Koroška gospodarska zbornica

Novice


Poplave - poziv koroškega gospodarstva

 Spoštovani,

Koroško gospodarstvo preživlja težke čase, glede na dogajanje, ki so ga prinesle poplave. Med podjetji smo se še bolj povezali, prvo skrb namenili svojim zaposlenim in njihovim družinam, hkrati pa delamo vse, da bomo lahko zagotavljali delovna mesta našim zaposlenim in s tem tudi omogočali dobro prihodnost za njihove družine na Koroškem.
Na Koroški gospodarski zbornici podjetjem nudimo pomoč in podporo pri ustreznih informacijah, povezavah, pomoči in pripravi ukrepov, ki jih bo gospodarstvo potrebovalo. 
Danes zjutraj 10.8.2023 smo na daljavo izvedli izredno sejo upravnega odbora, kjer smo po konstruktivnem pogovoru, kaj lahko skupaj naredimo za koroško gospodarstvo, za vse naše zaposlene in njihove družine, izpostavili določena področja, ki jih je prav tako nujno izpostaviti, za čimprejšnjo sanacijo in vzpostavitev obratovanja prizadetih podjetij.

Člani upravnega odbora, med katerimi smo tudi podjetja, ki smo v tej ujmi doživela največjo škodo, se zahvaljujemo vladi za hitro in proaktivno ukrepanje glede situacije, pozdravljamo ukrepe, ki so že bili sprejeti in, ki so še v pripravi. Ključno za Koroško je vzpostavitev ustrezne infrastrukture, za dostop do podjetij. Prav tako bo ključna in izjemno pomembna finančna pomoč - subvencija podjetjem – ki verjamemo, da bo v dovolj visokem odstotku, ki bo podjetjem omogočila čimprejšnji zagon in preživetje.
Prva skrb vseh podjetij so zaposleni in njihove družine, ki jim tudi podjetja pomagajo v največji možni meri.

Dan solidarnosti, 14.8.2023
Glede dneva solidarnosti v ponedeljek smo zaskrbljeni, da ne bo prinesel želenega učinka. Prioritete v prizadetih regijah so trenutno drugačne. Hvaležni smo za izkazano solidarnost in ponujeno pomoč, le ta pa bi lahko v množičnem prihodu na Koroško, tudi ogrozila obstoječo izjemno poškodovano infrastrukturo. V prihodnjih tednih bomo potrebovali še ogromno pomoči, za katero pa prosimo, da prihaja nadzorovano in skozi daljše obdobje.
Na Koroško prihaja ogromno prostovoljcev, ki že opravljajo veliko dela in dajejo pomembno pomoč. Hvaležni smo, za vse kar opravljajo gasilci, vojska, civilna zaščita, lokalne skupnosti, posamezniki, prostovoljci, saj nam bo le skupaj uspelo.

V podjetjih bomo v ponedeljek omogočili zaposlenim, da gredo na pomoč drugim, v kolikor je to potrebno, vsi, ki bodo prišli v na delo, so dobrodošli, saj se zavedamo, da bomo le s trdim delom in ustvarjanjem dodane vrednosti v podjetjih in celotni regiji, lahko prebrodili to situacijo.
Člani upravnega odbora podpiramo, da druga podjetja v Sloveniji, v kolikor imajo možnost, nemoteno poslujejo dalje in ustvarjajo dodano vrednost, izkupiček kakšnega delovnega dne, pa solidarno usmerijo in namenijo tistim, ki so le tega potrebni. To bo, tako nam podjetjem, kot našim zaposlenim, njihovim družinam omogočilo, da lažje prebrodimo izzive s katerimi se soočamo.

Ureditev infrastrukture in prisotnost odgovornih oseb
Upravni odbor Koroške gospodarske zbornice posebej poudarjamo, da je infrastruktura sedaj ključna. Pozivamo vlado in pristojna ministrstva, da zagotovijo na prizadetih območjih ustrezen kader, predvsem na področju infrastrukture in voda, ki bo lahko potrjeval in sprejemal nujne ukrepe pri sanaciji in čimprejšnji vzpostavitvi nujne infrastrukture. Ne le uradniki, ki sprejemajo vloge, ampak odločevalci na različnih področjih. Predlagamo tudi mobilne pisarne v Mežiški dolini, kar bo zagotovilo učinkovito delovanje in sprejemanje odločitev.

Upravni odbor Koroške gospodarske zbornice tudi opozarja, da je ključno, da je odprta cesta Slovenj Gradec – Sele – Kotlje – Ravne, tudi za kamione z nosilnostjo večjo od 7,5 ton. Pomembno je, da dobimo v regijo težko mehanizacijo, ki bo pomagala pri sanaciji, ter da lahko podjetja poslujejo in izvažajo in uvažajo material za nemoteno delo. To je edina primerna pot iz slovenske strani do Mežiške doline.
Poseben poudarek na nenehni sanaciji in skrbi za cesto na Selah. Za gospodarstvo in prebivalce je izjemnega pomena tudi čimprejšnja ureditev ceste Poljana - Mežica ki je trenutno neprevozna in Ceste Mežica - Črna, kjer pa ni mogoče voziti s kamioni.

Verjamemo, da bomo Korošci, kot smo že mnogokrat, dokazali, da nam skupaj uspe čez vse ovire!

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.