Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Projekt TeRiFiQ

 

GLAVNI CILJI

Splošni cilj projekta TeRiFiQ je doseganje bistvenih binarnih znižanj vsebnosti natrija-maščob in maščob-sladkorjev v živilskih izdelkih, ki se najpogosteje uživajo v Evropi. Ob tem pa je cilj zagotoviti hranilno kakovost in senzorične lastnosti, varnost in dostopnost tako za industrijo kot za potrošnike, kar bo omogočilo široko uporabo projektne tehnologije na evropskem nivoju.

 

  • Zmanjšati:

√ vsebnost natrija (do 30 %) v treh tipih sira (mehki, poltrdi, trdi) ob hkratnem izboljšanju kakovosti vsebovanih maščob,

√ vsebnost nasičenih maščob in natrija (do 50 %) v kuhanih in suhih fermentiranih klobasah z uporabo alternativnih tehnologij (mnogokratna emulzija, krio-kristalizacija itd.) in ponovno tehnologijo,

√ vsebnost nasičenih maščob in sladkorja v modelnih pekovskih izdelkih do 25 % (krio-kristalizacija),

√ vsebnost nasičenih maščob (do 50 %) v omakah, ki se uporabljajo v gotovih jedeh.

... ob tem pa ohraniti senzorično percepcijo, teksturo in sprejemljivost modelnih izdelkov pri potrošnikih nespremenjeno;

  • Testirati nove formulacije izdelkov iz vidika sprejemljivosti pri potrošnikih in nadzor hranilne kakovosti z namenom optimizacije izdelkov iz vidika senzorike in percepcije;
  • Predstavitev teh novih formulacij v številnih malih in srednje velikih podjetjih in zagotoviti popolni prenos tehnologije v industrijo v čim širšem obsegu.

 TeRiFiQ kratka predstavitev projekta_slo.pdf

TeRiFiQ ppt predstavitev_ang.pdf

TeRiFiQ letak_ang.pdf


Pripeti dokumenti

Fotogalerija





 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.