Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Aktualne novice 17.-21.6

Sadjarji z ministrico o aktualnih temah

Na pobudo Združenja za sadjarstvo pri GZS-ZKŽP in strokovnega odbora za sadjarstvo na KGZS so bile kmetijski ministrici in državnemu sekretarju predstavljene aktualne teme v slovenskem sadjarstvu. Izpostavljena je bila problematika omejevanja uporabe in ukinjanja fitofarmacevtskih sredstev, ki predstavlja resno grožnjo obstoju sadjarstva. V sklopu tega je bila predstavljena problematika pojavljanja invazivnih škodljivcev in bolezni v trajnih nasadih, ki so čedalje bolj pogosti in intenzivni. Člani so opozorili tudi na težave pri zajemu podatkov o škodi po lanskoletni pozebi ter problematiki zavarovanj trajnih nasadov in pozvali k iskanju ustreznih rešitev v sodelovanju z vsemi deležniki. Kritični so bili do objave prvega javnega razpisa za obnovo trajnih nasadov.


SRIP HRANA kot platforma za povezovanje na področju raziskav, razvoja in inovacij

Na ustanovni seji upravnega odbora Akcijskega sveta SRIP HRANA so se predstavniki gospodarstva, raziskovalnih organizacij ter drugih institucij pogovarjali o možnostih sodelovanja na področju trajnostne pridelave hrane, ki je ena izmed prioritet Slovenske strategije trajnostne pametne specializacije (S5). Za predsednika UO je bil imenovan dr. Matjaž Červek, raziskovalec in projektni vodja iz Emone, Razvojnega centra za prehrano.

 

Posamezne raziskovalne organizacije in tehnološka podjetja razvijajo različne napredne tehnologije za nadaljnji trajnostni razvoj agroživilstva. Največji interes s strani podjetij je na področju dodajanja vrednosti stranskim proizvodom in iskanja alternativnih virov surovin. Pri tem je potrebno povezovanje v nacionalne in mednarodne verige vrednosti ter kontinuirana podpora s strani države.  

Pivo odlične kakovosti 2024

V okviru 4. senzoričnega ocenjevanja piva, ki je potekalo v organizaciji GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in v sodelovanju z Inštitutom za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije je znak »Pivo odlične kakovosti 2024« prejelo 21 izdelkov 9 pivovarn.

 Na letošnje senzorično ocenjevanje piva se je odzvalo 10 pivovarn s 35 vzorci piva različnih stilov. Senzorično ocenjevanje piva je opravil senzorični panel strokovnjakov, ki je v okviru ocenjevanja upošteval različne senzorične lastnosti piva (videz, vonj, okus, tekstura in grenčica). Izdelki, ki so zadostili najvišjim kriterijem senzoričnega ocenjevanja so upravičeni do znaka »Pivo odlične kakovosti 2024. 

Nosilci znaka »Pivo odlične kakovosti 2024« so:

·         Byra d.o.o., Reservoir Dogs za pivo Single Blondie,

·         Green Gold d.o.o. za piva Hop Dealer, Forbidden Fruit, Dragon Slayer, Sunset, Rocket Queen,

·         Lipnik, pivovarna in kovinarstvo d.o.o. za pivi Pivo Lipnik – ingverjevo in Pivo Lipnik – temno,

·         Maister d.o.o. za piva Karlin, Linhart in Novy,

·         MSOS s.p., PE Pivovarna Zajc za pivo Patrik,

·         Pivovarna Haler, Miran Doberšek, s.p. za pivi Zeleno pivo s konopljo in Jantarni pale ale,

·         Pivovarna Laško Union d.o.o. za pivo Laško Zlatorog,

·         Savinjska pivovarna d.o.o. za piva Farmhouse Sour Beer with Blaufrankisch Grapes, Farmhouse Sour Beer Fermented in Gin Barrels, Chocolate Vanilla Stout in Blejska grmada Pastry Stout ter

·         Tovarna Pivovarna d.o.o., Tektonik za piva Tektonikov Čehur in Bergkonig Red Eye Rabbit.

O'kasha – inovacija na osnovi okare na poti v Pariz

GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je v Ljubljani razglasila letošnje zmagovalce ECOTROPHELIA SLOVENIJA 2024. Zmagala je ekipa iz Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani in jo sestavljajo Anja Kovič Kocjančič, Taja Colja, Gaja Cotič in Ajda Grmek pod mentorstvom asist. dr. Blaža Ferjančiča. O'kasha je kaša iz okare, stranskega produkta proizvodnje sojinega napitka ali tofuja. Svoj izdelek so popestrile z dvema okusoma, malina-vanilija in lešnik-čokolada.  

 

Drugo mesto je pripadlo ekipi s Fakultete za vede o zdravju Univerze na Primorskem za izdelek BUCKY. Njena člana sta študentka dietetike Sara Balažic in študent zdravstvene nege Borut Eniko. Pod mentorstvom doc. dr. Borisa Kovača sta razvila pecivo Bucky  iz rahlega ajdovega testa s kakavom, polnjenega s sadnim polnilom iz tropin rdečega grozdja in prelitega s čokoladnim prelivom, ki ne vsebuje vzhajalnih sredstev.

 

Dogodek Ecotrophelia Slovenija je tekmovanje, ki ga že 16. leto zapored organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP). V tem času je 269 študentov ustvarilo 70 novih živilskih izdelkov.

 

Zmagovalna ekipa se bo oktobra 2024 s svojim izdelkom udeležila tekmovanja Ecotrophelia Europe 2024, ki letos poteka na mednarodnem živilskem sejmu SIAL v Parizu.

 

Več o projektu najdete v brošuri.

Posvet na temo kavcijskega sistema

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je organiziralo posvet z vsemi deležniki glede kavcijskega sistema, na katerem so predstavili vse razpoložljive podatke ter soočili različne poglede in argumente za in proti kavcijskemu sistemu ter se dogovorili o nadaljnjih korakih.

 

Na posvetu so deležniki sklenili, da bodo do konca avgusta v manjših skupinah izvedli več sestankov. Na prvem bodo soočili dejstva in uskladili izhodišča glede podatkov, kolikšen je delež recikliranja plastenk pri nas. Drugi sestanek bo glede financiranja, koliko bi stala uvedba kavcijskega sistema. Tretji sestanek bo namenjen pripravi akcijskega načrta z ukrepi. Ob tem je treba poudariti, da če Slovenija ne uvede kavcijskega sistema, mora pripraviti akcijski načrt, kako bo do leta 2030 dosegla cilj, ločeno zbrati 90 odstotkov odpadnih plastenk, in ga predložiti Evropski komisiji v presojo, če je načrt izvedljiv.

 

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.