Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: OCENJEVANJE ODLIČNIH PEKOVSKIH IZDELKOV POSTALO POLNOLETNO

OCENJEVANJE ODLIČNIH PEKOVSKIH IZDELKOV POSTALO POLNOLETNO

Ljubljana, 1. februar 2018 – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP), ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije je danes že 18. leto zaporedoma podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov in svežih slaščic.

Pekarska podjetja so na 18. že tradicionalno ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov in svežih slaščic prijavila izdelke, ki dnevno oskrbujejo slovenske trgovske police in javne zavode. Skupaj so prijavili rekordno število izdelkov, kar 169, kriterijem odlične kakovosti  pa je ustrezalo 141 izdelkov. Najuspešneje so se izkazali kruhi, testenine, pekovsko in fino pekovsko pecivo, saj je bila odlična kakovost potrjena več kot 90 odstotkom izdelkov. Manj uspešni sta bili kategoriji svežih slaščic in piškotov, kjer je odlično kakovost izkazalo 50 odstotkov slaščic in 25 odstotkov piškotov. Neodvisna komisija je ocenjevala anonimne izdelke po posebni ocenjevalni lestvici. Ocenjevali so zunanji izgled, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. Končno število točk je bilo odvisno od morebitnih napak, ki so se, po ocenjevalni lestvici in vrednosti posamezne ponderirane lastnosti, na koncu odrazile v oceni. Podjetja morajo kakovost nagrajenih izdelkov zagotavljati vse leto, zato komisija še dvakrat v tekočem letu naključno preveri izdelke odvzete iz trgovskih polic in jih opozori na morebitne napake.

Na letošnjem ocenjevanju je bila ponujena res široka paleta različnih pekovskih izdelkov, edinstvenih okusov in oblik, ki jih potrošniki lahko dnevno kupijo na trgovskih prodajnih mestih. Pekarska podjetja uspešno sledijo sodobnim smernicam zdravega prehranjevanja, trendom trga in željam kupcev.  Te gredo v smeri razvoja ekoloških in brezglutenskih izdelkov, izdelkov s povišano vsebnostjo beljakovin, s podaljšano svežino ter polpripravljenih izdelkov, ki se dokončno dopečejo na prodajnih mestih. Zlata priznanja odličnim pekovskim izdelkom so bila letos 1. februarja podeljena v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, kjer bodo izdelki na ogled na razstavi »Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo« cel mesec februar. Junija bodo na pokušino na Festivalu odličnih pekovskih izdelkov v centru Ljubljane, konec avgusta pa bodo razstavljeni na sejmu AGRA v Gornji Radgoni.

 Poiščite nagrajene odlične izdelke pri vašem trgovcu!

Brošura

 

Več informacij:

mag. Jana Ramuš, sekretarka Sekcije za mlinarstvo in pekarstvo

T: 01 58 98 250, E: jana.ramus@gzs.si

Fotogalerija

 

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.