Koroška gospodarska zbornica

Novice


Projekt Polet: BREZ DUHOVIČENJA O »ŽENSKIH TEŽAVAH«, PROSIM!


 

 

Projekt Polet: BREZ DUHOVIČENJA O »ŽENSKIH TEŽAVAH«, PROSIM!


 


Kaj lahko naredimo na delovnem mestu za boljše počutje žensk v menopavzi

Med delovno aktivnimi prebivalci in prebivalkami Slovenije je 45 odstotkov žensk, njihova povprečna starost je skoraj 43 let. Res je, da se vedno večja pozornost namenja zdravju pri delu starejših zaposlenih – toda – ali daje tudi podporo ženskam pri težavah zaradi menopavze? Večinoma ne, ker se jo smatra za zasebno stvar, čeprav ima lahko pomemben vpliv na delovnem mestu. Zato je potrebno tudi o tej temi odkrito spregovoriti, načrtno povečati zavedanje in znanje zaposlenih ter spodbuditi podjetja, da razvijejo učinkovite strategije podpore.

Kar 40 odstotkov žensk meni, da jim menopavzne spremembe povzročajo težave na delovnem mestu.

Motijo jih predvsem težave s koncentracijo in spominom, utrujenost, slabo razpoloženje in nižje samozaupanje. Za nekatere pa predstavljajo največji izziv vročinski oblivi, ki jih še poslabšajo določene situacije, kot so delo v vročih in slabo zračenih prostorih, sestanki in prezentacije, javno nastopanje in zahtevne delovne zadolžitve, torej situacije, ki so zelo verjetno vir stresa.

Kaj lahko naredimo?

Kot pri mnogih problemih, je informiranje in ozaveščanje zelo pomembno. Ni pa dovolj, treba je uveljaviti tudi podporne strategije, npr. glede bolniške odsotnosti, fleksibilnega delovnega časa in možnosti dela od doma, uravnavanja temperature delovnih prostorov in dostopnosti informacij in nasvetov.

In skrb, empatijo in spoštovanje, brez duhovičenja ali omenjanja »ženskih težav«. Ker tudi ženske enostavno ne želimo, da se tematika obravnava kot nekaj negativnega, kot bolezen ali hendikep. Pričakujemo, da vodilni (in vodilne!) razumejo, da je to naraven proces, ki mnogim povzroča resne težave.

Konkretni predlogi:

·         fleksibilen delovni čas,

·         informacije in svetovanje v zvezi z menopavzo in obvladovanjem težav na delovnem mestu,

·         boljše zračenje, klimatizacija in nadzor temperature delovnih prostorov,

·         dostopnost hladne pitne vode in toaletnih prostorov,

·         neformalna podpora na delovnem mestu npr. ženska mreža, podporne skupine ali telefonsko svetovanje.

Nič posebej zahtevnega, kajne? Samo malo posluha in senzibilnosti. Ali so v ocenah tveganja  upoštevate razlike med spoloma in specifične potrebe žensk? Skrb za ženske bi morala biti vključena v programe zdravja pri delu ter v ocene tveganja. Seveda to ne bo v celoti rešilo problema, bo pa prispevalo tisti delček, ki bo mnogim starejšim ženskam v delovnem kolektivu signaliziral, da se zavedamo njihovega problema in da rešitve obstajajo.

Dejstvo je, da bo delež starejših žensk med zaposlenimi še naraščal in prav vse bodo v določeni meri izkusile simptome menopavze. Prepoznavanje menopavze kot dejavnika zdravja pri delu, zavedanje njenega potencialnega vpliva na delo žensk ter razvoj in implementacija smernic za obravnavanje menopavze na delovnem mestu bodo koristili tako delodajalcem kot zaposlenim.

Vir

 


 

Projekt POLET sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.


 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.