Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: Bioplinarji, ki predelujejo organske odpadke so se povezali v okviru GZS - ZKŽP

 

Sporočamo vam, da se je 19. novembra 2012 v okviru GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij formirala Sekcija bioplinarjev, ki predelujejo organske odpadke z namenom pridobivanja bioplina. Bioplinarne so pomemben člen v predelavi organskih odpadkov iz prireje živali, gostinstva in živilske predelave.

Sekcija je zaokrožila nekaj mesečno strokovno delovanje na ustanovni skupščini, katere se je udeležilo sedem podjetij. Predsednik sekcije je postal Matjaž Durič, direktor podjetja Panvita Ekoteh. Osnovni cilj delovanja Sekcije je strokovno in interesno povezovanje, z namenom izboljšanja in spodbujanja gospodarske dejavnosti teh podjetij ter zagotavljanje njihove konkurenčnosti glede na istovrstna podjetja v tujini. Člani Sekcije so tudi izrazili potrebo po vključenosti v evropsko združenje bioplinarjev.

Opredelili pa so tudi program aktivnosti in določitev prioritet dela, ki se nanašajo predvsem na zakonodajni okvir, na sodelovanje s strokovno javnostjo (inštituti, fakultete in kmetijski svetovalci) ter seveda drugimi javnostmi. Bioplinarne so pomemben člen v predelavi organskih odpadkov iz prireje živali, gostinstva in živilske predelave ter so tudi pomemben vir koristnih proizvodov namenjenih uporabi v kmetijstvu. Delovanje bioplinarn mora potekati po načelu dobre proizvodne prakse. Gotovo pa je, da je bila tudi biotehnološka stroka premalo slišana v vseh dosedanjih razpravah. Tako, da novo ustanovljeno Sekcijo čaka resnično veliko dela.

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.