Koroška gospodarska zbornica

Novice


Obisk vlade na Koroškem

koroska.gz@gzs.si Obisk vlade na Korokem Koroška gospodarska zbornica

 

 

Osnovni konkurenčni pogoji in razvojne spodbude za koroško gospodarstvo

 

Slovenj Gradec, 27.9.2023 – obisk vlade na Koroškem 

 

Srečanja s predsednikom vlade in ministri v Kulturnem domu Slovenj Gradec so se udeležili številni predstavniki gospodarstva, kot so direktorji podjetij Tab, SIJ Metal Ravne, Monter Dravograd, Avto Kočevje,  Kolding, Koroška kmetijsko gozdarska zadruga, Vabo, Robeta in mnogi drugi. Zavedajo se težke situacije koroškega gospodarstva in številnih izzivov, ki nas v prihodnih letih še čakajo.

 

Predsednik Koroške gospodarske zbornice Boštjan Paradiž  je  predstavil ključne kazalnike regije, ki ne kažejo dobrih rezultatov, gospodarska rast je počasnejša, ljudje se izseljujejo, zaposlitve iščejo v drugih regijah, stroški poslovanja pa so višji. Izpostavil je, da Koroška potrebuje razvojne spodbude, morda tudi v obliki posebnega zakona. Zaskrbljenost izrazi tudi glede počasnega poteka aktivnosti na tretji razvojni osi.

Kot pojasnilo predsednik vlade dr. Robert Golob odgovori, da se zavedajo specifik vsake regije  in da bo v zakonu za obnovo Koroška posebej obravnavana. V zakon bodo vključeni posebni členi, ki bodo Koroški pomagali tudi do hitrejšega razvoja. Prav tako zagotovi, da se izgradnja tretje razvojne osi ne bo upočasnjevala. Izpostavi, da bomo le s skupnim sodelovanjem in povezanostjo dosegli želene učinke.

Koroška gospodarska zbornica želi biti konstruktiven partner pri pripravi predlogov za zakon o obnovi. Verjamemo, da se bodo rezultati pokazali na hitrejšem razvoju naše regije.

 

 

Ozadje, pričakovanja in sodelovanje gospodarstva 

 

Na Koroški gospodarski zbornici smo partner gospodarstvu že od začetka poplav, ki so težko prizadele našo regijo.

Pozdravili smo hitre ukrepe vlade in dobili že v začetku zelo spodbudne informacije, da v tej situaciji ne bomo ostali sami. Za gospodarstvo je vsekakor to bila zelo pomembna informacija, da so, ko je bilo najtežje, lažje zbrali misli, organizirali sanacije, razmišljali o čimprejšnjem zagonu in verjeli, da bodo hitro uspeli s čim bolj normalnim poslovanjem.

Obisk vlade na Koroškem je pomemben predvsem iz vidika, da vsi razumemo, kakšna je realnost regije, infrastruktura je močno poškodovana, transportne poti se podaljšujejo, čiščenje še vedno intenzivno poteka, strah pred jesenskimi nalivi je zelo velik.

Gospodarstvo predvsem apelira na vsa ministrstva, da čimprej pristopijo k zares intenzivni obnovi infrastrukture, hkrati pa tudi pohitritvi izgradnje tretje razvojne osi. To bo gospodarstvu omogočilo vsaj osnovne konkurenčne pogoje, da lahko v regiji poslujejo.

Vsi že nestrpno pričakujejo avanse v višini 10% škode, saj bo to vsekakor pomagalo pri likvidnostnih težavah podjetij. Nato pričakujemo, da bo shema natančno določena, da bodo podjetja lahko njihove aktivnosti načrtovala z informacijo na kakšno pomoč lahko računajo s strani države.

 

Zavedati se je potrebno, da ni bil le izpad prihodka v trenutkih, ko so podjetja ohromela zaradi poplavljenih obratov, ampak, da bo celotna regija, celotno koroško gospodarstvo izgubljalo tudi v prihodnjih mesecih in letih.

 Zato bo še posebej pomembno, da bo država namenila tudi zadostna sredstva za razvoj regije, ki bo bolj dolgoročne, sistemske narave. Da se bodo podjetja odločala ostati v regiji, da bodo tudi imeli možnost intenzivnih vlaganj v novo opremo, stroje, druge investicije.

 

Ključno je, da odlične kadre, ki jih imamo, obdržimo v regiji in privabimo druge, ki bodo prepoznali Koroško, kot odličen prostor za delo in življenje.

Kljub zelo težki situaciji v koroškem gospodarstvu smo optimistični in verjamemo, da bo tudi ta kriza prinesla nekaj dobrega. Korošci smo se še bolj povezali, pokazali kako dobro znamo sodelovati, kar bo vsekakor še boljši temelj za prihodnje inovacije, razvoj in skrb za dobro celotne regije.

 

 

Želimo vam prijeten dan.

 

Koroška gospodarska zbornica 

Gospodarska zbornica Slovenije
Koroška gospodarska zbornica

Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

m: 031 647 677, 041 205 002
e:koroska.gz@gzs.si

w:www.gzs.si/koroska_gz

     

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.