Koroška gospodarska zbornica

Novice


Seminar: POREKLO BLAGA

vabilo poreklo blaga

Koroška gospodarska zbornica

Spoštovani,

Vabimo vas na seminar na temo POREKLO BLAGA, ki bo 6.2.2024 na sedežu Koroške gospodarske zbornice, Koroška cesta 47, Dravograd.

Z nami bosta strokovnjakinji Ana Maček in mag. Eva Žontar.

Na seminarju bomo predstavili novosti na področju porekla blaga. Poleg novosti bo tema seminarja vzporedna uporaba dveh sklopov pravil o poreklu blaga (obstoječih PEM pravil in prehodnih PEM pravil o poreklu blaga) med pogodbenicami PEM Konvencije in možnosti diagonalne kumulacije v okviru prehodnih pravil o poreklu v PEM območju. Prehodna PEM pravila o poreklu blaga so namenjena začasni uporabi na opcijski in bilateralni osnovi med pogodbenicami PEM Konvencije do začetka veljavnosti spremenjene (revidirane) PEM Konvencije, na kateri temeljijo prehodna pravila. Prehodna pravila, ki so blažja od obstoječih PEM pravil, se torej uporabljajo na alternativni osnovi vzporedno z obstoječimi PEM pravili o poreklu do začetka veljavnosti spremenjene PEM Konvencije, predvidoma do 1. 1. 2025. V okviru prehodnih PEM pravil o poreklu blaga bomo predstavili tudi zadnje spremembe Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/2447, ki se nanašajo na notranji trg EU in sestavljanje izjav dobavitelja. Predstavljeno tematiko vzporedne uporabe dveh sklopov pravil o poreklu blaga bomo obravnavali kompleksno, tudi s predstavitvijo več praktičnih primerov za lažje razumevanje in uporabo v praksi.

 

Na začetku seminarja pa bomo predstavili še temeljne vsebine s področja porekla blaga (dokazila o poreklu, pridobitev porekla, pravila o prevozu izdelkov s preferencialnim poreklom,…), in sicer z namenom, da bodo lahko vsi udeleženci (tudi tisti, ki tega področja še ne poznajo dobro, se pa to od njih pričakuje) sledili predstavljeni tematiki.

Program:

9.30-10.00
Registracija udeležencev

10.00 - 10.45

Predstavitev nepreferencialnega porekla blaga

  • kako se dokazuje

  • razlika med preferencialnim in nepreferencialnim poreklom blaga

  • kakšna je pravna podlaga za določitev porekla

  • s kakšno listino se poreklo dokazuje

  • postopek pridobitve Potrdila o poreklu blaga – Certificate of Origin

(Eva Žontar)

10.45 - 11.30

  • sprememba (revizija) Regionalne konvencije - predstavitev prehodnih PEM pravil o poreklu; sprejem Revidirane PEM Konvencije decembra 2023 (kaj bo to pomenilo v praksi);
  • spremembe Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/2447 – izjava dobavitelja in določitev preferencialnega porekla v skladu z enim ali več sklopi pravil o poreklu; praktični primeri;
  • zadnji obvestili Komisije – možnosti diagonalne kumulacije v okviru obstoječih PEM pravil in v okviru prehodnih PEM pravil o poreklu blaga;
  • dokazila o poreklu, ki jih sestavijo izvozniki sami (in ne carinski organ): kateri koli izvoznik, pooblaščeni ali registrirani izvoznik – uporaba sistema REX, izvirni lastnoročni podpis izvoznika.

12.30 - 12.45
Odmor za kavo in rogljiček

12.45 - 14.15 

  • preferencialni trgovinski sporazumi - praktični vidik uporabe pravil o poreklu blaga (dokazila o poreklu, pridobitev preferencialnega porekla, pooblaščeni in registrirani izvozniki, spletni pripomočki,…);
  • izjava dobavitelja - izpolnjevanje izjave o uporabi / neuporabi kumulacije;
  • bodoče spremembe Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2015/2447, povezane s poreklom blaga;
  • primeri iz prakse;
  • odgovori na vprašanja udeležencev. 

14.15 - 14.30 
Vprašanja udeležencev

 

Ana Maček je priznana strokovnjakinja za poreklo blaga z dolgoletnimi praktičnimi izkušnjami.

 

mag. Eva Žontar je članica Mednarodnih odborov za poreklo blaga in ATA zvezke pri Mednarodni trgovinski zbornici in odbora za carino pri Eurochambres in direktorica oddelka Javne listine pri GZS.

Kotizacija za seminar znaša 190,00 EUR + 22 % DDV (skupaj 231,80 EUR)
Za člane GZS se prizna 20% popust (152,00 EUR + DDV, skupaj 185,44 EUR)

 

Prijave zbiramo do 2.2.2024 na povezavi TUKAJ

 

Rok za odjavo v pisni obliki: 

Pri odjavi v pisni obliki do vključno 29. 1. 2024 vam kotizacijo vrnemo v celoti oz. je ne zaračunamo. Po tem datumu se kotizacije ne vrača oz. jo zaračunamo v celoti. Gradivo pa vam v tem primeru pošljemo po pošti. 

 

Za vse informacije smo vam na voljo na tel. številki 041 205 002  ali po mailu koroska.gz@gzs.si. 

S spoštovanjem,

Katja Pokeržnik
Direktorica 

Gospodarska zbornica Slovenije
Koroška gospodarska zbornica

Koroška cesta 47, 2370 Dravograd

m: 031 647 677
e:katja.pokerznik@gzs.si

w:www.gzs.si/koroska_gz

     

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.