Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Znižanje zalog ter koledarski učinek znižala gospodarsko rast na 3,2 %

Sezonsko prilagojena rast v prvem četrtletju 2019 je pri 3,7 % ostala na podobnih ravneh kot v predhodnem četrtletju ter podaja boljšo sliko o tekoči gospodarski dinamiki. Ta rast je bila nižja od naših pričakovanj (4,0 %), kar je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih ter negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju. Rast potrošnje bi lahko bila v drugem četrtletju 2019 nekoliko nižja, predvsem zaradi slabšega vremena, kar naj bi del rasti preneslo v drugo polletje 2019. Ohranjamo oceno o najverjetnejši gospodarski rasti v razponu med 3 in 3,5 % v 2019.

Arhiv: Nevarnosti dviga minimalne plače

V dejavnostih z nizko dodano vrednostjo in regijah z nizkimi plačami bodo spremembe v naslednjem letu neugodne za gospodarstvo.

Arhiv: Uporaba zrcalnih oznak pri razvrščanju odpadkov

Odpadki, opredeljeni kot odpadki z zrcalnimi oznakami, se štejejo za nevarne odpadke, dokler niso njihove nevarne lastnosti ovrednotene.

Arhiv: Razbremenitev regresa za letni dopust

V Uradnem listu RS št. 28/2019 z dne 3. 5. 2019 so objavljene spremembe Zakona o dohodnini (ZDoh) in Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ), ki omogočajo razbremenitev izplačila regresa za letni dopust od plačila dohodnine in socialnih prispevkov v višini 100 % povprečne bruto plače. Obenem določajo tudi postopek vračila že izračunane in odmerjene akontacije dohodnine v letu 2019 v primerih, ko so delodajalci regrese že izplačali.

Arhiv: Demografijo krepi predvsem priseljevanje

Število prebivalstva se v Sloveniji še krepi, in predvsem zaradi priseljevanja. V letu 2018 se je povečalo za 14.028, pri čemer se je število državljanov Slovenije zmanjšalo za skoraj 2.300, število tujih državljanov pa se je povečalo za več kot 16.300 (13,4 %). Preberite tudi o obetih za investicije v predelovalnih dejavnostih, ki so visoki kljub nižjim pričakovanjem ter o vzhodnih in severnih sosedih, ki so več kot nadomestili manjkajoče italijanske goste.

Arhiv: Kako zagotoviti predpisano ravnanje z odpadno embalažo, ki je nevarni odpadek?

Do 31. marca so morali letos prvič poročati o embalaži, ki so jo v preteklem letu dali v promet, vsi embalerji, pridobitelji blaga ter proizvajalci in pridobitelji embalaže, ne glede na količino embalaže, ki jo dajejo na trg. Ni presenetljivo, da se v povezavi s poročanjem pojavlja izredno veliko vprašanj, posebej v povezavi z embalažo, v kateri je embalirano nevarno blago

Arhiv: 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

V četrtek, 7. marca 2019 je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani, potekala ze 51. podelitev Nagrad GZS za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in dr. Miha Kos, doktor fizike ter ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov. Dogodka se je udeležilo preko 600 udeležencev.

Arhiv: Kdo, kdaj, kako in kje mora poročati pristojnim

Zavezanci, ki dajejo na trg manj kot 15 ton embalaže letno, imajo od 1. januarja letos nove obveznosti. Že lani so se morali vpisati v evidenco oseb, ki dajejo embalažo v promet, ter pričeti voditi evidence o embalaži, ki so jo dali v promet. Na podlagi evidenc morajo o tem tudi poročati ministrstvu za okolje najpozneje do 31. marca 2019.

Arhiv: Izpod peresa glavnega ekonomista GZS, 23. feb. -1.mar. 2019

Podatek o gospodarski rasti v Sloveniji zadnjem četrtletju ni bil presenetljiv, ter smo ga dolžni interpretirati z določeno rezervo, tudi do 0,3 odstotne točke, zaradi morebitnih kasnejših revizij teh podatkov. Pričakovali smo sicer rast nekje pri 4%, vendar je odstopanje še nekako v obsegu pričakovane statistične napake, saj je bila rast v predhodnih četrtletjih višja od naših pričakovanj.

Arhiv: Ministrici Klampferjevi in ministru Počivalšku predstavljen model dolgoročnejšega napovedovanja potreb po kompetencah

Ministrici Kseniji Klampfer (MDDSZ) in ministru Zdravku Počivalšku (MGRT) je ekipa družbe Talum v sodelovanju z GZS predstavila karierno platformo za lažje napovedovanje potrebnih kompetenc in boljše povezovanje gospodarstva z izobraževalnimi ustanovami, ki je bila oblikovana v okviru pilotnega projekta razvoja človeških virov Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva (SRIP MATPRO). Z napovedovanjem potreb po kompetencah na karierni platformi bodo podjetja znala usmeriti svoje zaposlene v razvoj pravih kompetenc, hkrati pa bo Ministrstvo za izobraževanje na tej platformi dobilo informacije, s katerimi bodo lahko pravočasno in ustrezno prilagajali vsebine izobraževalnih programov od poklicnih do doktorskih izobraževanj.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.