Koroška gospodarska zbornica

Novice


Projekt Polet: 112 – ŠTEVILKA, KI JE NE SMETE NIKOLI POZABITI


 

Projekt Polet: 112 – ŠTEVILKA, KI JE NE SMETE NIKOLI POZABITI

 

Že leta 1991 je ministrski svet EU odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112. Ob tem je pozval vse države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili z namenom boljšega dostopa do reševalnih služb, še zlasti tujim popotnikom. Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh državah članicah EU, pa tudi iz Makedonije, s Kosova in iz posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Klici so, tako iz stacionarnih kot tudi iz mobilnih telefonov brezplačni. Na tej številki je ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Ob klicu na številko 112 se vedno pokaže tudi lokacija kličočega. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne ve povedati, kje je.

Številka 112 je seveda številka, ki je na volj vsem. Je pa starejšim na voljo tudi posebna številka za nujne primere. Gumb za klic v sili lahko v vsakdanjem življenju vedno nosite na telesu in ga rahlo pritisnete. Starejšim ni treba najprej najti očal ali poiskati telefonske številke. Ker so podatki shranjeni v klicnem centru za nujne primere, lahko hitro poiščete pomoč. https://sl.your-best-home.net/7344203-senior-emergency-call-more-security-at-home-and-on-the-go

 

VIR

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.