Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: ZLATA PRIZNANJA ZA ODLIČNE PEKOVSKE IZDELKE

ZLATA PRIZNANJA ZA ODLIČNE PEKOVSKE IZDELKE

 Ljubljana, 24. januar 2019 - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije je danes podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic.

 Morda moka, voda, sol in kvas same po sebi kot sestavine niso nič posebnega, a ko jih za­mesijo roke peka in se v peči počasi razvijejo v dišeči hlebec, nastane neprecenljiv krušni izdelek. Kruh je imel pomembno mesto v prehrani že v preteklosti pri naših prednikih, kar dokazuje slovenska kulturna dediščina in ga ima tudi danes. S to zavestjo in z drago­cenimi izkušnjami ima pekarska dejavnost priložnost, pa tudi odgovornost, da to tradicijo neguje. Z uporabo tradicionalnih žit in nad­gradnjo dejavnosti s sodobnimi tehnologijami dokazuje, da zna v  panogi ustvarja­ti tradicionalne kot tudi inovativne pekovske izdelke, ki na domače in tuja tržišča prinašajo pestro paleto različnih okusov.

Na Gospodarski zbornici Slovenije organizira Sekcija za pekarstvo vsako leto ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov ter svežih slaščic pe­karskih podjetij, ki s svojimi izdelki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Letošnje je to tradicionalno ocenjevanje že kar 19. po vrsti. Podjetja so prijavila 178 pekovskih izdelkov. Odlično kakovost je neodvisna komisija, sesta­vljena iz različnih strokovnjakov s pekarske­ga področja, potrdila kar 156 izdelkom. Med temi je zlato priznanje za potrjeno odlično kakovost prejelo 92 vrst kruhov, 25 vrst pekovskega peciva, 21 vrst finega pekovskega peciva, 10 vrst testenin, 6 vrst slaščic in dve vrsti piškotov. Komisija je ocenjevala zunanji videz izdelkov, lastnosti skorje in sredi­ce ter vonj in okus. Končna ocena pa je bila odvisna od doseženega števila točk, ki je temeljil na ponderiranih lastnostih posameznega prijavljenega vzorca. 

Ocenjevalna komisija je pri letošnjem ocenjevanju ugotavljala, da se v proizvodnji uporablja zelo raznolika paleta surovin, da je veliko izdelkov brez dodanih aditivov, da prevladujejo sveži hlebci z dolgo fermentacijo in podaljšano svežino, da je generalno znižana vsebnost soli v izdelkih, da je relativno velik delež izdelkov iz polnozrnatih mok in da se je nabor izdelkov razširil na brezglutenske izdelke in izdelke brez kvasa.

Ker morajo podjetja kakovost nagrajenih iz­delkov zagotavljati vse leto, jih komisija še dvakrat v tekočem letu naključno preveri tudi na trgovskih policah in proizvajalce opozori na morebi­tne napake.

Odlični pekovski izdelki bodo razstavljeni na sejmu AGRA v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta 2019 in ponujeni na pokušino na Festivalu odličnih pekovskih izdelkov 25. maja 2019 v Ljubljani na Pogačarjevem trgu.

  

Več informacij:

mag. Jana Ramuš, sekretarka Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo

T: 01 58 98 250, E: jana.ramus@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.