Sektorski odbor pozval k vstopu v shemo IK za žita
Kako spodbuditi pridelovalce, da vstopijo v shemo izbrana kakovost Slovenija za žita in k certificiranju spodbuditi tudi ostale člene v žitni verigi je bila osrednja tema sestanka sektorskega odbora za žita, ki je potekal na KGZS. Člani so predstavili stanje glede certificirane pridelave žit in se dogovorili, da KGZS skupaj z Javno službo kmetijskega svetovanja pripravi kratka navodila in povzetek zahtev iz specifikacije IK za pšenico. Vse organizacije pozovejo svoje člane k certificiranju, pomagajo z organiziranjem skupinskega certificiranja in okrepijo obveščanje. MKGP bo preverilo možnosti za tisk letaka o IK za žita.
Pomen sektorja pivovarstva
Na dogodku z naslovom »Kako je biti danes pivovar v Sloveniji?«, ki ga je organizirala GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, je bil izpostavljen pomen sektorja pivovarstva in izzivi s katerimi se ta sooča, njegov doprinos k razvoju in inovativnosti izdelkov, dvigu kulture pitja piva ter zmernemu in odgovornemu uživanju alkohola. V vodenem pogovoru so sodelovali predstavniki Pivovarne Zajc, Biotehniške fakultete in Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije. Kot ključne izzive so izpostavili napovedan dvig trošarin, vpeljavo trajnostne embalaže in krepitev sodelovanja z gostinskim in turističnim sektorjem.
V okviru dogodka je potekala tudi podelitev priznanj in plaket podjetjem, ki so v okviru 4. senzoričnega ocenjevanja piva za nagrajene izdelke prejela znak Pivo odlične kakovosti 2024. Priznanja in plakete za Pivo odlične kakovosti 2024 je prejelo 21 izdelkov 9 pivovarn (Byra d.o.o. - Reservoir Dogs, Green Gold d.o.o., Lipnik, pivovarna in kovinarstvo d.o.o., Maister d.o.o., MSOS Jože Podobnik s. p. - Pivovarna Zajc, Pivovarna Haler, Miran Doberšek, s. p., Pivovarna Laško Union d.o.o., Savinjska pivovarna d.o.o. in Tovarna Pivovarna d.o.o. – Tektonik). Nagrajena piva odlične kakovosti 2024 so podrobneje predstavljena v brošuri, ki je na voljo TUKAJ.
Združenje industrije pijač o aktualnem dogajanju
Seznanitev z članov z aktualnim dogajanjem na ključnih področjih, kot so vzpostavitev kavcijskega sistema v Sloveniji za ločeno zbiranje embalaže pijač, trajnostno upravljanje z vodami in dajatve za rabo vode, dvig DDV na sladke pijače ter zaveza odgovornosti so bile osrednje teme seje Združenja industrije pijač pri GZS-ZKŽP. Člani so v okviru razprave opredelili tudi nadaljnje korake združenja na navedenih področjih.
Tradicionalni slovenski zajtrk letos 15. novembra
Letos prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, kjer vrhunec predstavlja izvedba Tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki bo v petek, 15. novembra 2024. Potekal bo s sloganom »Moj naj zajtrk«. Člani medresorske delovne skupine za Tradicionalni slovenski zajtrk so se na srečanju seznanili z aktivnostmi za izvedbo TSZ 2024, kjer se pripravlja izdelava plakata, izobraževalno-promocijske aktivnosti, informiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov in novinarska konferenca pred tednom slovenske hrane v organizaciji MKGP. Seznanili so se tudi z aktivnostmi, ki jih pripravljajo pobudniki tedna slovenske hrane.
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.