Koroška gospodarska zbornica

Novice


STRES POVZROČA STISKE, OKREPITE SVOJE MOČI!

STRES POVZROA STISKE, OKREPITE SVOJE MOI Koroška gospodarska zbornica

Spoštovani,

Vabimo vas na seminar na temo STRES POVZROČA STISKE, OKREPITE SVOJE MOČI!«ki bo 18.10.2023 na sedežu Koroške gospodarske zbornice, Koroška cesta 47, Dravograd.

Cilj delavnice: Dvig ravni obveščenosti in razumevanja o najbolj pogostih težavah v duševnem zdravju

Stres strese vsakega od nas. Je povsem normalen odziv čustev, misli in vedenja na notranje in zunanje dejavnike, ki začasno zamajejo človekovo ravnovesje. Tem dejavnikom pravimo stresorji. V nekaterih okoliščinah lahko stres izzove tudi težave v duševnem zdravju ali pa že prej prisotne stiske poglobi ter upočasnjuje proces okrevanja.

Pri ljudeh, ki so nagnjeni k depresiji ali anksioznosti, lahko stres močno poslabša počutje. To se lahko zgodi ob posebej stresnem dogodku ali pa mesec do dva po njem. Težave se lahko nabirajo tudi počasi, na koncu pa je dovolj le še majhen stresor, da se razvije duševna motnja. Tudi sam dolgotrajni stres lahko povzroči nastanek depresije, anksiozne motnje ipd.

 

Na delavnici Stres povzroča stiske, okrepite svoje moči! priznani strokovnjaki na razumljiv način odgovarjajo na vprašanja kot so: Kako se stres povezuje s težavami v duševnem zdravju? Kaj so motnje razpoloženja? Kako in zakaj se pojavijo? Kako jih prepoznati? Kako zmanjšati stigmo na področju duševnega zdravja? Kako motnje razpoloženja zdraviti? Kam, h komu in kdaj piskati strokovno pomoč? Kaj lahko naredite sami in tako krepite svoje duševno zdravje?

 

Udeleženci pridobijo znanje o najbolj pogostih motnjah razpoloženja, kot so depresija, tesnobnost, panični napadi, posttravmatska stresna motnja ipd., ter se seznanijo z nekaterimi strategijami soočanja z njimi. Udeleženci delavnice po zaključku delavnice prejmejo tudi potrdilo o udeležbi in promocijsko izobraževalno gradivo OMRA, med drugim tudi tiskana priročnika (Stres in anksioznost; Depresija in bipolarna motnja razpoloženja) ter kratek Vodič po motnjah razpoloženja.

 

Izvajalci delavnice: strokovnjaki in strokovnjakinje večdisciplinarne izobraževalne ekipe programa OMRA (poklicni profili: psiholog, psihiater, psihoterapevt, sociolog, antropolog, socialni delavec), ki prihajajo iz konzorcija partnerjev programa OMRA: Znanstvenoraziskovalni center SAZU in Inštitut Karakter, ter nevladni organizaciji Projekt Človek in Altra. Več o programu OMRA: www.omra.si.

 

Komu je namenjena delavnica? Na delavnici so dobrodošli vsi, ki jih področje duševnega zdravja zanima. Tudi tisti, ki se soočajo s težavami v duševnem zdravju, njihovi bližnji, pa tudi strokovni delavci ter predstavniki organizacij, ki se pri svojem delu srečujejo z osebami s težavami v duševnem zdravju.

Program:

8.50 - 9.00

REGISTRACIJA UDELEŽENK IN UDELEŽENCEV

 

9.00 - 9.30

 

- Uvodni pozdrav in navodila za sodelovanje na delavnici
- Predstavitev programa OMRA
- Pomen duševnega zdravja
- Osebne zgodbe

 

9.30 - 10.15

Stres in motnje razpoloženja

10.15 - 11.10

Anksioznost

 

11.10 - 12.00

ODMOR

 

12.00 - 12.50

Depresija

 

12.50 - 13.30

Bipolarna motnja razpoloženja

 

13.30 - 13.55

Stigma

 

13.55 - 14.15

Kje poiskati pomoč in kako ukrepati, ko se pojavijo težave?
Razprava

 

14.15 - 14.20

ZAKLJUČEK DELAVNICE IN RAZPRAVA

 

 

Delavnica je za udeležence brezplačna. 


Prijave zbiramo do 16.10.2023 oz. do zapolnitve mest, na mail: koroska.gz@gzs.si

 

Za vse informacije smo vam na voljo na tel. številki 041 205 002  ali po mailu koroska.gz@gzs.si. 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.