Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Gospodarski forum Koroška 2022

Copy of Gospodarski forum Koroka 2022 izjava za javnost Koroška gospodarska zbornica

Gospodarski forum Koroške  2022
in  srečanje podpornega okolja za podjetništvo

Center Kope, 28.9.2022Na današnjem gospodarskem forumu so koroški gospodarstveniki razpravljali o trenutno najbolj aktualnih izzivih in možnih ukrepih za izboljšanje poslovnega okolja. V središču razprave je bilasituacija v zvezi z energenti v gospodarstvu.Dogodek je organizirala Koroška gospodarska zbornica v sodelovanju s SPOT svetovanje Koroška. 

Po uvodnih pozdravih predsednika upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice, Boštjana Paradiža, vodje SPOT Svetovanje Koroška, Andreje Tarkuš, je sledila predstavitev ankete Cene energentov, surovin in storitev med koroškimi podjetji. Rezultate je predstavila direktorica Koroške gospodarske zbornice, Katja Pokeržnik. Izpostavila je, da kar 54 % anketiranih skrbi obstoj podjetja glede na enormno povišanje cen energije. Prav tako je 61 % podjetjem močno padla konkurenčnost ter so bili primorani dvigniti cene. Podjetja beležijo tudi znižanje EBITDA (54 %). V letošnjem letu je po podatkih ankete ceni na spot trgu prepuščenih slabih 30 % podjetij, v prihodnjem letu pa je ta negotovost cene električne energije prisotna kar v 70 % podjetjih, saj ima zakup za leto 2022 narejenih le 32 % anketirancev. Kljub vsej negotovosti, se koroška podjetja zavedajo pomena investicij, ki bodo pripomogle k lažjemu premagovanju izzivov – kar 87 % podjetij investicijo bodisi izvaja ali načrtuje, 68 % podjetij bo vlagalo v nove proizvodno opremo, 61% v energetsko učinkovitost, 39 % pa v digitalizacijo, je še dodala Pokeržnikova.

V nadaljevanju je bilo delovanje trga električne energije in plina predstavljeno s strani direktorja ECE d.o.o. Sebastijana Roudija. Podjetje ECE je v veliki meri dobavitelj električne energije koroškim gospodinjstvom in podjetjem. 
Roudi je poudaril, da se negotovost na trgu in visoke cene še nadaljujejo. Udeležencem je predstavil gibanje cen električne energije in plina, ter kakšen je izračun cene električne energije, hkrati pa tudi izpostavil morebitne redukcije v obdobju najvišjih dnevnih cen.

Po predstavitvi situacije se je pričela okrogla miza z direktorji koroških podjetij, izvršno direktorico GZS Vesno Nahtigal, predsednikom OZS Blažem Cvarom ter državnim sekretarjem na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo. Matevž Frangež uvodoma predstavil aktivnosti, ki jih na ministrstvu izvajajo, ter poudaril, da razume situacijo v gospodarstvu, ter, da trenutno odgovorov, ki bi jih podjetniki želeli slišati, nima. Je pa izpostavil, da ukrepe aktivno pripravljajo ter, da bodo za prihodnje leto, znani v prihodnjih nekaj tednih.

Podjetja so izpostavila izjemno resnost situacija in njihovo potrebo po vzpostavitvi konkurenčnih pogojev v EU, saj so koroška podjetja v veliki meri izvozno naravnana, in jim trenutna situacija, kljub odličnim proizvodom in rešitvah, ki jih ponujajo, zelo otežuje poslovanje. Zelo so izpostavili, da potrebujejo kakršni koli odgovor, saj je negotovost v kateri so trenutno, hujša kot slabi odgovori. Martin Rebula, TAB predstavi, da ima trenutno Slovenija najslabše poslovno okolje izmed držav, kjer ima TAB hčerinska podjetja, ter, da že razmišljajo o možnostih selitve proizvodnje. Jernej Močnik SIJ Metal Ravne je izpostavil, da je predvsem pomembno, da ne le preživijo to obdobje, ampak, da imajo omogočen dolgoročni obstoj podjetja, saj so od njih odvisna tudi mnoge družine in tudi manjša podjetja v regiji. Denise Kramljak, Nieros Metal je pove, da podjetja ne potrebujejo pomoči, ampak le konkurenčne pogoje, investicije v obnovljive vire so v največji možni meri že izvedli. Bogdan Kadiš, Monter Dravograd, pove, da je njihovo podjetje preživelo že marsikatero krizo, kjer smo vedno znali stopiti skupaj in preživeli, sedaj pa je čas, da vlada sliši gospodarstvo. V podjetju Bijol so prav tako že v tem letu prepuščeni dnevni ceni na trgu električne energije, izpostavi direktor Janez Bijol, ki dodatno predstavi še vedno pereč problem koroškega gospodarstva, pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Boštjan Paradiž, Kope predstavi situacijo smučišč, ter izpostavi njihov dvig cene električne energije za več kot 10x, ter, da je takojšnja pomoč za letošnje leto nujna.
Vesna Nahtigal poudari, da je GZS konstruktiven partner ministrstvom pri pripravi ukrepov, z analizami in anketami, ter informacijami s strani podjetij. Pričakuje pa takojšnje sprejetje ukrepov še za letošnje leto s predlaganimi spremembami, in čimprejšnjo pripravo ukrepov za prihodnje leto. Blaž Cvar, OZS pojasni cenovno zamejitev za male poslovne uporabnike, ki so je deležni mnogi njihovi člani, hkrati pa poudari, da ukrep čakanja na delo sedaj ni najbolši, ampak je potrebno postaviti ustrezne cene energentov. 
Po zaključku okrogle mize se je ob pogostitvi nadaljevala konstruktivna debata in pogovor med koroškimi podjetniki. Dogodka se je udeležilo več kot 100 udeležencev, tako podjetnikov, podpornega okolja, kot tudi mnogi koroški župani, spremljali pa so ga mnogi koroški mediji. 

Vsem se iskreno zahvaljujemo za aktivno udeležbo, konstruktivno sodelovanje in prijetno druženje. 


Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.