Koroška gospodarska zbornica

Novice


Podelili priznanja najboljšim koroškim inovacijam v 2024

izjava za medije, koroška podelitev inovacij

Koroška gospodarska zbornica

Podelili priznanja najboljšim koroškim inovacijam v 2024 in Nieros Metal 250 let 

4.6.2024, Slovenj Gradec. 

 

Za koroško gospodarstvo vsekakor eden najpomembnejših dnevov v letu, podelitev priznanj najboljšim koroškim inovatorjem.

V okviru razpisa za najboljše inovacije Koroške, katerega rdeča nit in slogan je ”Izbrali smo trajnost”  smo na Koroški gospodarski zbornici prejeli 20 inovacijskih predlogov. Komisija za inovacije, v sestavi: predsednik Matjaž Aberšek, ter člani Zoran Zajamšek, Simon Smolak, Jože Apat in Sandi Markon, je inovacijske predloge ocenila. Skupaj je pri inovacijah sodelovalo več kot 130 inovatorjev.

 

Na nacionalni nivo so se uvrstili 4 najboljše ocenjeni zlati inovacijski predlogi in ena prebojna invencija.

Podelili smo:

2 prebojni invenciji

6 bronastih,

5 srebrnih in

7 zlatih priznanj.

 

Dogodek smo združili z zelo pomembno obletnico koroškega podjetja Nieros Metal d.o.o., ki praznuje zavidljivih 250 let delovanja na isti lokaciji, s čimer dokazujejo, da so podjetje z izjemno tradicijo, odlično ekipo, inovativnostjo, prodornostjo, zanesljivostjo. Verjamemo, da bodo s takšnim pristopom in delovanjem uspešno konkurirali globalnim tekmecem in tudi ostali na Koroškem še naslednjih 250 let.

Po uvodnih nagovorih direktorice Nieros Metal, Denise Kramljak, aktualnega prejemnika nagrade GZS, Milana Košeljnika, predsednika UO Koroške GZ Boštjana Paradiža in podžupana MO Slovenj Gradec, dr. Petra Pungartnika, smo si zbrani ogledali filmček o zgodovini Nieros Metal. 

 

Z glasbenimi presežki so program popestrili Lina Rahne Kvartet, podjetje Nieros Metal pa je ob pomembni prelomnici z nakupom izjemnih umetniških del, podprlo koroške umetnike.

 

Prepletanje umetnosti in inovacij je predstavljalo osrednji del programa, ob zaključku so se v podjetju Nieros zahvalili vsem zaposlenim in še posebej izpostavili sodelavko, ki je pri njih zaposlena že zavidljivih 50 let.

 

Najvišja nacionalna priznanja za inovativnost bodo podeljena 10.9.2024 na nacionalnem Dnevu inovativnosti na Brdu pri Kranju.

 

ZLATA PRIZNANJA

Podjetje: Ekstera d.o.o, O.P.S. Breznik d.o.o., Fakulteta za tehnologijo polimerov

Za inovacijo: Matterra

Ekipa: Jure Nagič, Natalija Lesjak, Jure Pečnik, Uroš Kozel, Bojan Breznik, Primož Haberman, Suzana Breznik, Aljaž Kolar, Zala Tandler, Renato Vetrih, izr.prof.dr.Blaž Nardin, mag.inž.tehnol.polim.Silvester Bolka, Tilen Šumah

Blagovna znamka Matterra je zasnovana na treh inovacijah, izdelanih iz biorazgradljivih materialov in obnovljivih virov. Servirna linija pušča minimalen vpliv na okolje. Izdelki so 100% reciklabilni in kompostabilni, s čimer odgovarjajo na izziv okoljske obremenitve zaradi plastičnih odpadkov, ki postaja vedno bolj pereč problem. Inovacija združuje večplastne rešitve, ki vključujejo zmanjševanje ogljičnega odtisa in spodbujanje gospodarstva.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

Podjetje: Modno kreiranje, Martina Marolt s.p.

