Koroška gospodarska zbornica

Novice


Arhiv: Konstruktivno sodelovanje na Gospodarskem forumu Koroške GENERACIJE ZA INOVACIJE

 

GOSPODARSKI FORUM KOROŠKE GENERACIJE ZA INOVACIJE






Prvi gospodarski forum Koroške, ki ga v okviru GZS OZ Koroška začenjamo kot novo obliko izmenjave pobud na področju razvoja gospodarstva regije, se je pod naslovom  GENERACIJE ZA INOVACIJE odvijal v Dravogradu, na GZS OZ Koroška 3.10.2018. Vabilu k sodelovanju so se odzvali predvsem predstavniki vodilnih inovacijskih podjetij na Koroškem ter predstavniki razvojnega, raziskovalnega in izobraževalnega sektorja regije. S primeri dobrih praks in z vitalnimi pobudami so ob konstruktivnem sodelovanju udeleženci zaokrožili izhodiščne teme foruma. Slednje so izhajale iz značilnosti gospodarske slike regije in se osredotočale na leto, ki že petnajsto zapored prinaša najboljše inovacije v regiji, kar skupaj predstavlja 314 inovacij. Pregled vseh teh je predstavljen v publikacijah Dom Koroškega gospodarstva in Koroška inovativnost, obe sta v e-obliki dostopne tudi na spletni strani OZ Koroška (povezavi spodaj).

Primere dobrih praks so predstavili Andrej Gradišnikglavni direktor SIJ Metala Ravne d.o.o. in predsednik GZS OZ Koroška, Dušan Rusdirektor podjetja Kopa d.d., in Marko Ogorevcvodja prodaje SIJ Ravne Systems, ob tem pa je mag. Sonja Šmucgeneralna direktorica GZS dodala vlogo GZS kot podpornico razvoja inovacijske kulture. Pogovor se je razvil v tematskih sklopih: razvoj inovacijske kulture v posameznih družbah s ciljem povečanja inovativnih izdelkov in storitev; povezovanje znanj, izkušenj in talentov generacij (mladih, aktivnih in starejših zaposlenih); inovacije kot rezultat poslovnega in razvojnega modela v gospodarskih družbah.

Predlogi za prihodnost so se navezali na nadaljnja razvojna sporočila za regijo, ki so jih predstavili nosilci aktivnosti: Matjaž Aberšek, predsednik komisije za inovacije pri GZS OZ Koroška in inovator s pogoji za razvoj inovacijske kulture; Aljaž Verhovnik, vodja Mladinske iniciative za 3. razvojno os in član inovacijskega tima, s predlogom priprave strategije razvoja gospodarstva ob prihodu 3. razvojne osi; mag. Aleš Dremel, direktor Centra za poslovno usposabljanje pri GZS z različnimi oblikami prenosa znanj, mentorstva, vajeništva in izobraževanja za potrebe gospodarstva; Karmen Sonjak, direktorica RRA Koroška z usmeritvami za razvojni dokument regije do leta 2027. Skozi vsebinska izhodišča in razpravo sta forum vodili mag. Aleksandra Gradišnik, direktorica GZS OZ Koroška, in Darja Vrhovnik, direktorica Koroške regionalne televizije.

Udeleženci foruma so skozi aktivno razpravo z izmenjavo mnenj in pobud izpostavili pomen velikega inovacijskega potenciala Koroške, tako z razvojnega, poslovnega in promocijskega vidika. Pri tem imajo ključno vlogo podporni pogoji in kadri, njihov razvoj pa temelji na povezovanju znanj znotraj podjetij in v vseh oblikah izobraževanja, ki sledijo potrebam gospodarstva. Ohranjanje in krepitev kadrov regije s povezovanjem generacij je nujno za nadaljnji uspešen razvoj gospodarstva in regije v celoti. Udeleženci so posebej izpostavili vrednote povezovanja, sodelovanja, pozitivizma in samozavesti za boljše razvojne rešitve koroške regije.
  
Hvala udeležencem in podpornikom: 

KORTV, Monter Dravograd, SIJ Metal Ravne, SPIRIT IN MGRT

Pripravila: mag. Aleksandra Gradišnik


Povezavi na publikaciji Dom Koroškega gospodarstva in Koroška inovativnost :

https://www.gzs.si/Portals/Regija-Koroska/Vsebine/novice-priponke/OZDR50_notranjost_v1.8_web.pdf

https://www.gzs.si/Portals/Regija-Koroska/Vsebine/novice-priponke/KORO%C5%A0KA%20INOVATIVNOST%20splet.pdf




Pripete datoteke

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.