Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Arhiv: Ocena tveganja za dietil((3,5-bis(1,1-dimetiletil)-4-hidroksifenil)metil)

EFSA je izdala znanstveno mnenje glede varnostne ocene za dietil((3,5-bis(1,1-dimetiletil)-4-hidroksifenil)metil), ki se uporablja v polimerizacijski reakciji v proizvodnji poli(etilenteraftatne) PET plastike. Panel zaključuje, da substanca ne predstavlja tveganja za zdravje, če se uporablja v koncentraciji do 0,2% glede na maso polimera v polimerizacijskem postopku. Tako izdelan PET material se uporablja za vse vrste živil pod kakršnimikoli kontaktnimi pogoji.

Arhiv: Ocena tveganja za 2,4,4-triflorobenzofenon (TFB)

Objavljena je ocena tveganja za substanco 2,4,4-triflorobenzofenon, ki se uporablja kot monomer za proizvodnjo polietrične eter keton plastike (PEEK). Končni produkti iz PEEK plastike se uporabljajo za kontakt z vsemi vrstami živil, za krajši čas shranjevanja, tudi pri visokih temperaturah. Panel zaključuje, da TFB ne predstavlja tveganja za zdravje in se lahko uporablja v proizvodnji PEEK plastike.

Arhiv: Ocena tveganja za sončnične luščine

Panel EFSA je podal oceno tveganja za luščine sončničnih semen, ki se uporabljajo kot aditiv nad 50 % pri proizvodnji polipropilena. Panel zaključuje, da luščine ne predstavljajo tveganja za zdravje, če se uporabljajo kot aditiv za proizvodnjo plastike, ki bo v stiku s suhimi živili pri sobni temperaturi. Luščine morajo biti pridobljene iz semen, ki ustrezajo zahtevam živilske zakonodaje in pri proizvodnji plastike s tem aditivom, procesne temperature ne smejo presegati 240°C.

Arhiv: Ocena tveganja za postopek »Polisan Hellas S.A«

Znanstveni panel EFSA je podal strokovno mnenje o reciklacijskem PET postopku »Polisan Hellas S.A, ki temelji na polimetrični (Buhler) tehnologiji. Panel zaključuje, da je reciklacijski PET postopek, z vsebnostjo najmanj 67% prvinskega PET materiala, primeren za vse materiale, ki prihajajo v stik z živili, tudi za daljše obdobje shranjevanja. Material pa ni primeren za uporabo v mikrovalovni pečici in za v konvencionalne peči.

Arhiv: Ocena tveganja za aktivne substance v embalaži

Panel EFSA je pripravil oceno tveganja za navzkrižno povezane aktivne substance, poliakrilno kislino in natrijevo sol, ki se uporabljata v aktivnih embalažah za stik z živili. Panel zaključuje, da takšna embalaža ne predstavlja tveganja za zdravje, če se uporablja kot pivnik za pakiranje svežih in zamrznjenih živil. Pivniki se smejo uporabljati pod pogoji pri katerih absorpcijska kapaciteta aktivne substance ni presežena in je direkten stik z živilom onemogočen.

Arhiv: Strateški pristop do raziskav in inovacij v kmetijstvu

Evropska komisija je po letu razprav objavila končni dokument z naslovom »A strategic approach to EU Agricultural Research and Innovation«. Dokument med drugim zajema zaključke januarske konference na to temo. Glavni cilji spodbujanja raziskav in inovacij v kmetijstvu so dolgoročno zagotavljanje oskrbe s hrano, okoljske trajnosti in prožnosti primarne proizvodnje za živilske in ne-živilske sisteme ter spodbujanje razvoja podeželja. Končni cilj strategije pa je izboljšati prenos rezultatov raziskav in uporabnost le-teh pri pripravi nove zakonodaje.

Arhiv: Referenčna vrednost za vnos kalija

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) je objavila javno posvetovanje na temo osnutka smernic za referenčne vrednosti za vnos kalija. Panel je obravnaval dnevni vnos kalija v povezavi s krvnim pritiskom in kapjo. Za odraslo evropsko populacijo je določil vnos s pozitivnim učinkom na zdravje v višini 3,5 mg na dan. Priporočen vnos se spreminja glede na vrsto populacije (otroci, nosečnice, doječe matere...).

Arhiv: Smernice za izboljšanje sestave živil

V začetku meseca avgusta je angleško združenje FDF objavilo smernice za mala in srednje velika podjetja glede zmanjšanja vsebnosti sladkorja v živilih. Smernice je za omenjeno združenje pripravila organizacija Leatherhead Food Research (LFR). Smernice izpostavljajo zakonodajni okvir za zmanjšanje vsebnosti sladkorja, opisujejo izzive pri uporabi nadomestkov sladkorja in dejavnike sprejemljivosti le-teh pri potrošniku. Poseben poudarek smernic je na zmanjšanju vsebnosti sladkorja v treh kategorijah: brezalkoholne pijače, mlečni izdelki in pekovski izdelki.

Arhiv: Obzorje 2020: priložnosti financiranja za leto 2017

V okviru obstoječega programa, razpisov in drugih aktivnosti bo na voljo 8,5 mrd €. Dopolnjen program se naslanja na obstoječega, uvaja pa določene pomembne novosti. Možnosti financiranja so neposredno usklajene s prioritetami dela Evropske komisije in bodo prispevale k razvoju naslednjih področij: delovna mesa, rast in investicije, digitalni enotni trg, energetska zakonodaja in podnebne spremembe ter notranji trg EU z močnejšo industrijo. Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas poudarja, da je bil odziv na program Obzorje 2020 do sedaj nadpovprečen z okoli 90.000 upravičenimi predlogi v dveh letih in pol. dopolnjen program pa bo po njegovem mnenju še bolj spodbujal inovativnost, saj bo znanstveni sferi, gospodarstvu in splošni javnosti omogočal enostavnejši dostop do informacij s področja raziskav. Vse podrobnosti so na voljo na spletni strani programa Obzorje 2020.

Arhiv: Poročilo »Polna žlica sladkorja«

Avtor poročila z naslovom »A spoonful of sugar – How the food lobby fights sugar regulation in the EU« je nevladna organizacija Corporate Observatory Europe (CEO). Poročilo več kot očitno obtožuje živilsko industrijo, da vedno znova iztirja uvedbo učinkovite zakonodaje EU pri omejevanju porabe in uživanja sladkorja. Neutemeljeno trdi, da živilska industrija lobira v svojo korist pri preusmerjanju nastanka novih zakonodaj in politik, da preprečuje uvedbo davka na sladkor, spreminja zakonodajo s področja označevanja živil in uporabe prehranskih ter zdravstvenih trditev, vpliva na oblikovanje strokovnih mnenj EFSA, vpliva na predstavnike Evropskega parlamenta, političnih skupin EU in na nacionalne vladne predstavnike, izpostavlja telesno aktivnost, da s tem prepreči zakonodajne aktivnosti, ter da podpira slabe in neučinkovite prostovoljne sheme.