Za inovacijo: BY/MARTIS - blagovna znamka ženskih trajnostnih modularnih oblačil

Inovator: Martina Marolt

 

BY/MARTIS, trajnostna modularna znamka ženskih oblačil, omogoča posameznicam, da lahko z manjšim številom oblačil ustvarijo več kombinacij. Namenjena je sodobni ženski, ki želi razbremeniti svojo garderobno omaro ter pozitivno vplivati na okolje. Z oblačili, ki jih je mogoče razstaviti, sestaviti v nova ter povezovati med sabo, lahko posameznica ustvari kombinacije, prilagojene njenemu stilu, potrebam in vrednotam. Zaradi povpraševanja za trajnostno modo in izdelki, ki bi bili uporabni čim dlje, predstavlja BY/MARTIS donosno poslovno priložnost ter nov koncept oblačenja in nakupovanja.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

Podjetje: Skupina stroka.si, Stroka produkt d.o.o.

Za inovacijo: DigiAM

Ekipa: Nace Štruc, Eva Smolak, Miha Grobovšek, Barbara Ložar, Jan Banko, Aleš Rudolf, David Miško, Monika Kovačič, Matej Balažic, dr. Simon Malej

Inovacija je kompleksen informacijski sistem za sledenje in optimizacijo hibridne 3D/aditivne proizvodnje. Vključuje sistem za procesiranje IoT podatkov, dolgoročno hrambo v oblaku in programski sistem za spremljanje procesa proizvodnje. Podaljšek sistema predstavljajo tehnologije umetne inteligence – tehnološka baza znanja podprta s tehnologijo ChatGPT, predikcija uspešnosti gradnje in kamere za odkrivanje nepravilnosti med gradnjo s pomočjo umetne inteligence.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

Podjetje: SIJ Metal Ravne d.o.o.

Za inovacijo:  Razvoj superzlitine UTOPTI / CHN35VT-VD po inovativnem postopku EPŽ kot prvi na svetu 

Ekipa: Marko Češnjaj, dr. Blaž Šuler, Vlado Perovnik, Klemen Mlinar, Mitja Praznik, Simon Leskovec, Peter Šavc, Miha Lečnik, doc. dr. Jaka Burja, prof. dr. Aleš Nagode

Eden izmed največjih globalnih izzivov moderne družbe je zagotavljanje trajnostnih energijskih virov. Pri tem ima pomembno vlogo nuklearna energija, ki predstavlja zelen, nizkoogljičen in zanesljiv vir energije. Z našo inovacijo smo kot prvi na svetu razvili novo tehnologijo EPŽ za izdelavo superzlitine UTOPTI za jedrske aplikacije. Izdelku smo zboljšali homogenost, mehanske in korozijske lastnosti, s čimer smo povečali zanesljivost in trajnost končnih produktov.

Inovacija se je uvrstila na nacionalni nivo!

Podjetje: Javni zavod ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi

Za inovacijo: Radlje ob Dravi: kjer se srečata lepota in trajnost

Inovator: Gregor Likar, Dejan Glazer, Rok Šarman, Andraž Plošnik

Inovacija postavlja nov mejnik v trajnostnem turizmu, združujoč ekološko infrastrukturo z mrežo lokalnih ponudnikov in zelenih turističnih paketov ter produktov. Ta celoviti pristop ne le izboljšuje življenje skupnosti in varuje naravo, ampak Radlje ob Dravi postavlja kot primer odličnosti v trajnostnem turizmu na globalni ravni ter dodatno krepi zavezo k ohranjanju narave in spodbujanju trajnostnega načina življenja.

Podjetje: SIJ Ravne Systems d.o.o

Za inovacijo: Avtomatizacija ploščinskega brušenja

Ekipa: Marko Miklavc, Blažka Zemljič, Primož Gorenšek, Marjeta Krof, Gregor Podlogar

Avtomatizacija procesov mehanske obdelave so nujnost moderne proizvodnje. Proces brušenja z segmentnimi glavami je izjemno produktiven a iz vidika zanesljive avtomatizacije kompleksen zaradi spreminjajoče se geometrije orodja. Podjetje SIJ Ravne Systems d.o.o. je uspelo na edinstven način avtomatizirati brušenje z inovativno nadgradnjo ploščinskega brusilnega stroja v povezavi z strojnim učenjem.

