Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: GZS OZ KOROŠKA, DOM KOROŠKEGA GOSPODARSTVA

Dogajanje v jubilejnem letu 2017, ko je GZS Območna zbornica Koroška obeležila 50 let delovanja, se je strnilo s predstavitvijo priložnostne publikacije »Dom Koroškega gospodarstva« na slavnostni seji Upravnega odbora GZS OZ Koroška, 7.12.2017.  

Predsednica UO GZS OZ Koroška, Mojca Kert, je uvodoma izpostavila pomen gospodarstva regije in vlogo območne zbornice kot povezovalke gospodarstva. Kot pomembna kazalnika gospodarskega razvoja regije je izpostavila 4,5% rast dodane vrednosti na zaposlenega, kar uvršča Koroško na 2. mesto v Sloveniji, in rast obsega industrijske proizvodnje, ki je s 6,6% najvišja v zadnjih treh letih.


Predstavitev publikacije z naslovom Dom Koroškega gospodarstva so člani uredniškega odbora, mag. Aleksandra Gradišnik, Miro Petek in Goran Novković, zaokrožili v vsebinske sklope. Zgodovinski oris petdesetih let zbornice je predstavil Miro Petek, saj je v novinarski vlogi spremljal ključne akterje razvoja gospodarstva regije. Izpostavil je intervjuje s koroškimi prejemniki Nagrade GZS za gospodarske in podjetniške dosežke, med katerimi je Jože Grah pionir nove gospodarske ere Koroške. Ob tem je poudaril pomen obsežnega dela dolgoletne nekdanje direktorice koroške zbornice Tatjane Kupnik.

Prejemnik nagrade GZS, Andrej Gradišnik, podpredsednik Območne zbornice Koroška in direktor SIJ Metal Ravne, je skozi pogovor z Goranom Novkovićem, izvršnim direktorjem GZS, prepletel pomen nadaljevanja bogate gospodarske tradicije z ustvarjalnim zanosom za nadaljnji razvoj. 

Značilnosti gospodarstva regije danes tvorijo predelovalne panoge na temelju tradicije in razvojnega zagona, izrazita izvozna naravnanost in velik inovativni potencial. Slednji je v publikaciji zajet skozi predstavitev celotnega 14-letnega obdobja razpisa za najboljše inovacije v regiji. Gospodarsko sliko regije od leta 2000 je pripravil Bojan Ivanc, vodja Analitike GZS,  in podkrepil dejstvo, da so na Koroškem predelovalne dejavnosti generator rasti gospodarstva.

Med izzivi novega obdobja je mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica GZS, poudarila pomen konstruktivne organizacije, ki povezuje gospodarstvo na temelju usklajenega dela območne in krovne GZS, odprte komunikacije in medsebojne povezanosti. Mag. Aleksandra Gradišnik, direktorica GZS OZ Koroška, je zaokrožila vsebino s strukturo in vlogo OZ Koroška ter s pogledom naprej, ki sledi najboljšemu, kar povezuje, krepi in soustvarja gospodarstvo Koroške.

Slavnostno sejo ob širši udeležbi članov Upravnega odbora, upokojenih ustvarjalcev gospodarstva regije in območne gospodarske zbornice, sponzorjev publikacije in predstavnikov medijev, ki se je odvila s številnimi čestitkami in poslanicami v vzdušju nadaljnjega dobrega sodelovanja, med temi Boštjana Gorjupa, predsednika GZS, Danila Antona Ranca, poslanca Državnega zbora RS, Aljaža Verhovnika, predstavnika Mladinske iniciative za 3. razvojno os, ob sklepnem delu še Janeza Bijola iz podjetja Bijol in Franza Tomažiča, predstavnika Slovenske gospodarske zveze iz Celovca, je sklenila Mojca Kert, predsednica Upravnega odbora GZS OZ Koroška.

Publikacije je namenjena predstaviti pomena gospodarstva regije, zato ste vljudno vabljeni na GZS OZ Koroška v Dravogradu, kjer lahko dobite brezplačne izvode.

 

mag. Aleksandra Gradišnik,
direktorica GZS OZ Koroška

 

Vsebino lahko pogledate tudi v PDF verziji >>>
Intervju s predsednico UO GZS OZ Koroška >>>

Fotogalerija

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.