Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: OPREDELITEV POSLOVNIH IZZIVOV AGROŽIVILSTVA V OKVIRU SRIP HRANA

OPREDELITEV POSLOVNIH IZZIVOV AGROŽIVILSTVA V OKVIRU SRIP HRANA

Digitalizacija je pomemben del 2. fokusnega področja strateškega razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP HRANA. V ta namen smo v sodelovanju z IKT horizontalno mrežo 2. marca 2018 pripravili Poslovni zajtrk, kjer so direktorji kmetijsko-živilskih podjetij razpravljali o njihovih ključnih poslovnih izzivih in oblikovali kriterije za prioritizacijo le teh. Teden dni kasneje pa smo v sodelovanju s kmetijsko-živilskimi podjetji in ostalimi partnerji SRIP HRANA te poslovne izzive podrobneje opredelili ter povezali z akcijskim načrtom in rešitvami digitalnega poslovanja.

Na podlagi dialoga med predstavniki kmetijsko-živilskih podjetij smo na Poslovnem zajtrku preučili različne poslovne izzive, ki jih pestijo. Opredelili smo jih kot zunanje – tiste, ki so pogojeni z vplivi zunanjega okolja, notranje – tiste, ki se navezujejo na razmere v podjetju ter fokusne – tiste, ki so pogojeni s procesi in digitalizacijo. Za lažje povezovanje in razvrščanje navedenih poslovnih izzivov v sam akcijski načrt smo izpeljali kriterije za prioritizacijo le-teh.

V nadaljevanju, 9. marca 2018, smo na seminarju poslovne izzive podrobneje opredelili glede na vrstni red prioritet  in jih povezali z 2. fokusnim področjem akcijskega načrta. Za lažje razumevanje digitalnega poslovanja ter digitalne transformacije pa smo vse skupaj še ponazorili s primeri iz prakse Pomurskih mlekarn d.d., Efosa d.o.o. in Lotrič Meroslovja d.o.o..

Pomurske mlekarne so svojo pozornost namenile digitalizaciji, ki je pogoj za varno prihodnost in preživetje organizacij v današnjem močno konkurenčnem poslovnem okolju. Po njihovih ugotovitvah so najpomembnejša komponenta poslovanja in prestrukturiranja zaposleni, ki so ključ do dobre  strategije in njene učinkovite izvedbe.

Iz podjetja Lotrič Meroslovje so prikazali primer dobre prakse uporabe IKT sistema v živilski industriji in predstavili EXACTUM, pametni sistem za avtomatizirano spremljanje in uravnavanje okoljskih parametrov. Neustrezni parametri lahko predstavljajo tveganje v distribucijski verigi, zato jih je potrebno redno nadzorovati, s čimer zmanjšamo njihov vpliv na varnost in kakovost živil.

Podjetje Efos je predstavilo svoj inovativni avtomatizirani sistem Trapview, ki s pomočjo umetne inteligence nadzira vse vrste insektov, s samoočiščevalnimi mehanizmi zmanjša število obiskov na terenu ter zaobjema osnovne vremenske podatke.

Pri izzivih in rešitvah naslovljenih na digitalizacijo so udeleženci seminarja ob koncu prišli do ugotovitve, da mora biti digitalna strategija del poslovnega načrta, pri čemer zelo pomembno razumevanje posledic tehnologije s strani vodstva. Poudarek je na digitalizaciji obstoječega papirnatega poslovanja ter pridobivanju velike količine podatkov za nadaljnje analize, vendar se pogosto pripeti, da zaposleni ne vedo, kako jih uporabiti. Ob tem je za podjetja prav tako nujno pridobivanje podatkov o  inovacijah in tržnih kanalih. Po drugi strani IKT ponudniki pogosto ne vedo, kakšne težave pestijo podjetja, SRIP HRANA pa predstavlja povezovalni element med najrazličnejšimi deležniki za reševanje dejanskih potreb agroživilstva.

Fotogalerija

 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.