter povezovanja v skupine. Tako mlajšim kot starejšim zaposlenim predstavlja delovno mesto pomemben del njihovega družbenega življenja. Morda starejši ne iščejo več priznanja, ki bi jih izpostavilo pred vsemi zaposlenimi, želijo si nekaj drugega. Morda pa je to prepričanje zmotno in si po toliko letih dela želijo prav to, da njihovim večletnim dosežkom podelimo ustrezno priznanje in s tem motivacijo za nadaljnje zavzeto delo namesto pretiranega razmišljanja o prezgodnji upokojitvi.

Ne glede na starost ima praviloma vsak rad kakšno tekmovanje ali natečaj ter se občasno razveseli priložnosti za igranje. Dodajanje igre v splet komunikacijskih vsebin je dobro preizkušen način za povečevanje zavzetosti in zagnanosti zaposlenih. Kljub temu številna podjetja še ne uporabljajo tega orodja. Morda pa jim le manjka pravih idej in bi lahko za začetek organizirali natečaj, kjer bi izbirali naj ideje za izvedbo takšnih tekmovanj med zaposlenimi?

 

 

>>> VIR

 


Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

 

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.