GLAVNI CILJI
Splošni cilj projekta TeRiFiQ je doseganje bistvenih binarnih znižanj vsebnosti natrija-maščob in maščob-sladkorjev v živilskih izdelkih, ki se najpogosteje uživajo v Evropi. Ob tem pa je cilj zagotoviti hranilno kakovost in senzorične lastnosti, varnost in dostopnost tako za industrijo kot za potrošnike, kar bo omogočilo široko uporabo projektne tehnologije na evropskem nivoju.
√ vsebnost natrija (do 30 %) v treh tipih sira (mehki, poltrdi, trdi) ob hkratnem izboljšanju kakovosti vsebovanih maščob,
√ vsebnost nasičenih maščob in natrija (do 50 %) v kuhanih in suhih fermentiranih klobasah z uporabo alternativnih tehnologij (mnogokratna emulzija, krio-kristalizacija itd.) in ponovno tehnologijo,
√ vsebnost nasičenih maščob in sladkorja v modelnih pekovskih izdelkih do 25 % (krio-kristalizacija),
√ vsebnost nasičenih maščob (do 50 %) v omakah, ki se uporabljajo v gotovih jedeh.
... ob tem pa ohraniti senzorično percepcijo, teksturo in sprejemljivost modelnih izdelkov pri potrošnikih nespremenjeno;
TeRiFiQ kratka predstavitev projekta_slo.pdf
TeRiFiQ ppt predstavitev_ang.pdf
TeRiFiQ letak_ang.pdf
Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.