Koroška gospodarska zbornica

Novice


Podelili priznanja najboljšim inovacijam na Koroškem

Podelili priznanja najboljim inovacijam na Korokem Koroška gospodarska zbornica

Podelili priznanja najboljšim inovacijam na Koroškem!

8. junij 2023 - GZS - Koroška gospodarska zbornica je najboljšim inovacijam v regiji danes podelila 6 zlatih, 4 srebrna, 4 bronasta priznanja ter 2 prebojni invenciji. 

Skupaj je pri inovacijah sodelovalo več kot 106 inovatorjev. Na nacionalni nivo so se uvrstili 4 najbolje ocenjeni zlati inovacijski predlogi in ena prebojna invencija. Nacionalna podelitev bo v okviru Dneva inovativnosti 19. septembra 2023.

 

Rdeča nit in slogan letošnjega razpisa za inovacije je ”Inovacija = ideja x energija 2”. V okviru razpisa je Koroška gospodarska zbornica prejela 16 inovacijskih predlogov. Komisija za inovacije v sestavi: predsednik Matjaž Aberšek, ter člani Zoran Zajamšek, Simon Smolak, Jože Apat in Sandi Markon, je inovacijske predloge ocenila, inovatorji pa so imeli tudi osebne predstavitve inovacijskih predlogov na Koroški gospodarski zbornici.

 

Svečane podelitve se je udeležilo okvirno 100 inovatorjev, direktorjev, predstavnikov lokalne skupnosti in drugih gostov. Zbrane je pozdravil direktor gostujočega podjetja O.P.S. Breznik d.o.o. Bojan Breznik, nekaj spodbudnih misli in razmišljanj o tem, kako inovacije ustvarjajo energijo, so inovatorjem namenili tudi generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, predsednik upravnega odbora Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž, županja občine Muta Angelca Mrak ter predsednik ocenjevalne komisije Koroške gospodarske zbornice za inovacije Matjaž Aberšek. O storitvah EEN mreže, ki inovatorjem pomagajo pri uspešni predstavitvi na tujih trgih je govoril Peter Ekart, RRA Podravje. Da pa imamo uspešne potencialne mlade, je dokazal Žan Čakš, finalist tekmovanja POPRI, s poslovno idejo o 180° stojalu za prenosni računalnik.

 

ZLATA PRIZNANJA

 

Podjetje:SIJ Metal Ravne d.o.o.

Za inovacijo:Razvoj specialnih jekel in superzlitin za ITER project

Ekipa: Marko Češnjaj, dr. Blaž Šuler, Vlado Perovnik, Miran Čevnik, Borut Urnaut

Ob vse večji težnji po zeleni energiji in prehodu na brezogljično družbo nosijo t. i. zelena jekla velik pomen. V okviru ITER projekta govorimo o fuzijski energiji, ki predstavlja do sedaj še ne izkoriščen vir zelene električne energije. V okviru tega projekta so v SIJ Metal Ravne razvili dve jekli in eno superzlitino nadstandardno velikih dimenzij, pri čemer so jim izboljšali mehanske in korozijske lastnosti ter posledično podaljšali življenjsko dobo in trajnost končnih produktov.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

 

 

Podjetje: Skupina stroka.si, Stroka produkt d.o.o.

Inovator:Grega Ločnikar, Andrej Filipi, Rok Sobiech, Jan Banko, Monika Kovačič, Aljaž Razpotnik, Janez Krnc, Robi Ferk, mag. Urška Ajdišek

Za inovacijo:Rešitev AI expert content accelerator

Z vedno večjo dostopnostjo in izjemno uporabno vrednostjo orodij umetne inteligence (AI) se je razvila možnost uporabe orodij, ki strokovnjakom iz različnih področij pospešijo izgradnjo široke baze znanja z namenom hitre monetizacije. Platforma »AI expert content accelerator« omogoča izgradnjo baze znanj strokovno uporabnih vsebin brez strokovnega znanja s področja IT-ja in obenem nudi konstantno dopolnjevanje baze na podlagi odziva uporabnikov.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

 

Podjetje:EKSTERA d.o.o., in NIEROS Metal d.o.o.