Podjetje: TAB d.d

Za inovacijo: Visokonapetostni C&I (komercialni in industrijski) baterijski hranilnik električne energije

Ekipa: Matej Lorenci, Aljaž Komprej, Gašper Žlebnik, Peter Golob, Jurij Martinc, Anja Potočnik, Anja Roter, Vladimir Založnik, Matic Navotnik, Primož Kotnik, Uroš Jeromel, Gregor Brešer, Dejan Grabner, Aleksandra Zmagaj, Tanja Fašun

Predstavljamo visokonapetostni baterijski hranilnik, zasnovan za komercialno in industrijsko uporabo. Njegova primarna funkcija je optimizacija porabe električne energije, kar omogoča podjetjem zmanjšanje operativnih stroškov z izravnavo koničnih obremenitev porabe in izkoriščanjem nižjih tarif v času manjše porabe. Poleg tega ta sistem ponuja rešitve za opravljanje sistemskih storitev, kot so frekvenčna regulacija in podpora omrežju, kar prispeva k stabilnosti in zanesljivosti električnega sistema.

SREBRNA PRIZNANJA

Podjetje: Additio d.o.o., myTool IT GmbH

Za inovacijo: Trajnostna integracija tiskanih vezij s tehnologijo 3D tiska

Ekipa: mag. Alen Šapek, mag. Doris Srčič, dr. Paul Schörghofer, dr. Norbert Leder

Integracija elektronskih podsistemov v industrijske komponente omogoča prehod na digitalno transformacijo. Trajnostni način prekrivanja tiskanih vezij (PCB) je 3D pretiskanje. Omogoča privlačne možnosti oblikovanja, uporabo naprednih trajnostnih materialov in zmanjšanje odpadkov v primerjavi s subtraktivnimi proizvodnimi procesi. Namen razvoja je bil pretisniti PCB-je z modeliranjem taljenega nanosa (FDM) in oblikovati ohišja, ki se bodo ločila s pritiskom in bodo tako izjemno enostavna za recikliranje. To nam je tekom projekta tudi uspelo.

Podjetje: Ekstera d.o.o.

Za inovacijo: Podaljšanje življenjske dobe rezalnih in brusnih segmentov

Ekipa: Jure Naglič, Maja Marin, Dušan Strmčnik, Andraž Strmčnik, Natalija Lesjak, Uroš Kozel, Jure Pečnik

Inovacija predstavlja proces čiščenja in ločevanja odbrusa in odreza, ki omogoča podaljšanje življenjske dobe keramičnih rezalnih in brusnih segmentov ter ustvarja visokokakovosten material za peskanje. Gre za celovito rešitev, ki združuje gospodarske, okoljske in družbene vidike, sodelovanje z različnimi strokovnjaki pa je omogočilo edinstven pristop k reševanju problema.

Podjetje: Ekstera d.o.o., Nieros Metal d.o.o., Noriški ogenj, Tilen Šumah s.p

Za inovacijo: Nerjavno in hipoalergeno plastno jeklo

Ekipa: Jure Naglič, Dušan Strmčnik,  Andraž Strmčnik,  Natalija Lesjak, Uroš Kozel, Jure Pečnik,  Maja Marin, Denise Kramljak,  Benjamin Kramljak, Tilen Šumah

Inovativno nerjavno in hipoalergeno plastno jeklo združuje trajno zaščito pred korozijo, hipoalergenost in ekskluziven izgled. Uporaba sekundarnih surovin pri izdelavi jekla zagotavlja trajnostno proizvodnjo, medtem ko lastnosti obdelave omogočajo ustvarjanje elegantnih izdelkov brez madežev ali rje.

Podjetje: Kopa d.d.

Za inovacijo: HR-KomFit - sistem za napredno obvladovanje kompetenc

Ekipa: Gregor Štelcer, Metka Jelen,  Damjan Uranc, mag. Domen Ocepek,  Miha Hafner, Žiga Kristavčnik Kolar

HR-KomFit je sistem, ki temelji na bazi podatkov o kompetencah ljudi, zahtevanih kompetencah podjetja, merjenju zasedbe in stopnje doseganja kompetenc ter načrtovanju optimalnih aktivnosti izobraževanja in usposabljanja, preko katerih posamezniki in podjetje sledijo svojim ciljem in viziji. 

