Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: SADJARSKI POSVET NA SEJMU AGRA

Gornja Radgona, 28. avgust 2018 – V okviru 56. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA je potekal v organizaciji Sekcije za sadjarstvo pri GZS-Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij potekal že tradicionalni Sadjarski posvet 2018.

 Kot vsako leto je tudi letos na sadjarskem posvetu predsednik Sekcije za sadjarstvo in direktor podjetja Evrosad d.o.o. Boštjan Kozole zbranim predstavil napoved letine jabolk in hrušk v Sloveniji in v Evropi. Za leto 2018 napovedi Svetovnega združenja za jabolka in hruške (WAPA) predvidevajo, da bomo v Sloveniji pridelali 65.000 ton jabolk, kar je optimistična napoved glede na dve zaporedni spomladanski pozebi, ki sta kmetijski sektor prizadeli v letu 2016 in 2017. Hrušk naj bi po napovedih slovenski sadjarji letos pridelali 4.000 ton.

 Sledila je predstavitev promocije sadja v okviru Zakona o promociji kmetijskih in živilskih izdelkov. Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudarila, da v okviru ukrepa poteka promocija in informiranje v dveh oblikah – kot Skupna splošna promocija sadja in proizvodov iz sadja ter informiranje o sadju ter kot Promocija sadja in proizvodov iz sadja sheme »izbrana kakovost«. Namen promocije je med drugim ozaveščanje javnosti  o značilnosti  lokalne  pridelave  sadja ter  širših  družbenih  in  okoljskih  koristi  njihove  pridelave  (to so npr. obdelanost in poseljenost podeželja, zagotavljanje prehranske samooskrbe s sadjem),  informiranje  o  lastnostih  in  kakovosti  različnih  vrst  sadja, o deklaracijah in navedbah na sadju in proizvodih iz sadja ter izboljšanje prepoznavnosti sheme »Izbrana kakovost« za sadje in proizvode iz sadja.   

 Sadjarski posvet so sklenili strokovnjaki za sadjarstvo s Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, ki so predstavili novosti v pridelavi češenj in hrušk.

 ***

Dodatne informacije:

Nina Barbara Križnik, GZS-ZKŽP, nina.kriznik@gzs.si; 01 58 98 293

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.