Združenje kovinskih materialov in nekovin

Novice


Arhiv: Zakon o spremembah in dopolnitvi Zakona o davku na dodano vrednost (ZDDV-1L)

Zakon uvaja, da se DDV obračuna in plačuje po nižji stopnji 9,5 odstotka od davčne osnove za dobave nekaterega blaga in storitev (podrobnejši opis le-teh je v Prilogi I predmetnega zakona), hkrati pa se uvaja posebna nižja stopnja v višini 5 odstotkov za izbrane dobave blaga in storitev (podrobnejši opis le-teh je v Prilogi VI zakona).

Arhiv: Minister za okolje Simon Zajc: »Vsi smo za to, da bi poskrbeli za odpadke... Ampak ne pri nas doma«.

Aktualni minister za okolje in prostor Simon Zajc meni, da bo sprememba Zakona o varstvu okolja »spravila sistem ravnanja z odpadki nazaj na noge«.

Arhiv: Vabilo na zaključno konferenco projekta RETRACKING - Plastika in kompoziti v hierarhiji ravnanja z odpadki

Zaključna konferenca mednarodnega projekta RETRACKING bo potekala v petek, 29. novembra 2019, med 10:00 in 14:00, v Dvorani A, 1. nadstropje, GZS, Dimičeva 13, Ljubljana. Vabimo strokovnjake s področja okolja (odpadkov), podjetja, kjer ti odpadki nastajajo pri proizvodnji izdelkov (kot so plovila, letala, gradbeni proizvodi, športna oprema, sanitarna oprema…), uporabnike tovrstnih izdelkov ter zbiralce in predelovalce odpadkov in tudi druge zainteresirane na območju programa Interreg Italija – Slovenija in tudi širše.

Arhiv: SRIP MATPRO z odlično popotnico v tretjo fazo delovanja

Predstavniki Strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva Materiali kot končni produkti (SRIP MATPRO) so na posvetu z naslovom »Povezovanje - ključ do konkurenčnosti in kadrov« premierno predstavili modularni izobraževalni program na področju kompozitov.

Arhiv: Smernice o odpadkih in predelanih snoveh

Zahteve REACH glede snovi, zmesi in izdelkov ne veljajo za odpadke, vendar pa to ne pomeni, da so snovi v odpadkih v celoti izvzete iz uredbe REACH.

Arhiv: Ključna slovenska metalurška podjetja z državnim sekretarjem: industrija potrebuje spremembe na področju okoljevarstva in raziskovalne dejavnosti

Predstavniki ključnih slovenskih metalurških podjetij ter izobraževalnih in raziskovalnih ustanov, povezanih v Strateški svet za metalurgijo, so Vojmirju Urlepu, državnemu sekretarju v Kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, predstavili nujnost sprememb v zakonodaji Republike Slovenije na področju okoljevarstva in raziskovalne dejavnosti, ki vplivata na poslovanje ključnih podjetij v panogi.

Arhiv: Novo osrednje spletno mesto gov.si

S 1. julijem 2019, je objavljeno novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki na enem mestu združuje predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot. Spletno mesto GOV.SI, dostopno na naslovu www.gov.si, na prenovljen in uporabniku prijaznejši način na enem mestu zagotavlja vsebine organov državne uprave.

Arhiv: Podpisan Sporazum o medsebojnem sodelovanju med DIHT, GZS in AHK Slovenija

Sporazum predstavlja temelj za tesnejše sodelovanje med slovenskimi in nemškimi gospodarskimi zbornicami in tako pomaga slovenskim podjetjem pri iskanju novih poslovnih možnosti s 3,6 milijona nemških podjetij.

Arhiv: Znižanje zalog ter koledarski učinek znižala gospodarsko rast na 3,2 %

Sezonsko prilagojena rast v prvem četrtletju 2019 je pri 3,7 % ostala na podobnih ravneh kot v predhodnem četrtletju ter podaja boljšo sliko o tekoči gospodarski dinamiki. Ta rast je bila nižja od naših pričakovanj (4,0 %), kar je predvsem posledica znižanja zalog pri podjetjih ter negotovosti v mednarodnem poslovnem okolju. Rast potrošnje bi lahko bila v drugem četrtletju 2019 nekoliko nižja, predvsem zaradi slabšega vremena, kar naj bi del rasti preneslo v drugo polletje 2019. Ohranjamo oceno o najverjetnejši gospodarski rasti v razponu med 3 in 3,5 % v 2019.

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.