Sistem ves čas bdi nad spremembami in zazna odstopanja, ki povečujejo tveganje za uspešno delovanje organizacije. Na zelo enostaven način prižiga rumene in rdeče semaforje ter predlaga, katera pot je optimalna, da se podjetje ne znajde brez ključnih kompetenc za uspešno delovanje.

Podjetje: OPS Breznik d.o.o., Fakulteta za tehnologijo polimerov

Za inovacijo: Ponovna uporaba najzahtevnejših polimernih odpadkov za izdelavo tehnično zahtevnega izdelka

Ekipa: Bojan Breznik, Primož Haberman,  Suzana Breznik, Aljaž Kolar, Zala Tandler,  Renato Vetrih,  Matjaž Breznik,  mag.inž.tehnol.polim. Silvester Bolka,  izr. prof. dr. Blaž Nardin, Viktorija Zanoškar, Tamara Rozman, Teja Pešl, Maja Mešl

Recikliran montažni ključ je rezultat povezovanja podjetja O.P.S. Breznik in Fakultete za tehnologijo polimerov. Recikliran montažni ključ je izdelan iz 100% recikliranih materialov, od katerih je 30 % recikliranih duroplastičnih kompozitov, ki se odlagajo na odlagališča in za njih še ni razvitih drugih možnosti recikliranja. Inovacija je primer uporabe lastnega industrijskega reciklata v kombinaciji z ojačitvami iz duroplastičnih reciklatov ter skupnega razvoja materiala in izdelava trajnostnega izdelka s povezovanjem  podjetja in raziskovalne inštitucije.

BRONASTA PRIZNANJA

Podjetje: GRAMMER Automotive Slovenija d.o.o.

Za inovacijo: Naprava za avtomatski obrez poliuretanske pene polizdelka za naslon roke vozila Audi A8

Ekipa: Viktor Poberžnik, Zoran Šimič,  Jožica Založnik, Tone Meh,  Dani Breznik, Nejc Grilc

Z uvedbo nove delovne naprave smo avtomatizirali predhodni ročni proces. Zagotovi se 100% ponovljivost procesa, vsi končni izdelki so enaki in ustrezajo kakovostnim zahtevam kupca, odpravijo se reklamacije in izmet.  Odpravi se nedoseganje standardnega časa dela in izboljša se produktivnost. Izboljša se ergonomija dela, težavno, neponovljivo ročno obrezovanje s škarjami, zamenja avtomatska stiskalnica.

Podjetje: GRAMMER Automotive Slovenija d.o.o.

Za inovacijo: Nadgradnja kompresorske postaje s sistemom za izkoriščanje odvečne toplote

Ekipa: mag. Darjan Pušnik, Zoran Šimič,  Darja Kašuba, Edvard Goljat,  Boštjan Šmon

 

Z vpeljanim sistemom izkoriščamo odvečno toploto kompresorja za ogrevanje kabine AU651, sanitarne vode ter posameznih delov proizvodnje in pisarn v prehodnih obdobjih. Ta nadgradnja je zmanjšala našo porabo energije za 13% letno, hkrati pa izboljšala naš ogljični odtis za 117 ton na leto. To je pomemben korak v naših prizadevanjih za zmanjšanje okoljskega vpliva in potrjuje našo zavezanost trajnosti.

Podjetje: Ekstera d.o.o., Viptronik d.o.o.

Za inovacijo: Regulacija krmiljenja in predelave stroja za rezanje

Ekipa: Jure Naglič, Dušan Strčmčnik,  Andraž Strmčnik, Natalija Lesjak, Jure Pečnik, Maja Marin, Uroš Kozel, Vid Urnaut,  Stanko Vrčkovnik, Igor Gerdej, Matic Kavtičnik

Podjetji Ekstera in Viptronik sta skupaj razvila inovativno rešitev za avtomatsko krmiljenje hitrosti pomika rezalke z uporabo naprednih tehnologij. Ta inovacija je bila razvita kot odgovor na specifičen izziv selitve rezalnega stroja z močnim elektromotorjem v okolje z omejenim dovodom el. energije. Z uporabo tehnoloških rešitev omogoča stabilnost tehnološkega procesa, hkrati pa prispeva k zmanjšanju porabe energije in optimizaciji delovnih procesov.

Podjetje: Kopa d.d.

