Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: JUBILEJNA 10. ECOTROPHELIA SLOVENIJA – DOKAZ, DA INOVACIJE SLONIJO NA MLADIH

JUBILEJNA 10. ECOTROPHELIA SLOVENIJA  – DOKAZ, DA INOVACIJE SLONIJO NA MLADIH

 Ljubljana, 15. oktober 2018 – Na Gospodarski zbornici Slovenije je v okviru Kadrovske konference potekala otvoritev razstave ob jubilejni 10. obletnici tekmovanja za študente s področja inovativnosti Ecotrophelia Slovenija. Na otvoritvi razstave se je tik pred odhodom na evropsko tekmovanje Ecotrophelia Europe 2018 v Pariz, predstavila tudi ekipa študentov – avtorjev top inovacije pod imenom MOUSSE-HAVE.

 Ecotrophelia Slovenija obeležuje 10. obletnico. V tem desetletju se je pri razvoju novih živilskih izdelkov preizkusilo že 157 študentov, pri čemer je bilo predstavljenih že 40 inovacij. Razstava izdelkov več kot dokazuje, da mlad kader v Sloveniji razmišlja inovativno, dve zmagovalni ekipi pa sta Slovenijo v tem obdobju uvrstili tudi že med tri najboljše inovacije evropskega prostora. 

Ecotrophelia je veliko več kot le projekt – je sinonim za nove živilske izdelke. To dokazuje tudi letošnji zmagovalec nacionalnega tekmovanja, izdelek z imenom MOUSSE-HAVE, čokoladni mousse, narejen iz odpadne vode čičerike (aquafaba). Aquafaba predstavlja nadomestek jajčnega beljaka, zato je izdelek primeren tudi za vegane in ljudi, ki imajo alergije na jajčne beljakovine. Mousse je na voljo v dveh okusih: Mr. Mousse, ki poleg aquafabe in čokolade vsebuje še plast borovničeve omake z dodatkom fino mletih zemeljskih mandljev in Miss Mousse z malinino plastjo, kjer so zemeljski mandlji grobo mleti in vmešani v mousse. Uporabljene sestavine za proizvodnjo moussa so pridobljene od slovenskih podjetij. Študentje so pri razvoju izdelka razmišljali zelo napredno in upoštevali principe krožnega gospodarstva, ki deluje po načelu »odpadek« je lahko surovina. Ponovna uporaba stranskih produktov se po pomembnosti uvršča pred recikliranje, kar daje še pomembnejšo vlogo tovrstnim dejavnostim.  

Pripravljenost za sodelovanje in proces razvoja živilskega izdelka do mere, ko je ta primeren za trg, zahteva od študentov velik vložek in trdo delo, ki pa je za tiste, ki ga znajo izkoristiti sebi v prid, dragocena priložnost za tlakovaje karierne poti. Ecotrophelia je tekmovanje, ki spodbuja podjetništvo in konkurenčnost znotraj živilskopredelovalne industrije. Združuje študente, profesorje, raziskovalce in industrijo k razmišljanju o eko-inovativnih rešitvah, kar je pomembno tudi iz vidika uresničevanja ciljev  strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.  

Z izdelkom MOUSSE-HAVE bo ekipa študentov v sestavi Pia Čepič (vodja ekipe), Urška Hiter, Nino Marčetić in Katjuša Mežek, pod mentorstvom doc. dr. Mojce Jevšnik z Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018, ki bo potekalo 21.-22. oktobra v času enega največjih mednarodnih živilskih sejmov SIAL v Parizu. Tokat se bo ekipa pomerila s kar 16 drugimi tekmovalci, ki prihajajo iz Belgije, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Islandije, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Romunije, Srbije, Španije in Velike Britanije.  

Vodja ekipe Pia Čepič poudarja: »Nastopa na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2018 se že zelo veselimo in nestrpno pričakujemo. Priprave so nam vzele kar neka časa in trdega dela, vendar verjamemo, da imamo izdelek, ki lahko prepriča še tako zahtevno evropsko ocenjevalno komisijo.« 

Utrinke iz razstave si lahko ogledate v galeriji spodaj, vabimo pa vas tudi k ogledu videa Ecotrophelia Slovenija 2018

***

Dodatne informacije:

dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta Ecotrophelia Slovenija
01/58 98 296, petra.medved@gzs.si

Fotogalerija

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.