Za inovacijo: Krožna forma viva

Ekipa: Jure Naglič, Dušan Strmčnik, Uroš Kozel, Andraž Strmčnik, Natalija Lesjak, mag.ing.hort. Jure Pečnik, Denise Kramljak, Benjamin Kramljak, mag.posl.ved Sindy Konečnik, Damir Krčmar, Tilen Šumah

Inovacija Krožna forma viva je sklop skupnih socialnih projektov, katerih namen je vključitev oseb iz ranljivih skupin v družbo z vključevanjem v proces ustvarjanja forma viv iz izrabljenih industrijskih pripomočkov. Izdelki bodo s svojim konceptom in izgledom predstavljali koncept trajnostnega gospodarstva s socialnim vključevanjem ranljivih skupin. V projektu sodelujejo Koroška podjetja, CUDV, Rotary klub, IHPS in koroške občine. Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

 

Podjetje:TAB d.d.

Za inovacijo:e.storage L5.1

 

Ekipa: Matej Lorenci, Dejan Grabner, Aljaž Komprej, Aleksandra Zmagaj, Anja Potočnik, Gašper Žlebnik, Matic Navotnik, Vladimir Založnik, Tomaž Smrtnik, Primož Kotnik, Marija Mlinar, Anja Rotar

Predstavljamo revolucionarni baterijski modul za shranjevanje energije, posebej zasnovan za domačo uporabo v kombinaciji s fotovoltaiko. Modul se ponaša s kapaciteto 5,1 kWh in nazivno napetostjo 51,2V. Je ustrezno certificiran in zagotavlja visoko kakovost ter varnost. Z integracijo v sisteme sončnih elektrarn spodbuja čisto in trajnostno energijo ter omogoča energetske prihranke in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

 

 

 

Podjetje:Ekstera d.o.o.

Za inovacijo:Uporaba legirnih briketov NiAl60 v livarstvu

Ekipa: Jure Naglič, Igor Planšak, Andraž Strmčnik, Natalija Lesjak, Jure Pečnik, Uroš Kozel, Alen Šapek, Tilen Šumah, Maja Marin, Robert Grnjak, Mile Pavlović

Briketi NiAl60 omogočajo v livarstvu nadomestitev legur, proizvedenih iz deviških materialov, katerih pridobivanje je zelo drago in tudi obremenjujoče za okolje. Inovacija briketov NiAl60 rešuje problematiko na področju reciklaže in omogoča ponovno uporabo cenejših surovin po načelu krožnega gospodarstva. Zaradi uporabe recikliranih surovin imajo briketi nižjo ceno v primerjavi s klasičnimi legurami, kar daje livarnam konkurenčno prednost pred drugimi proizvajalci.

 

 

Podjetje:Ekstera d.o.o.,  O.P.S Breznik d.o.o. in Fakulteta za tehnologije polimerov

Za inovacijo:Matterra

Ekipa: Jure Naglič, Natalija Lesjak, Jure Pečnik, Uroš Kozel, Bojan Breznik, Primož Haberman, Suzana Breznik, Aljaž Kolar, Zala Tandler, Renato Vetrih, Matjaž Breznik, mag. inž. tehnol. polim. Silvester Bolka, izr. prof. dr. Blaž Nardin

Matterra je rezultat povezovanja podjetji Ekstera, O.P.S. Breznik in Fakultete za tehnologijo polimerov. Inovativen lonček, zasnovan na treh invencijah je izdelan iz 100% biorazgradljivih materialov in obnovljivih virov. Destruktivna oblika simbolizira problematike prekomerne porabe deviških surovin v izdelkih za enkratno uporabo. Navidezno naključne linije se preslikajo v sotočje koroških rek. Inovacija je produkt trajnosti in povezovanje v družbi ter med podjetji.

 

 

SREBRNA PRIZNANJA

 

Podjetje:Skupina stroka.si, Stroka produkt d.o.o.

