Informacije in pomoč

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

    Novice


    Arhiv: Ali veste, katere vire financiranja lahko pridobite za vaše podjetje?

    V podjetjih se večkrat srečujete z izzivi, kje lahko pridobite nepovratna ali povratna sredstva za svoje poslovanje in nadaljnji razvoj, bodisi za svoje investicije, razvojne projekte, internacionalizacijo, digitalizacijo ipd. Novoustanovljena skupina Viri financiranja zna odgovoriti na vsa ta vprašanja, podjetja pa lahko odslej vse informacije prejmete na enem mestu.

    Arhiv: Energetika soočena z visokimi cenami

    Cene energentov, ki so v prvi fazi porasle zaradi močnega okrevanja svetovnega gospodarstva zaradi ekspanzivne fiskalne politike, se v drugi fazi močneje dražijo zaradi invazije v Ukrajini. Pred energetskim sektorjem so zgodovinsko gledano zahtevne razmere, saj je Slovenija v 2021 z domačimi viri energije zadovoljila 53 % potreb po energiji.

    Arhiv: Prave »elektro draginje« še nismo občutili v vsej razsežnosti

    Pričakujemo lahko, da bodo cene energentov jeseni na še višji ravni, kot so bile lani v istem obdobju. Nenujne investicije se zamikajo v prihodnja leta, posledično pa se bo zamikala tudi realizacija razvojnega načrta.

    Arhiv: »Slovenija nujno potrebuje nov blok jedrske elektrarne«

    V prihodnjih letih se bomo soočali s primanjkljajem doma proizvedene električne energije. Če k temu dodamo še relativno visoko starost energetskih objektov, je jasno, da je potreben nov blok jedrske elektrarne.

    Arhiv: V Sloveniji mora zasvetiti rdeči alarm glede investicij v OVE

    O energetski samozadostnosti bi morali razmišljati širše, na evropskem nivoju, je prepričan Jan Bohinec iz podjetja Gen-I. Opozarja, da bo morala Slovenija v sektor energetike investirati bistveno več finančnih sredstev kot v zadnjih 20 letih.

    Arhiv: Razvoj zahteva pospešena vlaganja v omrežje

    Slovensko omrežje je trenutno v solidnem stanju, a že kliče po posodobitvi in nadgraditvi.

    Arhiv: Na debirokratizaciji postopkov se premalo dela

    Dolgotrajni postopki ogrožajo investicije podjetij, ki želijo vpeljati najnovejšo tehnologijo.

    Arhiv: ZVO-2: nove, dodatne obveznosti, kratki roki prilagoditve

    Novi Zakon o varstvu okolja (ZVO-2) je stopil v veljavo 13. aprila. Ta datum je zelo pomemben, saj z njim tečejo roki prilagoditve novim ali dodatnim zahtevam, ki jih zakon prinaša za širok krog različnih zavezancev.

    Arhiv: Cene surovin v luči geopolitičnih dogodkov v vzhodni Evropi

    Cene surovin so v prvem četrtletju 2022 doživele precejšnjo nestanovitnost, vendar so še naprej naraščale zaradi negotove ponudbe. Obeti za trge surovin so močno odvisni od trajanja vojne v Ukrajini in resnosti motenj blagovnih tokov, s ključnim tveganjem, da bi lahko bile cene surovin višje dlje časa.

    Arhiv: Inflacija zaradi rasti cen v gospodinjstvih šele v povojih

    Geopolitična tveganja narekujejo trende cenam energentov in hrani.