Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: POVZETEK NOVINARSKE KONFERENCE NA TEMO USPEŠNOSTI POSLOVANJA GOSPODARSKIH DRUŽB V SLOVENSKEM KMETIJSTVU

V sredo, 11. oktobra 2017 je na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani potekal zajtrk z novinarji, na katerem je dr. Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, predstavila uspešnost poslovanja gospodarskih družb v slovenskem kmetijstvu za leto 2016.

Slovensko kmetijstvo k skupni dodani vrednosti prispeva okrog 2,5 %, k bruto domačemu proizvodu 1,2 %, k zaposlenosti pa 8,3 %. Velik razkorak med prispevkom k BDP in deležu zaposlenosti kaže na problem nizke produktivnosti v kmetijstvu. Slovensko kmetijstvo zaznamuje tudi izrazit strukturni zaostanek, saj se glavnina gospodarstev uvršča v najmanjše velikostne razrede, tako po povprečni površini obdelovalnih površin kot tudi glede na ekonomske velikosti. Slovenska kmetijska podjetja pa kažejo drugačne trende in dosegajo boljše rezultate.

Kmetijska podjetja pridelajo 2/3 tržne pridelave kmetijstva in eno četrtino več hrane na hektar od slovenskega povprečja, na svojih gospodarstvih pa zaposlujejo 1735 ljudi. Gospodarske družbe v slovenskem kmetijstvu so podvržene večjemu nadzoru s strani nadzornih organov kot kmetijska gospodarstva, zato predstavljajo manjše tveganje za pojav bolezni živali in rastlin. Ravno zaradi večjega davčnega nadzora pa letno v proračun prispevajo 24 mio € davkov in socialnih prispevkov.

V letu 2016 so bila v Sloveniji registrirana 304 podjetja v panogi kmetijstva (brez lova, gozdarstva in ribištva). Ta podjetja so ustvarila skoraj 68 mio € dodane vrednosti, njihovi celotni prihodki pa so znašali dobrih 200 mio €.

Po predstavitvi poslovanja panoge so člani Združenja kmetijskih podjetij pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij predstavili svoja podjetja in primere dobrih praks. Sledila so vprašanja novinarjev, ki so jih predvsem zanimale najnovejše tehnologije v kmetijstvu, ki so jim bile predstavljene. Novinarji so optimizem podjetij, njihove inovacije in načrte za prihodnost zelo pozitivno sprejeli, kar se odraža tudi v objavljenih člankih. 

Predstavitev

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.