Za inovacijo:Rešitev strokaDT platform

Ekipa: Nace Štruc, Miha Grobovšek, David Miško, Marko Prot, Barbara Ložar, Maja Adam, Romana Lesjak

S pojavom interneta stvari (IoT) in povezovanjem različnih naprav v skupno točko se je pojavila potreba po obvladovanju naprav in učinkoviti obdelavi, procesiranju in dolgoročnem hranjenju podatkov. V Skupini stroka.si so področje pričeli spremljati pred leti, v lanskem letu pa združili vso znanje na tem področju z implementacijo sistema »strokaDT platform« za digitalno transformacijo podjetij, ki združuje tehnologije in servise za izvedbo kompleksnih projektov.

 

 

Podjetje:Sij Ravne Systems d.o.o.

Za inovacijo:Obrabne plošče – domače poreklo

Ekipa: Marko Miklavc, Nina Ovnič, Blažka Zemljič, dr. Andrej Skumavec, Jani Novak

SIJ Ravne Systems je v sodelovanju s SIJ Acroni razvil edinstven način proizvodnje bimetalnega materiala za nerjavne obrabne plošče in drsna vodila s katerim je postal eden izmed redkih ponudnikov takšnih specifičnih nišnih proizvodov na globalni ravni. Inovacija izrazito zmanjša tehnične zahteve valjarske linije za uspešno spajanje nerjavnega in konstrukcijskega jekla ob natančni predpripravi vhodnih paketov.

 

 

 

Podjetje:MG ROHR d.o.o.

Za inovacijo:Stroj za prebijanje lukenj na nosilcu krmila gokarda

Ekipa: Matej Natlačen,  Jure Libnik, Martin Cokan, Matic Strmčnik

Prebijalna naprava omogoča hitro in zanesljivo izdelavo vseh sedemnajstih lukenj in utorov v enem koraku. Namenjena je za izdelavo nosilca krmila gokarda. Izdelek vstavi v orodje robot oziroma operater in s samo enim pritiskom na gumb strojček prebije vse potrebne luknje v naprej zakrivljen nosilec krmila. S strojem naredijo delo za katerega so prej potrebovali veliko stiskalnico. Strojček pripomore tudi k manjši porabi energije, kar je okolju zelo prijazno.

 

 

Podjetje:Ekstera d.o.o.

Za inovacijo:Granulat za dezoksidacijo taline 5.0 Al

Ekipa: Jure Naglič, Dušan Strmčnik, Igor Planšak, Andraž Strmčnik, Natalija Lesjak, Jure Pečnik, Uroš Kozel, Alen Šapek, Tilen Šumah, Maja Marin

Aluminij je eden izmed najbolj uporabljenih materialov za dezoksidacijo taline. Z  inovacijo »Granulat za dezoksidacijo taline 5.0 Al« s predelavo in reciklažo odpadnega aluminija, ki nastaja pri mehanski obdelavi, oziroma pri mehanskem preoblikovanju aluminijevih zlitin, v podjetju Ekstera zagotovijo cenovno ugoden in ustrezen material za dezoksidacijo, oz. odstranjevanje raztopljenega kisika iz taline, kar je pomembna faza za čistost in kakovost izdelanega jekla.

BRONASTA PRIZNANJA

 

Podjetje:GRAMMER Automotive Slovenija d.o.o.

Za inovacijo:Montažna naprava za izdelavo različnih variant zglavnikov

Ekipa:Uroš Abraham, Viktor Poberžnik, Simon Samec, Aleš Hovnik, Janko Lepičnik, Zoran Šimič, Dani Breznik, Milan Sušec, Nejc Grilc

S pridobitvijo nove delovne naprave se delavcu na tej napravi zagotovi boljša ergonomija dela, za kupca pa to pomeni zagotovljeno kakovost z dodatno oz. nujno potrebno varnostno kontrolo ustreznosti vgrajenih  palic v posamezno varianto vzglavnika. Z novo napravo so v podjetju Grammer Avtomotive avtomatizirali proces izdelave vzglavnika in hkrati vpeljali avtomatsko kontrolo varnostnih zarez na palicah, ki je pred tem ni bilo. Izboljšali so zanesljivost procesa in znižali riziko reklamacij.

