Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij

Novice


Arhiv: POSVET O JAVNIH NAROČILIH ZA JAVNE ZAVODE

Gornja Radgona, 30. avgust 2018 – Meseca novembra leta 2017 smo javnim zavodom posredovali dostopne kode za aplikacijo Katalog živil za javno naročanje. Z namenom, da bi bila aplikacija še boljša in s tem prijazna uporabnikom, organiziramo posvete in izobraževanja na katere vabimo organizatorje prehrane, vodje kuhinj slovenskih javnih ustanov in osebe odgovorne za izvedbo javnih naročil. Današnji posvet je bil organiziran v sodelovanju z Ministrstvom za javno upravo (MJU) in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP). Posveta se je udeležilo preko 80 predstavnikov javnih zavodov iz vse Slovenije.

Na osnovi določil javno naročniške zakonodaje so javni zavodi dolžni pripraviti javno naročilo za katerega je predpogoj ustrezna analiza trga, oblikovanje sklopov in meril. Ob enem imajo možnost  izločiti živila iz postopka javnega naročanja v višini 20% vrednosti celotnega razpisa (izločeni sklopi).

Priprava javnega naročila je za javne zavode dolgotrajen in obremenjujoč proces, saj je raziskovanje trga zahtevno in zamudno, ravno tako pa tudi oblikovanje sklopov in pravilno poimenovanje izdelkov.

Javna naročila so po mnenju živilskih strokovnjakov pogosto nestrokovna, kar otežuje prijavo ponudnikov izdelkov in jih postavlja v nekonkurenčen položaj.

 

Na Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij (GZS-ZKŽP) smo izdelali elektronsko orodje »Katalog živil za javno naročanje«, ki omogoča hitro in učinkovito pripravo javnega naročila in izločenih sklopov. Vsebuje podatke ponudnikov in njihovih proizvodov, vključno z alergeni, hranilnimi vrednostmi in certifikati kakovosti, ter jih geografsko umešča na zemljevid Slovenije. Omogoča izpis izbranih živil po posameznih sklopih za objavo na Portalu javnih naročil in povpraševanje pri ponudnikih za izločene sklope (kratke verige).

 

Katalog se stalno dopolnjuje s ponudniki, ki jih v sistem vnašajo partnerji projekta. Poleg ponudbe proizvodov živilskih podjetij, ki jih vnaša v aplikacijo GZS-ZKŽP, so v katalogu tudi proizvodi kmetij in zadrug. Koordinacijo in vpis teh proizvodov sta prevzeli Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije. Trenutno je vpisanih v katalog 167 ponudnikov s 3494 izdelki, uporablja pa ga 928 javnih zavodov (bolnišnice, šole, vrtci, občine, različni zavodi, domovi in centri).

Spletno orodje »Katalog živil za javno naročanje« je bil pregledan in usklajen z vsemi pristojnimi institucijami za javno naročanje kot je Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanja, znanost in šport, Nacionalni inštitut za javno zdravje in drugimi.

Že s snovanjem aplikacije je bil izdelan načrt vzdrževanja, ki vključujejo stalno podporo ponudnikom, javnim zavodom, strokovno nadgradnjo baze skladno s spremembami področne zakonodaje in stanja na trgu, ki ga trenutno pokriva 14 ljudi na treh partnerskih asociacijah. Sama aplikacija omogoča, da se ponudba in povpraševanje »srečata«, kar pomeni, da se ponudba prilagaja povpraševanju in obratno. Poleg tega pa se strokovne pripombe deležnikov obravnavajo in kontinuirno vključujejo v tekoče nadgradnje aplikacije.   

Načrtujemo tudi povezavo z nekaterimi obstoječimi aplikacijami, ki jih že uporabljajo javni zavodi kot so npr. spremljanje realizacije pogodb, knjigovodstvo, uporaba receptur in priprava jedilnikov in drugo.

Več o Katalogu živil za javno naročanje na:

spletni strani: https://www.katalogzivil.si

e-mail: katalogzivil@gzs.si

Dodatne informacije:

Katarina Jevšjak, mag. Jana Ramuš

T: 01 5898 274, E: katarina.jevsjak@gzs.si

T: 01 58 98 250, E: jana.ramus@gzs.si

Fotogalerija





 

Arhivi

Prijava na E-novice

Bodite obveščeni o aktualnem dogajanju.