Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: PODPIS PROTOKOLA O SODELOVANJU MED KMETIJSKIMI PODJETJI IN MLADIMI KMETI

Gornja Radgona, 26. avgust 2018 – Na 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA so kmetijska podjetja, ki jih predstavlja Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij in mladi kmetje, ki jih predstavlja Zveza slovenske podeželske mladine podpisali protokol o medsebojnem sodelovanju. Poudarek bo na razvoju in poglabljanju sodelovanja na področju prenosa znanja in informiranja med kmetijskimi podjetji in mladimi kmeti, v prepričanju, da bo tako sodelovanje pripomoglo k boljšemu razvoju in konkurenčnosti kmetijstva in slovenskega podeželja.

 Podpisnika protokola sta se zavezala, da bosta razvijala medsebojno sodelovanje na področju prenosa znanja in dejavnosti informiranja ter podpirala navezovanje in vzdrževanje medsebojnih stikov. Kmetijska podjetja bodo omogočala pridobitev dodatnih teoretičnih in praktičnih znanj subjektom, dejavnim v kmetijskem, gozdarskem in živilskem sektorju. Kmetijska podjetja bodo prav tako zagotovila vodene obiske podjetji s predstavitvijo uporabe mehanizacije, postopkov, tehnologij, strojev in praks. Vsebine teh projektov bodo s praktičnimi prikazi prispevale k višji ravni znanja zlasti na tehnološkem, gospodarskem in okoljskem področju. Kmetijska podjetja bodo izvedla delavnice ali usposabljanja tudi na ostalih področjih, ki so pomembne za nadaljnji razvoj in višjo dodano vrednost kmetijskih proizvodov (npr. trženje, digitalne spretnosti, predelava kmetijskih proizvodov).

 Dr. Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij,  je ob tej priložnosti dejala: »S podpisom protokola je narejen še en pomemben korak, saj bodo kmetijska podjetja mladim kmetom lahko bolj učinkovito prenesla praktična znanja z različnih področij. Naša zbornica vsako leto intenzivneje dela na spodbujanju konkurenčnosti, zato podpiramo vsako takšno povezovanje in sodelovanje.« 

 Predsednik Združenja kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, Branko Virag je ob podpisu protokola še dodal: »V slovenskih kmetijskih podjetjih smo zelo dobro kadrovsko podkovani, zato nas veseli, da lahko naša znanja predamo mlajšim generacijam kmetov. To bodo slednji zagotovo s pridom izkoristili, saj mlade danes žene potreba po inovativnosti, odprtosti do novih znanj in praktičnih izkušenj.«

 Predsednik Zveze slovenske podeželske mladine, Rok Damijan, ki je protokol podpisal v imenu mladih kmetov, je bil navdušen nad storjenim korakom: »Resda obstajajo razlike v razmišljanju in delovanju mladih kmetov od starejših generacij, kar še ne pomeni, da mladi niso sposobni prevzeti in voditi kmetije v sodobnem času. Poleg tega je naša velika želja, da bi izkazovali našo inovativnost na številnih področjih, vezanih na kmetijsko proizvodnjo«.

 ***

Dodatne informacije:

Nina Barbara Križnik, nina.kriznik@gzs.si, 01 58 98 293

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.