Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

 

»Tradicionalni slovenski zajtrk« je projekt za krepitev pomena lokalne pridelave in predelave

Ljubljana, 18. 11. 2011 – Na današnji »slovensko« obarvan dan so otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkovali »Tradicionalni slovenski zajtrk«. Za namen tega projekta so slovenska kmetijska in živilska podjetja ter kmetje podarili kruh, maslo, med, jabolko in mleko za več kot 268 tisoč otrok, vzgojiteljev in učiteljev.

Večpartnerskemu projektu Tradicionalni slovenski zajtrk se je pridružila tudi Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Odziv kmetijskih in živilskih podjetij je bil izjemen saj so skupaj s kmeti prispevali 19.165 kg kruha, 2.683 kg masla, 53.663 litrov mleka, 32.040 kg jabolk in 3.220 kg medu.

Med so prispevali podjetje Medex in Čebelarstvo Božnar, ter številni manjši čebelarji. Kruh so napekli v šestih slovenskih pekarnah Skupine Žito, Pekarne Grosuplje, Mlinotesta, Mlinopeka, Pekarne Pečjak in Pekarne Hlebček. Za maslo so poskrbeli v Ljubljanskih mlekarnah, Mlekarni Celeia, Pomurskih mlekarnah in Mlekarni Planika, pri donaciji mleka je poleg omenjenih mlekarn sodelovala še Mlekarna Vipava, za 16.636 litrov doniranega mleka so poskrbeli kmetje. Jabolka pa so prispevala naslednja podjetja: Evrosad, Sadjarstvo Blanca, Sadjarstvo Jeruzalem Ormož, Sadjarstvo Mirosan, Meja Šentjur, Slom in številni manjši pridelovalci jabolk ter zadruge, srednje šole in fakultete s svojimi sadovnjaki. Živila so v šole in vrtce v večji meri dostavila živilska podjetja ali kmetje sami, kjer pa to ni bilo mogoče je za razvoz poskrbel Mercator.

Kot je bil ta dan poseben za večino šol in vrtcev, tako je bil tudi za predstavnike podjetij, ki so se skupaj s predstavniki ministrstev in občin, na različnih koncih države udeležili zajtrka. Otroci so pokazali svoje znanje o proizvodnji kruha in mlečnih izdelkov. Na področju čebelarstva so ponekod že pravi eksperti. Veliko zanimivega so znali povedati tudi o jabolku. Veseli smo, da so šole in vrtci pripravili vrsto različnih aktivnosti s ciljem dviga pomena uživanja izdelkov slovenskega porekla.

Tradicionalni slovenski zajtrk je poleg kampanje Kupujem slovensko in nekaterih drugih aktivnosti še en kamen v mozaiku povečanja pomena lokalne pridelave in predelave.

Več informacij: GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Dimičeva 9, 1504 Ljubljana, tel: 01 58 98 293, oziroma po e-pošti: zivilska.ind@gzs.si.

 

 

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.