Javna pooblastila

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.

  Novice


  Arhiv: Licence za mednarodne prevoze blaga s kombiji

  Licence za mednarodne prevoze blaga s kombiji

   

  Ali opravljate mednarodne prevoze blaga s kombiji?

   Če ste prevoznik in opravljate mednarodne prevoze blaga z vozili ali s kombinacijo vozil, katerih največja dovoljena masa naloženega vozila presega 2,5 toni, torej s kombiji, boste v skladu z evropsko Uredbo 2020/1055 od 21. maja letos potrebovali licenco.  Do takrat je licenca obvezna le za vozila, težja od 3,5 tone.

  Licenca še vedno ne bo potrebna za prevoze blaga s kombiji:

  • po Sloveniji in
  • za prevoze lastne potrebe.

  Prevozniki morate za pridobitev licence izpolnjevati pogoje glede

  • sedeža podjetja,
  • dobrega ugleda,
  • finančnega položaja in
  • strokovne usposobljenosti.

  Podrobneje so pogoji opredeljeni na vlogi in izjavah. Za izpolnjevanje pogoja glede strokovne usposobljenosti, mora vsako prevozno podjetje imenovati upravljavca prevozov. To je lahko večinski lastnih podjetja, polno zaposleni pri podjetju ali zunanji, pogodbeni upravljavec, če imate do največ 5 vozil. Opravljen mora imeti izpit o strokovni usposobljenosti (upravljavec prevozov, modul 5), ki ga opravite pri www.inter-es.siKer se izpiti lahko opravljajo le v razpisanih terminih, vam predlagamo, da v kolikor tega izpita še nimate, da se čimprej prijavite. 

  Za pridobitev licence pošljite v celoti izpolnite vlogo in priloge na GZS, Dimičeva 13, 1000 Ljubljana.   

  Vloge:
  (2a) Vloga za izdajo licence Skupnosti za blago 2022.docx ali (2a) Vloga za izdajo licence Skupnosti za blago 2022.pdf

  Izjava glede sedeža - licenca Skupnosti.docx ali  Izjava glede sedeža - licenca Skupnosti.pdf
  Seznam zaposlenih voznikov in ostalih zaposlenih ali  Seznam zaposlenih.pdf 

  Pooblastilo od podjetja in direktorja.docx ali Pooblastilo od podjetja in direktorja.pdf
  Pooblastilo od sp.docx ali Pooblastilo od sp.pdf
  Pooblastilo od upravljavca.docx ali Pooblastilo od upravljavca.pdf
  Izjava upravljavca prevozov 2020.docxIzjava upravljavca prevozov 2020.pdf  

   

  Če že imate licenco Skupnosti za prevoz blaga z vozili nad 3,5t, in želite izvod licence za vozilo nad 2,5t: 
  (3a) Vloga za prijavo vozila.docx ali (3a) Vloga za prijavo vozila.pdf

   

   

 • Če vozniki niso državljani EU: (4) Vloga za izdajo potrdila za voznike nedržavljane EU.docx(4) Vloga za izdajo potrdila za voznike nedržavljane EU.pdf

 • Edina razlika med pogoji za pridobitev licence za lažja ali težja vozila je v višini kapitala in rezerv, ki jim mora imeti podjetje. Za vozila nad 3,5 t mora imeti podjetje vsaj 9.000 EUR za prvo vozilo in 5.000 EUR za vsako naslednje vozilo.  Za vozila med 2,5 t in 3,5 t pa  vsaj 1.800 EUR za prvo vozilo in 900 EUR za vsako naslednje vozilo. 

  Strošek izdaje licence, če imate eno vozilo, je 276 EUR. Strošek izdaje izvoda licence za vsako naslednje vozilo je 61 €. Strošek izdaje Potrdila za voznika, ki ni državljan EU, je 13 EUR. Plačate lahko z nakazilom na račun GZS, Dimičeva 13, Ljubljana: NLB SI56 0292 4001 7841 495 ali SKB SI56 0310 0100 2177 231, sklic 00 1200. Dokazilo o plačilu priložite vlogi.

  Ko bo vloga popolna, bomo licenco predvidoma v roku 14 dni poslali na sedež podjetja. Predlagamo vam, da vlogo pošljete prej, zaradi morebitnega povečanega obsega prejetih vlog tik pred začetkom veljavnosti nove uredbe. Licence izdane pred 21. 5. 2022, bodo veljavne od 21. 5. 2022, ko je licenca potrebna in za obdobje veljavnosti 5 let.

  Vse spremembe v zvezi z licenco morate sporočati izdajatelju preko vlog, ki so dostopne na spletni strani www.gzs.si/licence.

  Za morebitna vprašanja glede licenc za lažja vozila se obrnite na: Boštjan Perger, 01 5898 309, bostjan.perger@gzs.si ali Eva Žontar, 01 5898 119, eva.zontar@gzs.si. Zaradi velike obremenjenosti telefonskih linij vam predlagamo, da pošljete e-sporočilo.

  GZS, Javne listine

   

   

   

  Fotogalerija

   

  NACIONALNI ELEKTRONSKI REGISTER LICENC


  Nacionalni elektronski register licenc za opravljanje prevozov v mednarodnem cestnem prometu (NER) je javno dostopna baza vseh
  podjetij in upravljavcev prevozov z veljavno licenco Skupnosti za mednarodni prevoz blaga in potnikov v cestnem prometu, ter licenc za opravljanje prevozov v notranjem cestnem prometu izdano s strani Gospodarske zbornice Slovenije ali Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije  - izdajateljev licenc za prevoze v cestnem prometu.

  http://nerdcp.gov.si/javni/