 

 

 

Podjetje: Prostovoljno gasilsko društvo Muta

Za inovacijo:Požarno operativni načrt reševanja in zaščite, naravnega, življenjskega in materialnega okolja v digitalni obliki s pomočjo in uporabo umetne intelligence

Ekipa: Jožef Ošlak, Jože Detečnik

Inovacija predstavlja  računalniško geografsko karto, kamor so vneseni vsi mogoči nevarnostni riziki v naravnem okolju, industriji in malem gospodarstvu, male in velike sončne elektrarne. Program omogoča takojšnjo analizo stanja, pomoč na daljavo s pravilnim in točnim posredovanjem, ter s tem zmanjšanje morebitne škode in onesnaženja na okolje, ljudi in materialnih dobrin.Inovacija je implementirana pri prostovoljnem gasilskem društvu Muta za njihovo učinkovito posredovanje.

 

 

 

Podjetje: Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline

Za inovacijo: Licitacija lesa

Ekipa: Jože Jeromel

Predstavljamo eno najbolj uspešnih in prepoznavnih inovativnih načinov prodaje lesa - dražba lesa. Le ta lastnikom gozdov omogoča, da bolje prodajo najkvalitetnejši les, ter, da na enem mestu združi tako prodajalce kot kupce.

 

 

 

Inovator: Janez Prošt

Za inovacijo:Kombinirana sušilnica za sušenje sadja, orehov, zelišč, povrtnine, gob, kruha itd.

Samostojni inovator predstavlja kombinirano sušilnico za sušenje sadja, orehov, zelišč, povrtnine, gob, kruha na centralno ogrevanje z 6KW grelcem toplotne črpalke. Grobo upravljanje je preko mešalnega ventila in loput, ki usmerjajo zrak. Fino upravljanje pa z elektroniko. Nastavljanje temperaturnega razpona v sušilnici frekvenčni regulator nadzira vklop in izklop črpalke in podpihovanje. Glavni material za izdelavo je les. Sušilnica ima vgrajen filter zraka.

 

 

 

PREBOJNA INVENCIJA

 

Podjetje: Družina Fratar

Za inovacijo:KATRA 2. KROG

Ekipa: Jožef Fratar, Marija Fratar, Zlatko Fratar, Aleksander Fratar, Joži, Fratar

Glavna vizija družine Fratar je bila omogočiti otrokom, ki so zboleli za rakom sredstva, ki bi jim pomagala izboljšati življenje. V prvem koraku so se potegovali za nakup Pahorjeve Katre, in s tem naredili prvi korak. V drugem koraku je družini uspelo v izjemno kratkem času predstaviti dobrodelno blagovno znamko Katra Fratar, ki so ji ljudje, okolica, gospodarstvo zaupali in zato tudi donirali sredstva. Na inovativen način so izvedli žrebanje, s tem pridobili širšikrog donatorjev in dali vsakemu možnost sodelovanja. Postavili so tudi Guinessov rekord.

*Prebojna invencija se je uvrstila na nacionalni nivo

 

 

Podjetje: VVZ Slovenj Gradec

Za inovacijo:Zamaškonjam

Ekipa: Petra Potočnik

Zamaškonjam je dvoglavi zbiralnik plastičnih pokrovčkov z ekološko, edukativno in humanitarno komponento. Izdelan je izključno iz odpadnega materiala, ki so ga otroci poslikali in sestavili v zbiralnik. Konstrukcija je nastajala ob ozaveščanju otrok o pomenu ponovne uporabe odpadnega materiala za ohranjanja narave. Otroke sta pri izdelavi povezovala empatija in sočutje do ranljivih skupin, ter motivacija, da za njihov boljši jutri zberejo čim več zamaškov.

 

 

Želim vam prijeten dan,

Katja Pokeržnik
Direktorica

Gospodarska zbornica Slovenije
Koroška gospodarska zbornica

Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

m: 031 647 677
e:katja.pokerznik@gzs.si

w:www.gzs.si/koroska_gz

     

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.