Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: INOVACIJE ŠTUDENTOV ECOTROPHELIA PONOVNO PRITEGNILE POZORNOST OBČINSTVA

Ljubljana, 12. september 2017 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS-ZKŽP) je razglasila zmagovalce natečaja Ecotrophelia Slovenija 2017. Na letošnjem tekmovanju se je pomerilo 7 ekip študentov, zmagala pa je skupina, ki je razvila izdelek ON MY WHEY - probiotični sadno-mlečni napitek na osnovi sirotke, obogaten s prosom v treh različnih okusih.


Glavni cilj tekmovanja Ecotrophelia Slovenija s področja inovativnosti v živilskem sektorju je spodbujanje kreativnosti, inovativnosti, razvoja novih živilskih proizvodov, timskega dela, predvsem pa razvoja kadrov in kompetenc. Tekmovanje povezuje slovensko živilskopredelovalno industrijo s fakultetami in raziskovalci. Gre za dragoceno praktično izkušnjo, saj imajo študentje možnost razviti inovativen živilski izdelek z združevanjem kompleksnih elementov razvoja (tehnološki, senzorični, proizvodni, zakonodajno-pravni, finančni, okoljski in trženjski) že v času študija. Na ta način je projekt popolnoma skladen z akcijskim načrtom strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA.

Nacionalna ocenjevalna komisija v sestavi Marjana Dermelj (Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko), mag. Anita Jakuš (Zadružna zveza Slovenije z.o.o.), mag. Darja Jamnik (Mercator-Emba d.d.), Dorijan Maršič (Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o.), dr. Blaža Nahtigal (Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin), prof. dr. Igor Pravst (Inštitut za nutricionistiko), mag. Simona Rataj (GZS -Tehnološki razvoj in inovativnost) in dr. Tatjana Zagorc (GZS-ZKŽP; predsednica ocenjevalne komisije) je ocenila 7 izdelkov. Nacionalna ocenjevalna komisija je naj eko-inovacijo opredelila na podlagi ocen javnega nastopa, predstavitve projekta, strukture in vsebine pojasnjevalno–tehničnega dosjeja ter nenazadnje na podlagi senzoričnih lastnosti izdelka.

Za najboljšo eko-inovacijo je bil letos razglašen izdelek z imenom ON MY WHEY, izdelek iz lokalno pridelanih in certificiranih ekoloških sestavin najvišje kakovosti. Glavno sestavino izdelka predstavlja sirotka, ki vsebuje pomembne aminokisline in ima zaradi tega visoko biološko vrednost beljakovin. Sirotka je obogatena s prosom, ki vsebuje vitamine iz skupine B, nenasičene maščobne kisline ter minerale. Izdelek je na voljo v treh različnih okusih – borovnica, malina ter gozdni sadeži. Izdelek je pakiran v priročno embalažo – blazinico (»pouch«), ki je enostavna za uporabo ter hkrati naravi prijazna, saj vsebuje biopolimerno plast, narejeno iz sirotke, ki preprečuje prehod kisika.
Drugo mesto je zasedel izdelek z imenom β-GUT - prigrizek z visoko vsebnostjo prehranskih vlaknin, ki ne vsebuje maščob in soli; tretje mesto pa je zasedel izdelek z imenom RAVILICIOUS – ravioli v dveh različnih okusih (paradižnik-malina in gobe-pehtran), z dodatkom oljčnih tropin in vitamina B12. 

Ecotrophelia Slovenija je tudi letos potrdila svoj pravi namen – biti in ostati valilnica idej in mladega nadobudnega kadra. Zaznamovalo jo je rekordno število sodelujočih interdisciplinarnih ekip študentov treh slovenskih univerz, izvirnost pri oblikovanju imen blagovnih znamk, razvoj izdelkov v skladu z glavnimi trendi povpraševanja potrošnikov po hrani (zdravje, ekologija, poreklo, priročnost) ter timsko delo. Študenti so pri razvoju novih živilskih izdelkov razmišljali zelo inovativno, izhajali so namreč iz obstoječih procesov v živilstvu in dokazali, da razumejo pomen ponovne uporabe stranskih proizvodov, ki nastanejo pri predelavi in pridelavi hrane. Letos je vsekakor izstopala podjetniška žilica in dodelanost nastopov pred strokovno in širšo javnostjo.

Z izdelkom ON MY WHEY bo ekipa študentov v sestavi Sabina Vrecl, Neža Miklavič, Gregor Sok, Nina Ogorevc in Lea Prelovšek, pod mentorstvom prof. dr. Aleša Kuharja z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju Ecotrophelia Europe 2017, ki bo potekalo novembra v času sejma Food Matters Live v Londonu.

***

Dodatne informacije:
dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta
01 58 98 296, petra.medved@gzs.si

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.