Za inovacijo: Intuitivna grafična lanska tabla KoPro

Ekipa: Marko Popič, Dušan Krahulec,  Dražen Škvorc, mag. Domen Ocepek

Inovativnost grafične planske table KoPRO zajema področje uporabniške izkušnje in funkcionalnosti, ki so bile prepoznane kot ključne v rastočih proizvodnih podjetjih ter enostavna povezljivost oz. uvoz podatkov preko Excelovih tabel v razumljivi strukturi. Naslavlja problematiko planiranja in spremljanja proizvodnje, ki zahteva urejene podatke, ti pa niso vedno na razpolago v informacijskem sistemu. Rastoča proizvodna podjetja namreč v nekem trenutku pridejo do potrebe po planiranju in spremljanju proizvodnje in Intuitivna grafična planska tabla KoPRO je rešitev.

Podjetje: MG Rohr d.o.o.

Za inovacijo: Naprava za prenos materiala med objektoma preko mostne povezave

Ekipa: Martin Cokan, Vilijem Toplak, Matej Natlačen, Jure Libnik

Podjetje MG Rohr d.o.o. je v zadnjem letu postavilo novo pametno tovarno s skladiščnimi prostori. Staro proizvodno in novo skladiščno halo ločuje občinska cesta. Ker bi zaradi nevarnosti prevoza materiala preko ceste (nenehno prečkanje in udeleževanje v prometu) skladiščnikom povzročalo veliko težav, je le to botrovalo k ideji o mostni povezavi med obema halama. Mostna povezava ne služi samo za prenos materiala, ampak tudi fizično in pametno v celoto poveže obe tovarni. Čez mostno povezavo je urejena tudi pešpot, preko katere lahko uporabniki dostopajo do obeh obratov.

Podjetje: Šolski center Ravne, OE Srednja šola Ravne

Za inovacijo: Sklenimo krog trajnih povezav, Igrajmo šah

Ekipa: Šemso Veladžić, Aljaž Prilasnik, Ilhana Skenderović, Jan Vezonik, Klemen Višič

Inovacija spada v kategorijo družbene (socialne) in produktne inovacije (nova ideja, koncept in strategije, ki odgovarjajo na potrebe družbe). Vsebuje popolnoma spremenjen dizajn že obstoječega izdelka, ki je na trgu že več stoletij in služi družbeno socialnim namenom. To je igra šah. Inovacija oziroma koncept inovacije nima konkurence, saj je unikatno izdelana in se prvič pojavlja na tržišču kot neprofiten proizvod. Je tudi raziskovalne narave, saj se v tem trenutku ne ve, kakšen bo  končni rezultat.

PREBOJNA INVENCIJA

Podjetje: Koroški dom starostnikov,  PE Slovenj Gradec

Za inovacijo: Sprehod spomina (virtualna simulacija sprehoda v 60-tih)

Ekipa: mag. prof. gl. ped. Mojca Kamnik, Tomislav Gangl, Aljaž Lipuš,  Mija Graber

Sprehod spomina je virtualna simulacija sprehoda skozi najbolj obljudene ulice določenega kraja v specifičnem časovnem obdobju (v tem primeru – Ptuj, 60-ta). Namen projekta je osebam z demenco ponovno približati čas njihove mladosti v obliki sproščanja in stimulacije, pri čemer bi osebe z demenco z več čuti lahko podoživele pol-pozabljene spomine. Projekt predstavlja nit preteklosti s prihodnostjo in eno izmed možnosti dela z demenco tudi v prihodnje.

*Prebojna invencija se je uvrstila na nacionalni nivo

Prijavitelj: Vlasta Grabec

Za inovacijo: GARTLing "Prizemljimo se!„

Slovenija je država, v kateri je imela v preteklosti skoraj vsaka družina vrt. Danes ima vrtove v glavnem samo še starejša generacija. Vrtnarsko znanje in veščine se izgubljajo. Razvoj tehnologij je zelo spremenil navade ljudi, ki vse manj časa preživijo v naravi. Projekt "Prizemljimo se!" spodbuja celotno populacijo in jo z različnimi oblikami dogodkov spodbuja  k vrtnarjenju.

Koroška gospodarska zbornica 

Koroška gospodarska zbornica Slovenije

Koroška cesa 47, 2370 Dravograd

w: www.gzs.si

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.