Koroška gospodarska zbornica

Novice


Gospodarski forum Koroška 2022

Copy of Gospodarski forum Koroka 2022 izjava za javnost Koroška gospodarska zbornica

Gospodarski forum Koroške  2022
in  srečanje podpornega okolja za podjetništvo

Center Kope, 28.9.2022 – Koroški gospodarstveniki so na včerajšnjem gospodarskem forumu razpravljali o trenutno najbolj aktualnih izzivih in možnih ukrepih za izboljšanje poslovnega okolja. V središču razprave je bila situacija v zvezi z energenti v gospodarstvu. Dogodek z več kot 100 udeleženci, med katerimi so bili poleg gospodarstvenikov tudi mnogi koroški župani, je organizirala Koroška gospodarska zbornica v sodelovanju s SPOT svetovanje Koroška.


Po uvodnih pozdravih predsednika upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice Boštjana Paradiža in vodje SPOT Svetovanje Koroška Andreje Tarkuš, je direktorica Koroške gospodarske zbornice Katja Pokeržnik predstavila izsledke ankete o cenah energentov, surovin in storitev, ki so jo izvedli med koroškimi podjetji. Kar 54 % anketiranih skrbi obstoj podjetja glede na enormno povišanje cen energije. Prav tako je 61 % podjetjem močno padla konkurenčnost ter so bili primorani dvigniti cene. Podjetja beležijo tudi znižanje EBITDA (54 %). V letošnjem letu je po podatkih ankete ceni na spot trgu prepuščenih slabih 30 % podjetij, v prihodnjem letu pa je ta negotovost cene električne energije prisotna kar v 70 % podjetjih, saj ima zakup za leto 2022 le 32 % anketirancev. Kljub vsej negotovosti se koroška podjetja zavedajo pomena investicij, ki bodo pripomogle k lažjemu premagovanju izzivov – kar 87 % podjetij investicijo bodisi izvaja ali načrtuje. 68 % podjetij bo vlagalo v novo proizvodno opremo, 61% v energetsko učinkovitost, 39 % pa v digitalizacijo, je še dodala Pokeržnikova.

Trga električne energije in plina je predstavil Sebastijana Roudija, direktor ECE d.o.o.., ki je v veliki meri dobavitelj električne energije koroškim gospodinjstvom in podjetjem. Poudaril je, da se negotovost na trgu in visoke cene še nadaljujejo. Udeležencem je predstavil gibanje cen električne energije in plina in izračun cene električne energije ter ob tem izpostavil morebitne redukcije v obdobju najvišjih dnevnih cen.

Sledila je okrogla miza, na kateri so sodelovali direktorji koroških podjetij, izvršna direktorica GZS Vesna Nahtigal, predsednik OZS Blaž Cvar ter državni sekretar na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Matevž Frangež. Slednji je  uvodoma predstavil aktivnosti, ki jih izvajajo na ministrstvu in poudaril, da razume situacijo v gospodarstvu. Vendar trenutno odgovorov, ki bi jih podjetniki želeli slišati, nima. Je pa izpostavil, da aktivno pripravljajo ukrepe za prihodnje leto, znani bodo v prihodnjih nekaj tednih.

Direktorji podjetij so izpostavili izjemno resnost situacija in nujnost vzpostavitve konkurenčnih pogojev v EU. Koroška podjetja so namreč pretežno izvozno naravnana in jim trenutna situacija - kljub odličnim proizvodom in rešitvah, ki jih ponujajo - zelo otežuje poslovanje. Močno so poudarjali, da da potrebujejo kakršen koli odgovor, saj je zdajšnja negotovost hujša kot slabi odgovori. Martin Rebula iz TAB-a je opozoril, ima Slovenija trenutno najslabše poslovno okolje v primerjavi z državami, v katerih ima TAB hčerinska podjetja in zato razmišljajo o možnostih selitve proizvodnje. Jernej Močnik iz SIJ Metal Ravne je ob pomembnosti preživetja tega težkega obdobja izpostavil tudi, kako pomembno je, da imajo omogočen dolgoročni obstoj podjetja, saj so od njih odvisne mnoge družine in manjša podjetja v regiji. Denise Kramljak iz Nieros Metal je povedala, da podjetja ne potrebujejo pomoči, ampak le konkurenčne pogoje, investicije v obnovljive vire so namreč v največji možni meri že izvedli. Bogdan Kadiš iz podjetja Monter Dravograd, pove, da je njihovo podjetje preživelo že marsikatero krizo in »vedno smo znali stopiti skupaj in preživeli, sedaj pa je čas, da vlada sliši gospodarstvo«. V podjetju Bijol so prav tako že v tem letu prepuščeni dnevni ceni na trgu električne energije, je izpostavil direktor Janez Bijol, ki dodatno predstavi še vedno pereč problem koroškega gospodarstva - pomanjkanje kvalificirane delovne sile. Boštjan Paradiž, Kope, predstavi situacijo smučišč, ter izpostavi njihov dvig cene električne energije za več kot 10-krat ter nujnost takojšnje pomoči za letošnje leto.

Vesna Nahtigal, izvršna direktorica GZS, je dejala, da je GZS konstruktiven partner ministrstvom pri pripravi ukrepov, z analizami in anketami, ter informacijami iz podjetij. Pričakuje pa takojšnje sprejetje ukrepov še za letošnje leto s predlaganimi spremembami in čimprejšnjo pripravo ukrepov za prihodnje leto. Blaž Cvar, predsednik OZS je pojasnil cenovno zamejitev za male poslovne uporabnike, ki so je deležni mnogi njihovi člani, hkrati pa poudari, da ukrep čakanja na delo sedaj ni najboljši, ampak je potrebno postaviti ustrezne cene energentov.

 

Vsem se iskreno zahvaljujemo za aktivno udeležbo, konstruktivno sodelovanje in prijetno druženje. 

Katja Pokeržnik, MSc,
direktorica

Gospodarska zbornica Slovenije

Koroška gospodarska zbornica

Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

m: 031 647 677

e: katja.pokerznik@gzs.si w: www.gzs.si/oz_koroska

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.